Skocz do zawartości

Szelment Wielki

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem z nim wielokrotnie i zaklinał się że nie. Wypiliśmy morze wody rozmownej i nie puścił pary z ust. Podobno stawia coś od czasu do czasu ale zabiera tylko białoryb.Widziałem nawet duże leszcze. Robiłby sam sobie krzywdę, bo sezon nad tym jeziorem trwa od maja do listopada i kasa z wędkarzy też jest przyzwoita. Z tych którzy by przyjechali poplażować to niewiele by przyszło cool.png

Mniejsza ilość drapieżników może wynikać z dużej presji wędkarskiej na to jezioro - coraz więcej łódek pływa na tym odludziu. Poza tym szczupak ma tam gdzie się ukryć.

Byłem jakiś czas temu na Szlamach podczas zbierania siat przez gospodarza. Wszystkie szczupłe były od razu wypuszczone - zabierali tylko karasie leszcze i sumy. Co ciekawe trafił się też piękny karp pełnołuski i nie wiedzieli co to za ryba, twierdzili że trafił się pierwszy raz. 

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...

Panowie kto dzierżawi teraz to jezioro? W wykazie wód PZW Suwałki nie ma go....

http://www.pzw.suwalki.com.pl/index.php?id=102

Będę nad nim spędzał majóweczke i przy okazji chciałem sobie tam powędkować :)

To wpadaj na ognisko :D bede u siebie całkiem nieopodal

• 2 miesiące temu...

Witam

Koledzy temat jak zawsze .......wyjazd na pare dni na jezioro Szelment Wielki....

Co tam mozna próbować ??

drapieznik,splawik i białoryb

Z brzegu,łodka??

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi--pzdr

M

Edytowane przez mario

Pływałem ostatnio trochę za szczupakiem. Łowiłem głównie w łanach rdestnicy i spadach gdzie nie złowiłem żadnego.Trafiały się w zielsku na początku czerwca, później z dnia na dzień coraz gorzej. Czasem leniwie podnosiły się, ale nie dawały się skusić. Same małe. Za toniowymi nie pływałem z braku odpowiedniego sprzętu. Miejscowy wędkarz twierdził, że w lutym ostro czesano niewodem i wielu wędkarzy przeniosło się na inną wodę. ile w tym prawdy nie wiem. Faktem jest jednak, że bywały dni, gdy poza nim nie widziałem żadnego innego wędkarza.na wodzie. Na żywca miał również słabe wyniki. A spotykałem go zawsze ilekroć tam byłem...

Woda z brzegu raczej trudno dostępna.

• Like 1