szczuply_maciek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zaczynają pojawiać się ciekawe wpisy w internecie o nadciągającej premierze dziobówki GARMINA :-) http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=982384 https://www.facebook.com/1436876199894511/posts/2306672352914887/ https://fishingtackleretailer.com/bill-dance-slips-garmin-trolling-motor-debut-on-facebook-live/ Ciekawe co przyniesie lipcowy ICAST 2019 ??Jeśli jest to prawda to skończy się problem integracji echosondy Garmina z dziobówkami innych firm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 kompas garminowski ma słabą pamięć, że tak powiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Incza Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Trochę lipa .... wieczna kalibracja chyba mnie czeka :-) zobaczę jak wyjdzie kalibracja na Wiśle bo powiem szczerze na płynącej wodzie jeszcze nie wykonywałem tego zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) Bardzo wydajny -przy akumulatorze 24v 130ah lifPo4 trzeba się namęczyć źeby go rozładować. Całodzienne lowienie na Wiśle przy wykorzystaniu go jako kotwica i przepłynięciu do bliskich miejscówek zużycie około 10 % w maksie. To wychodzi podobnie jak powerdrive 70, u mnie pobiera do 10-15% dziennie z 90Ah (wędkowanie rano/do nocy), w zależności jak płwywam i jaki jest stan wody. Edytowane 7 Października 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtasz Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Panowie większość już widziała zapowiedzi nowej dziobówki od Garmina - Force Kraken. Mocno chodzi po głowie ze względu na moje echo od Garmina które będzie mogło z nim współpracować. Poprzedni Force przerażał mnie wielkością i do lodki 420 wydawał się za duży, a tutaj klasyczna budowa , tylko 20 cm dłuższy od powszechnej długości 55 cali . Może okazać się doskonała alternatywa dla użytkowników mniejszych łodzi poniżej 4,5 m pływających na Garminach. Cena wiadomo duża , ale mysle ze z czasem znajda sie bardziej „komfortowi” sprzedawcy. Czy ktoś już miał jakakolwiek styczność ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Panowie większość już widziała zapowiedzi nowej dziobówki od Garmina. Mocno chodzi po głowie ze względu na moje echo od Garmina które będzie mogło z nim współpracować. Poprzedni Force przerażał mnie wielkością i do lodki 420 wydawał się za duży, a tutaj klasyczna budowa , tylko 20 cm dłuższy od powszechnej długości 55 cali . Może okazać się doskonała alternatywa dla użytkowników mniejszych łodzi poniżej 4,5 m pływających na Garminach. Cena wiadomo duża , ale mysle ze z czasem znajda sie bardziej „komfortowi” sprzedawcy. Czy ktoś już miał jakakolwiek styczność ?? Z Krakenem, którego ogłoszono kilkanaście dni temu? To raczej niewykonalne u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Nie jest to przypadkiem force z dłuższą kolumną? Dedykowany jest chyba do jeszcze większych łodzi niż dotychczasowy force. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Nie jest to przypadkiem force z dłuższą kolumną? Dedykowany jest chyba do jeszcze większych łodzi niż dotychczasowy force.Na duże jednostki z głębokim V zapewne i biała wersja na inshore fishing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Mnie to mega cieszy, poprzednia wersja potanieje Bynajmniej powinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Mnie to mega cieszy, poprzednia wersja potanieje Bynajmniej powinna Optymista 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 I jak mówiłęm trochę coś staniało, używkę idzie dostać w dobrej cenie Tak więc czy naprawdę te silniki są mega oszczędne, mocne, ciche i precyzyjne ?Mam MotorGuide Xi3 i nie wiem czy dołożyć kilka tysi i zmienić na tego Garmina, dziobówka u mnie sporo robi, w sumie to głównie ona pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fxd Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Mam pytanie do użytkowników :1. Czy jak to jest z kotwica w force bo ponoć cały czas silnik pracuje i się obraca , gdzie w MG ponoć aż tak częste kręcenie głowica nie występuje . 