Trout Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Ladna tlusta Irlandzka bestia GratulujeTa lajba też ciekawa,takie polączenie laminatu z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 @standerus, petri! mialem nadzieje, ze troche twojej weny na mnie spadnie i w koncu tez cos zlapie ... a tu nic od ponad miesiaca (jak mi grubasek pod samymi nogami spadl) nie mialem nawet kontaktu ze szczupakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tutaj większość łodzi wędkarskich jest właśnie taka - laminat oprawiony drewnem, choć trafiają sie klinkiery drewniane. Natomiast tylko raz widziałem łódź szczupakową taką w szwedzkim stylu - alu z dużym silnikiem i pomostami do łowienia. Plusem tutejszych łodzi jest to że zawsze dryfują bokiem, oraz to że kształt kila powoduje dość powolny dryf. Dodatkowo są stosunkowo ciężkie i dobrze przechodzą przez fale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 @standerus, gratuluję rybki i wytrwałości. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Heh będę złośliwy, ale jak czytam nówki newsy na onecie to nie wiem czy abu nie powinien zyskac forumowej ksywki wołoszański <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 @Standerus & @rognis a powiedzcie czy da rade Jacka18 zalozyc do Revo, bo ktos chyba pisal, ze F10S to max co powinno sie do tego zaczepiac. Ja wciaz sie waham czy revo czy curado, bo ekipa z Salmo zachwala sobie curado no i mowia, ze Jackiem tez mozna rzucac, a to prawdopodobnie bylaby dla mnie gorna granica.Jesli chodzi o dolna granice to raczej nie mniej niz 11g. Zreszta dolny zakres az tak bardzo mnie nie interesuje jak gorny.Pozdr PS: Zapomnialem jeszcze spytac jak to jest z gwarancja (zakladam, ze kupuje na ebay) i jakiego sprzedawce polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Sprzedawcy których moge polecić z czystym sumieniem to Ginrinpeche, Minstor Tackle i Pikopay.Moim zdaniem Jack lata spokojnie (choć akurat nie używałem) ale łowiłem zarówno na tonące duże slidery jaki i warriory, poprawiałem ciężką gumą i robi. Ale że mam go półtora miesiąca ciężko powiedzieć - zapytaj mnie o to za dwa lata to odpowiedź będzie bardziej miarodajna. Moim zdaniem z tak ciężkimi przynętami robi bez problemu, a jest mniejszy i zdecydowanie lepiej leży mi w ręce niż Curado dwusetka. No i ten oklepany argument o hamulcu - rzeczywiście ma MOC . Ja bym brał Revo, mam kolegę któr jest fanem shimano, na Revo poburczał, shimano sprzedał a Abu zostało. Ale ja naprawdę mam małą wiedzę na temat castingu, więc czekałbym co powie Remek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 o przepraszam, curado 101D zostal. moim zdaniem warto miec mlynki z roznych stajni a abu rzeczywiscie jest niezlym kolowrotkiem szczegulnie mam ty na mysli bezglosny hamulec magnetyczny w wersji stx czego nie mozna powiedziec o daiwe. nadal uwazam ze curado jest mimo wszystko lepszym mlynkiem, ma to cos ale to tylko moje subiektywne odczucie. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Czujność Czekisty!!Zaraz jadę po silnik!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 No ale, co to znaczy to cos? Czy chodzi to tylko o wyglad zewnetrzny, czy jakies inne szczegolne walory?@standerus gratuluje zyciowki!! mam troche zaleglosci ze stycznia i teraz staram sie doczytac co mnie ominelo. A tak na marginesie, nie dopuszczajcie kobiet do sprzetu!!!!! Kilka dni temu czytalem o revo i zonka przyuwazyla moje zainteresowanie tematem i zaczely sie pytania. Najpierw niewinne a pozniej coraz bardziej zaawansowane. Poniewaz juz jest troszke wtajemniczona, to zaczela drazyc temat roznicy miedzy multikiem a staloszpulowcem, no i jak nieopatrznie stwierdzilem, ze mozna jerkowac i jednym i drugim i zalezy to tylko od preferencji, to zadala bolesne pytanie:- To po co ci kolejny multiplikator, mozesz przeciez uzywac innych kolowrotkow??- Yyy, bo chce miec nowego... a ty nie musisz kupowac nowe oficerki tylko jezdzic na koniki w starych gumiakach...Uff, wybronilem sie, naszczesci ona ma swoja pasje i rozumie takie sprawy, ale moglo byc ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 mam ty na mysli plynosc pracy ale nie tylko.po prou bardziej mi lezy i tyle pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Ja bym brał Revo, mam kolegę któr jest fanem shimano, na Revo poburczał, shimano sprzedał a Abu zostało. Ale ja naprawdę mam małą wiedzę na temat castingu, więc czekałbym co powie Remek. Tak na prawdę to kwestia upodobań. Te dwa kołowrotki są tak blisko siebie, że trudno mówić o tym, że jeden jest lepszy od drugiego. Jeden ma świetny hamulec, drugi lżejszą szpulkę co przełoży się na zakres obsługiwanych przynęt. Idąc dalej i inwestując w wersje SX i STX zyskujemy kolejne miłe dodatki. Everslik jak i Infinispool na pewno ABU na tle Curado. Ponadto hamulec magnetyczny zastosowany w STX i SX to nie to samo co Daiwa MagForce. Ma inną charakterystykę, jest inaczej wykonany itd. Osobiście gdybym miał wybierać spośród tych multiplikatorów to zrobiłbym taki ranking: - STX- SX = Curado- S = Curado Jeśli ktoś lubi shimano - tak jak ja ... to kupując curado na pewno będzie zadowolony. Jeśli ktoś lubi ekserymenty, nowości i ... nowe technologie, które wpływają na zakres gramatury przynęt, który można rzucić polecam STX. Do jacka ja nie kupiłbym niskoprofilowca. Dla mnie JaCK = ROUND. Jednak jak już wielokrotnie podkreślałem ja muszę mieć w rękach mocny zestaw, muszę czuć przewagę. Dlatego nie stosuję jerkówek, ktore mają opis na blanku do 1 oz. tylko do 4 oz. (czyli pewnie amerykańskie 2 1/2). