Skocz do zawartości

Shimano Super Aero 3000GT serwis

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos ma pomysł jak zrobić serwis tego kolowrotka? Leży od paru lat z rozwalonym środkiem (nie pracuje dobrze, różne dziwne dźwieki ze środka). Koloworotek był wysłany do serwisu Shmano w Polsce gdzie po poł roku wrócił z adnotacja, że części sa już niedostępne. Nie napisali co jest z nim nie tak. Pytałem także w UK i odpowiedź taka sama. Co zrobić? Wywalić?

Dareczku nie ma sprawy, kolega może przysłać, co prawda mam teraz full roboty w domu ale zawsze kęs czasu się znajdzie, tylko jak siedzą jakieś poważne części to kaplica.Jak macher Grzeszczyk nic nie zrobił to faktyczne może coś w nim padło :( .

Można by przejrzeć czy się da z niego coś wykrzesać ;)

• 1 miesiąc temu...

Witam. Niedawno kupiłem taki kołowrotek tylko rozmiar 4000 i zauważyłem że dość ciężko pracuje oraz, że hamulec walki nie działa poprawnie. okazało się że w środku ma tyle smaru, że można by nim obdzielić spokojnie z 10 maszynek. Z tym sobie poradziłem mam za to problem z hamulcem walki jest on nakładany na nakręcany pierścień który obracając się dociska lub zwalnia hamulec moje pytanie brzmi jak powinien być dokręcony ten pierścień w stanie wyjściowym tzn hamulec walki w położeniu neutralnym.

Witam. Niedawno kupiłem taki kołowrotek tylko rozmiar 4000 i zauważyłem że dość ciężko pracuje oraz, że hamulec walki nie działa poprawnie. okazało się że w środku ma tyle smaru, że można by nim obdzielić spokojnie z 10 maszynek. Z tym sobie poradziłem mam za to problem z hamulcem walki jest on nakładany na nakręcany pierścień który obracając się dociska lub zwalnia hamulec moje pytanie brzmi jak powinien być dokręcony ten pierścień w stanie wyjściowym tzn hamulec walki w położeniu neutralnym.

Jak ustawisz pokrętło hamulca walki maksymalnie w lewo, to powinien puszczać szpulę bez jakiegokolwiek oporu. Czyli w pozycji środkowej powinien już hamować obrót szpuli (w ~ 50% swej możliwości) i ...... oczywiście w pozycji max w prawo - siła hamowania się zwiększa się do 100% (siły hamowania draga) :D Ot tyle filozofii.

Pozdrawiam

To zależy też na jakie rybki się nastawiasz... Jeśli polujesz na szczupaki, to ustawienie draga właśnie pod pajka nie będzie pasowało do polowania na np. klenie.

Sam wybrałem się z Super X 3000 na klenie z ustawionym dragiem mocniej- pod szczupaka. Kleń 39 cm był holowany na max odkręconych hamulcach, w najsilniejszym nurcie ledwo co żyłke wyciągał.

Także moim zdaniem to właśnie pod rybke powinien być ustawiony drag.

• 3 lata później...

Witam znających się na sprzęcie.
Proszę napisać jak powinienem zdjąć rotor z czarnucha, coś go trzyma i nie chcę ryzykować. W dniu dzisiejszym oczyściłem oporówkę w stradic 4000fa bez problemu a robiłem to po raz pierwszy. Załączam link aby mi bylo latwiej.
Pozdrawiam
http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/super_aero_3000gt.pdf

Trzeba odkrecic.

Poprawiam dla potomnych, bzdura z tym odkręcaniem, schodzi normalnie do góry tak jak w stradicu, tylko mój egzemplarz prawdopodobnie nigdy nie był rozkręcany i był jak gdyby zapieczony, zdjąłem po chamsku myśląc że się odkręca, trochę zniszczyłem otwór w rotorze, zobaczę w praktyce czy da się dalej użytkować prawidłowo. I jeszcze pytanko do specjalisty, po rozłożeniu okazało się iż nie posiadał podkładki nr 2409 może tak być od nowości czy raczej już ktoś rozbierał i zgubił, ja od kilku dobrych lat jestem drugim właścicielem.

Pinion z mosiądzu ma boczne spłaszczenia, żeby rotor się na nim nie kręcił. Jak już wiesz zdejmujesz rotor ciągnąc do góry ( lekko może być zapieczony i kolebiesz nim to w jedną to w drugą stronę ) Mam nadzieję, że nie obrobiłeś otworu w rotorze tak, że teraz jest okrągły?

• 4 tygodnie później...

Podepnę się pod temat :) mam stradica x2500gtm (tylny hamulec). Mam dwie szpule jedna nawija prawie dobrze a druga robi większy stożek. W obydwu kombinowalem już na wszystkie sposoby z podkładkami w szpuli-raz dawałem mniej pod sprężynkę a raz więcej. Doszedłem to tego że pod sprężynką nie ma już ani jednej podkładki czy tak może zostać ? dzięki temu szpula podniosła mi się maksymalnie do góry i troszke lepiej nawija ale to jeszcze nie jest to co ma byc :/ da się zrobić coś jeszcze ?

Podepnę się pod temat :) mam stradica x2500gtm (tylny hamulec). Mam dwie szpule jedna nawija prawie dobrze a druga robi większy stożek. W obydwu kombinowalem już na wszystkie sposoby z podkładkami w szpuli-raz dawałem mniej pod sprężynkę a raz więcej. Doszedłem to tego że pod sprężynką nie ma już ani jednej podkładki czy tak może zostać ? dzięki temu szpula podniosła mi się maksymalnie do góry i troszke lepiej nawija ale to jeszcze nie jest to co ma byc :/ da się zrobić coś jeszcze ?

Albo rurka/izolacja z izolacji kabla, rurka od spławikowców itd. na te "cosie" poprzeczne na osi (te, na których opiera się szpula). Albo to co opisałem plus połówki rurek/izolacji w te szczeliny pod spodem szpuli - te na których "siada" szpula na tym poprzecznym szpeju.

Albo szpula do wywalenia.

• 2 tygodnie później...