2. Jakich funkcji używanie w force których nie ma w MG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Po dwóch miesiącach pływania na Garmin Force, po zmianie z MG XI5, 55 lbs mogę potwierdzić że jest znacznie lepszy i szybszy, poza właśnie tym jednym. Podczas korekty położenia głowicy w trybie kotwiczenia, silnik wydaje uciążliwy dźwięk wynikający z szybkości tego obrotu. Często kilka razy w ciągu minuty. Nie można tego zmienić w ustawieniach tak jak Anchor Gain albo Navigation Gain(dynamika pracy). W pomocy Garmin stwierdzono że tak ma być. Testowałem przy soft 4.30. Może coś się zmieni po aktualizacji do v.5.1. Jeżeli tak, napiszę. Podaję linka do filmu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 I jak mówiłęm trochę coś staniało, używkę idzie dostać w dobrej cenie Tak więc czy naprawdę te silniki są mega oszczędne, mocne, ciche i precyzyjne ?Mam MotorGuide Xi3 i nie wiem czy dołożyć kilka tysi i zmienić na tego Garmina, dziobówka u mnie sporo robi, w sumie to głównie ona pracuje Po pełnym sezonie potwierdzam wysoką oszczędność. W zasadzie pływałem juz na wszystkich dziobówkach, ale tyle prądu co bierze Garmin, to naprawde miło.Drugi punkt - ciężka łajba i radzi sobie wybornie.XI5 wypadał gorzej na tych samych akumulatorach - to pewne.Czuć, że jest silniejszy. Czasem nawet zbyt silny, bo jak nie wieje to sam potrafi rozbujać łajbę na boki co mnie irytuje. MG wtedy po prostu lekko korygował, a ten jak świr. I pomimo że go tam reguluję, to za to minus.Do łódki o wadze 200-300 kg bym nie kupił Ilośc dni na wodzie - no w tym roku skromniej, ale nadal powyżej 100.Przyszły rok będzie pewnie bardziej miarodajny - łódka przez 4 miechy nie powinna zejść z lapońskiej wody.Pilot umarł z nienacka. Po prostu przestał działać. Serwis wymienił na nowy bez zająknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 I nie widzisz problemu z tym dźwiękiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 (edytowane) I nie widzisz problemu z tym dźwiękiem??Ja chyba jestem przyzwyczajony do tego. Kolega urzęduje na dziobie ja zawsze stery, a jak łowię to tylny pokład.Jak pływam sam, to gorzej bo podróżuje po łajbie i jak pływam sterując pedałem i obławiając za pajkami jakies zatoczki czy łączki to wtedy go słysze bardziej. No ale wtedy robi to co mu każę, a nie każę mu robic tych obrotów wokół osi.Niemniej pełna zgoda że hałasuje. Bywałem na jeziorach, gdzie ryby są ultra wypłoszone i tam na dźwięk włączanej dziobówki dostają zawału i w promieniu 9 metrów od łódki wszystko znika - widać na echo co się dzieje. Mam nawet gdzieś filmik jak ławica płoci nagle w popłoch wpada.Tylko, że albo zmienię silnik na MG a nie chcę bo mi za dobrze działa albo nic z tym nie zrobię. No i zostaje druga opcjaWażniejsze dla mnie, żeby mnie na wietrze dobrze trzymał a wtedy tez go mało słyszę. Mimo wszystko jednak najwięcej rozrabia jak jest flauta - przynajmniej moim zdaniem. I wtedy też jest najbardziej irytujący.Każda dziobówka ma jakies tam swoje wady, każda łódka też. Więc akceptuję te wady Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgadzam się i nie ma z nim problemu kiedy np. płynie po kursie. Problem jest wtedy, i na filmie to właśnie ta sytuacja, kiedy kotwiczy. Ja mu nie zmieniałem kierunku. Na filmie widać jak sam koryguje pozycję GPS i pozycję głowicy(o tą korekcję właśnie chodzi). Zastanawia mnie że brak jest tych uwag w testach tego silnika na świecie. Wygląda na to że nikomu to nie przeszkadza i na łódce zamiast relaksować się ciszą, użytkownicy lubią dźwięki pracy robota CNC. Wiem że wystarczy wprowadzić zmiany w kodzie źródłowym i albo zmienić systemowo tą prędkość obrotu albo dodać możliwość zmiany dla użytkownika, w stopniowaniu jak np, Anchor Gain. Jest to kwestia ilości zgłaszanych problemów do Garmin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 To kręcenie siłownikiem to niestety przypadłość mocniejszych silników. Nie używałem Garmina, ale na MK jest podobnie. 55lb to jak się ustawi boat scale na -2 to tak długo mija, zanim się nastawi na zadany punkt, że aż wiecznośc, ale bardzo mało kręci główką, prawie wcale - ustawia kurs i długo dąży do punktu. Przy 70/80lb pod obciążeniem jest spko, ale jak jest flauta albo uciąg ledwo-ledwo, że woda prawie stoi, to wolę dryfować na kursie i dawać +- na prędkości śruby. Boat scale trochę pomaga, ale dryf jest i tak lepszy. Moim zdaniem to efekt przesterowania. Silnik po prostu nie jest w stanie zmniejszyć mocy tak, żeby nie przestrzelić punktu. Jak przestrzeli to robi korektę i tak w kółko. To w sumie jedyna wada mocniejszych silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Ale zwróć uwagę że przy korekcie GPS potrafi obracać się powoli i zadziwiająco cicho. Jedynie korekta pozycji głowicy(zabezpieczającej urwaniu przewodów), jest taka gwałtowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Ale zwróć uwagę że przy korekcie GPS potrafi obracać się powoli i zadziwiająco cicho. Jedynie korekta pozycji głowicy(zabezpieczającej urwaniu przewodów), jest taka gwałtownaNo pierwsze modele porwały przewody kilka razy, to poprawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Incza Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 W najnowszej aktualizacj v 5.1 ponoć trochę nad tym popracowali. Czyli w forcie i krakenie dołożyli możliwość zmiany obrotów śmigła zamiast obracania głowicy i tym samym koorygowania położenia.Nie sprawdzałem jeszcze praktycznie jak to wpływa na kulturę pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobsonAL Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Rozważam zmianę z XI5 na nowego Krakena, ktoś z forumowiczów ma już ten silnik na pokładzie? wszędzie w internetach zachwyty, och i ach Pytanie jak jest rzeczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fxd Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 A ja mam pytanie dotyczace pracy z pilota czy to normalne ze jak obkrecam silnik z pilota ( tylko z pilota) to on nie działa plynnie .https://youtube.com/shorts/qk-EIpWcSRE - bede chcial to reklamowac. Pisze o pracy tylko z pilota poniewaz jesli uzywal "pedała" to inna przekladnia inna predkosc obracania i jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) To może być równie dobrze wina pilota. Od nowości tak miał twój silnik? Edytowane 8 Stycznia 2024 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 A ja mam pytanie dotyczace pracy z pilota czy to normalne ze jak obkrecam silnik z pilota ( tylko z pilota) to on nie działa plynnie .https://youtube.com/shorts/qk-EIpWcSRE - bede chcial to reklamowac. Pisze o pracy tylko z pilota poniewaz jesli uzywal "pedała" to inna przekladnia inna predkosc obracania i jest ok . nie - powinno działać płynnie. Przynajmniej w żadnym z trzech, które montowałem nie było takiego zjawiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fxd Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Od nowosci . . .tak chodzil . . silnik ma kilka miesiecy . Edytowane 8 Stycznia 2024 przez KsZegoSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
szczuply_maciek
Zaczynają pojawiać się ciekawe wpisy w internecie o nadciągającej premierze dziobówki GARMINA :-)
http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=982384
https://www.facebook.com/1436876199894511/posts/2306672352914887/
https://fishingtackleretailer.com/bill-dance-slips-garmin-trolling-motor-debut-on-facebook-live/
Ciekawe co przyniesie lipcowy ICAST 2019 ??
Jeśli jest to prawda to skończy się problem integracji echosondy Garmina z dziobówkami innych firm.
Top użytkownicy dla tego pytania
30
23
19
15
Popularne dni
8 Sty
21
15 Cze
13
9 Lip
11
17 Wrz
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 30 odpowiedzi
Arkadio 23 odpowiedzi
psulek 19 odpowiedzi
fxd 15 odpowiedzi
Popularne dni
8 Sty 2024
21 odpowiedzi
15 Cze 2020
13 odpowiedzi
9 Lip 2019
11 odpowiedzi
17 Wrz 2024
10 odpowiedzi
Popularne posty
kruz
Zgadza się to co piszesz. Wprawdzie ja mam Krakena Force a nie Force od tego roku, łącznie jakieś 3 tygodnie już był na rybach i ja nie widzę w stosunku do Ulterry, którą miałem wcześniej żadnych abso
psulek
Tak, jest licznik na stronie od dłuższego czasu i został dzień. Dostawcy prawie nie trzymają dziobówek na stanie. Gdzieś na YT widziałem filmik z targów z silnikiem za mleczną szybą, żeby nie było wid
okonek2u
Na stronie Garmina jest praktycznie wszystko czego potrzebujesz jeżeli chodzi o wiedzę na ten temat ????
221 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi