Skocz do zawartości
  • 0

Śruba od Tohatsu 30hp

nodan

Pytanie

Witajcie Koledzy :)

Mam Toskę na wtrysku z 2017 roku - standardowa śruba 9.9x13. Wszytsko zawieszone na Riverfoxie 420. Latałem nią pod prąd prędkościami 42-44km/h. Obecnie 36-38km/h. Silnik oczywiście serwisowany na bierząco - łodka nie jest zarośnięta glonami

Założyłem miernik obrotów silnika i pokazuje maksymalnie 5600 obrotów przy tej wyslizganej śrubie - wiadomo jak na wisełce piasek czasami gdzieś dotnie się kamieni..

Czy moja śruba jest już zuzyta?

Czy kupić i zaożyć srubę 9.9x12.  czy 9.9x14? Producent podaje zakres maksymalany obrotów 5,250 - 6,250

Zależy mi aby szybko się przemieszczać.

Załączam zdjęcia śruby

post-63442-0-25142600-1561391353_thumb.jpg

post-63442-0-22042000-1561391360_thumb.jpg

post-63442-0-16592100-1561391367_thumb.jpg

Edytowane przez nodan

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I czy nie jest tak , że na tej najszybszej śrubie jak wejdę w ślizg to mogę przy 3/4 obrotów na manetce mieć mieć najbardziej optymalną prędkość przy niższych zużyciu paliwa?

Sprawdzałem ten wątek na silniku wpiętym w NMEA2000. Pozornie wydaje się to logiczne, ale nie jest to do końca prawda. Spalanie definiują obroty i obciążenie. Większy skok to większe obciążenie, więc przy tej samej prędkości obroty będą niższe, ale przepustnica bardziej otwarta. Powoduje to, że silnik na cykl spala więcej mieszanki. W sumie różnica spalania per km była bardzo mała.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Dziś przyszła nowa śruba założyłem na pusto bez dużej ilości gratów tylko to co w bakistach. Śruba 9 i 7/8 x 12

6200 obrotów pod prąd przy maksymalnie rozkręconej manetce.... . Przepłynełem się tylko testowo, aby zobaczyć czy drgania zniknęły