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 @remku, no ale kto mowi o stosowaniu kija (1oz) do jacka? Jak juz pisalem to ma byc gorny zakres wyrzutowy, a generalnie zakladam sd10s lub f10s i raczej pod ta gramature wybieram revo lub curado.Czyli podsumowujac twoja wypowiedz zalezy kto jaka marke lubi?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Czyli podsumowujac twoja wypowiedz zalezy kto jaka marke lubi?Pozdr W tym przypadku TAK. Chociaż jeśli chcesz kupić STX, albo SX to już poważnie zastanawiałbym się. Jeśli chodzi o S ... to poszedłbym raczej w Curado. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Rewo jest podukowany w Korei a curado w Japoni.Czy kraj produkcji rewo należy do jego minusów czy jest bez znaczenia.Dobrą opinią cieszą się młynki pochodzące z Japoni i Szwecji gdy na stopce jest made in Malezja lub podobny kraj z tańszą siłą roboczą zostaje obniżona jego jakość.Czy zgadzacie się z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Rewo jest podukowany w Korei a curado w Japoni.Czy kraj produkcji rewo należy do jego minusów czy jest bez znaczenia.Dobrą opinią cieszą się młynki pochodzące z Japoni i Szwecji gdy na stopce jest made in Malezja lub podobny kraj z tańszą siłą roboczą zostaje obniżona jego jakość.Czy zgadzacie się z tym? Masz rację. Cała seria multiplikatorów REVO by mogło konkurować z Japońskimi konstrukcjami została wyprodukowana w Korei. Obniżono tym samym znacznie koszty produkcji. Moim zdaniem cena STX powinna być o wiele wyższa np. 250 USD ale ... myślę, że mimo wszystko kochający ABU Japończycy nie skusiliby się na Revo. Dlatego m.in. tak rozwiązano promocję tych multiplikatorów w raju kwitnącej wiśni. Widziałem 2 zestawienia TOP multików na 2006r. W tych dwóch przypadkach REVO STX plasował się w 1 dziesiątce. Co do jakości. Rozebrałem ten multiplikator na drobne części. Byłem zaskoczony tym, że niektóre plastikowe elementy zostały dodatkowo wzmocnione metalową warstwą - w shimano tego nie ma. Niestety znalazłem też coś co mi nie odpowiadało - hamulec odśrodkowy w Revo S. Jedna z prowadnic po prostu nie działała. Wypustka na prowadnicy była zbyt mała i mimo, że bloczek był wyłączony, podczas rzutów samoczynnie się włączał Oczywiście można to obejść ściągając ten jeden bloczek. A tak w ogóle to można od razu ściągnąć trzy bo nigdy nie było mi potrzebne więcej niż 3. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Jeszcze raz powtorze pytanie, bo chyba umknelo w tloku.Jak jest z gwarancja? Czy jak cos sie dzieje z multikiem, to trzeba go odsylac do sprzedawcy?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Jeszcze raz powtorze pytanie, bo chyba umknelo w tloku.Jak jest z gwarancja? Czy jak cos sie dzieje z multikiem, to trzeba go odsylac do sprzedawcy?Pozdr Cześć,Z tego co mi mówił jeden ze sprzedawców na eBayu wystarczy do niego wysłać taki kołowrotek. Niektóre mają też wkładane do pudełka międzynarodowe gwarancje więc istnieje możliwość naprawy w kraju. Ogólnie sprowadziłem sporo multiplikatorów i z tego co wiem żaden do tej pory nie uszkodził się. Poza tym zapewniam Ciebie, że w multiplikatorze niewiele może się uszkodzić (tak by traktować to jako naprawę gwarancyjną). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Poza tym zapewniam Ciebie, że w multiplikatorze niewiele może się uszkodzić (tak by traktować to jako naprawę gwarancyjną). PozdrawiamRemek @remek, ty mnie jeszcze nie znasz <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Lukomat, Remek z zainteresowaniem czytałem wasze posty w tym watku. Jest jeszcze jedna kwestia, wydaje mi sie istotna w wyborze czy kupic curado 201 D czy jakąś wersję ABU revo. Shimano curado 201D wystepuje tylko w dwóch wersjach z przełożeniem 5;0 i 7;0. Pierwsze jak twierdza niektórzy moze byc zbyt wolne do jerkowania. wersja 7;0 pewnie byłaby lepsza, ale wiadomo powszechnie, że wyższa prędkość zazwyczaj oznacza mniejszą wutrzymałośc mechanizmów. Choć pewnie wytrzyma bez problemów (zapytajcie peresadę on loowil tym multikiem). Przełorzenie 6,4 w revo moze tu byc pewnym rozwiązaniem kompromisowym.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HILO Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Jerzy zapraszam na Zandke to zobaczysz REVO SX i STX ale narazie RH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi