zorro Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Porobiłem dziś parę zdjęć i pomyślałem, ?źe w końcu wrzucę...I pewnie łatwiej będzie zrozumieć czemu o wywa?źaniu wędek kołowrotkami mam zdanie jakie mam.. :lol: Po kolei:235 gram?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 350 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 A jakie masz to zdanie? Edit: no widzę jakie ale powiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 No co tu gadać..? Tak og?łlnie, to waga młynka ma tylko iluzoryczny wpływ na wywa?źenie wędki czy tam zestawu.. Skoro ponad dwukrotna r?ł?źnica w wadze nawijaka powoduje p?łłtoracentymetrowe przesunięcie środka cię?źkości zestawu (i to te?ź nie zbadane czy aby rozkład masy samego kołowrotka nie ma na to wpływu), to takie 30-40-50-60 gram?łw r?ł?źnicy nie robi praktycznie ?źadnej r?ł?źnicy wywa?źającej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 No bo jak mo?źe mieć, skoro przesunięcie śrdoka masy młynka w zale?źności od jego wielkości jest znikome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ale zdajesz sobie sprawę, jako dorosły człowiek, ?źe to co napisałeś i pokazałeś, zaraz zostanie podwa?źone a Ty odsadzony od czci i wiary bo przecie?ź...(i tu ka?źdy wpisze co mu na myśl przyjdzie) Przeca nie mo?źe tak być, ?źe wszystkie inne kije są wywa?źane przez wszystkie inne kołowrotki a tylko u Ciebie jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ale zdajesz sobie sprawę, jako dorosły człowiek, ?źe to co napisałeś i pokazałeś, zaraz zostanie podwa?źone a Ty odsadzony od czci i wiary bo przecie?ź...(i tu ka?źdy wpisze co mu na myśl przyjdzie) Przeca nie mo?źe tak być, ?źe wszystkie inne kije są wywa?źane przez wszystkie inne kołowrotki a tylko u Ciebie jest inaczej A bo pan Zorro to dziwne te kołowrotki ma, a i wędke pewnie na klajster przylepił do oparcia <_< . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Jakbym był dorosły, to pewnie nic bym nie pisał... Nie miałbym odwagi.. Lincz zawsze wisi na cieniutkim włosku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 I wszystko jasne - teściowa usiadła na szczyt?łwce i serial ogląda A Pan zorro robi nas w balona Przecie?ź wszyscy wiemy, ?źe jak się zało?źy kołowrotek Made in Japan to wędka jest zawsze dobrze wywa?źona, a jak jakiegoś rupiecia z bazarku, to niechby i dwa kilo wa?źył, to nic z tego nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Kurcze, Zorro- a pr?łbowałeś z Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 I wszystko jasne - teściowa usiadła na szczyt?łwce i serial ogląda A Pan zorro robi nas w balona Przecie?ź wszyscy wiemy, ?źe jak się zało?źy kołowrotek Made in Japan to wędka jest zawsze dobrze wywa?źona, a jak jakiegoś rupiecia z bazarku, to niechby i dwa kilo wa?źył, to nic z tego nie będzie No toś sobie Kolego Sympatyczny u Pana Tomasza nagrabił . To samo pomyślałem, ?źe shimano będzie inaczej wywa?źać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Niezły temat Panie Tomaszu, a komentarze jeszcze lepsze, ale czy aby na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Kurcze, Zorro- a pr?łbowałeś z Shimano? Spr?łbowałem. Jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ja zawsze mam wywa?źone tak ?źeby nie leciało ani do przodu ani do tyłu .dokładnie w miejscu gdzie trzymam kołowrotek, centymetr w tą czy w tą i trzeba ręką balansować ?źeby kij nie leciał,jak mo?źna się tego upierdliwego balansowania pozbyć to zawsze wolę dowa?źyć kij.no i z dwojga złego wole gdy kij leci na dupę ni?ź na ryj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ale to nie ten temat. To w tym miałeś chyba się nadal wpisywać : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=27706&am p;am p;am p;am p;start=0& No chyba, ?źe samym kołowrotkiem masz wywa?źone, ale jednak powinieneś to poprzeć fotkami bo stare repy nie uwierzą Edit: sorrki ale nie mogłem się powstrzymać mimo, ?źe to osobista wycieczka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Zwyczajnie, odległość od środka cię?źkości samego kija w stosunku do środka cię?źkości z młynkiem, zwa?źywszy na to, ?źe młynek jest bardzo bliski tego mijesca, jest tak mała , ?źe nawet du?źa r?ł?źnica w masie młynka powoduje niewielkie przesunięcie. Chyba dlatego, kiedy się bierze dobrze wywa?źony kij na sucho, to jest prawie pewne, ?źe będzie dobrze le?źał z młynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 No nareszcie ktoś to pokazał - dzięki Señor Zorro Mo?źe w końcu część Koleg?łw zrozumie jak małe znaczenie ma waga młynka dla tzw. wywa?źenia kija - jak widzimy jedynie niewielkie. Dla komfortu łowienia kapitalne znaczenie ma odpowiednie wywa?źenie samego kija, przez odpowiednią długość i cię?źar rękojeści zwłaszcza. Dlatego jeśli gotowy patyk leci mocno na pysk, mo?źe się okazać, ?źe nie wywa?źymy go nawet największym Slammerem I dlatego te?ź patencik Fuji w postaci gałeczki EWCB jest dla mnie tak cholernie fajny Nie chcę ekstra dowa?źenia zdejmuję krą?źki, łowię np. na płytkim obserwując szczyt i chcę ?źeby kijek miał docią?źony d?łł zakładam tyle krą?źk?łw ile potrzeba albo zakładam do kijka znacznie l?źejszy, czy cię?źszy ni?ź zwykle kręcioł, koryguję jeśli potrzeba dowa?źeniem w dupce. Poza tym dzisiaj jest generalnie wszechmodna tendencja do maksymalnego odchudzania zestawu. No c?ł?ź, w łapie dorosłego faceta kilkadziesiąt gram r?ł?źnicy młynka jest prawie niewyczuwalne - przynajmniej w mojej. Nie męczy mnie machanie dobrze wywa?źonym kijkiem z kręciołkiem 320 czy 330 gram zamiast mo?źliwych 250, ale ju?ź kij lecący na pysk owszem, nawet jeśli sam wa?źy tylko 150 gram. Dlatego w moich zbiorach ju?ź jest tylko kilka kręciołk?łw 2500, mniejszych ?źadnego, poza tym 3000 i 4000, plus potwory. Same plusy, a ?źadnych minus?łw, m.in. większa pojemność szpuli, większy naw?łj, solidniejsze mechanizmy, dłu?źsze rzuty, mniejsze zu?źycie i skręcenie linki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Chyba dlatego, kiedy się bierze dobrze wywa?źony kij na sucho, to jest prawie pewne, ?źe będzie dobrze le?źał z młynkiem. Samo sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 @zorro, zr?łb to samo z kr?łtkim kijem z kr?łtkim dolnikiem <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Moje zdanie jest takie, ?źe zdjęcia nie są do końca obiektywne z całym szacunkiem bo jakby kij był podparty na np listewce szerokości 0,5cm było by widać ewidęntnie jakie ma znaczenie cię?źar kołowrotka , inna sprawa ,?źe np przy kiju warzącym 50g to 100g r?łznicy napewno bedzie miał znaczenie w komforcie wędkowania, a jeszcze inną sprawą jest jest zachowanie się kija podczas wyrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 A wszyscy łowią trzymając wędkę r?łwnolegle do lustra wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Inaczej wywa?źa się zestaw przy pstrągowaniu i powierzchniowym kleniojaziowaniu, inaczej przy rapowaniu i sandaczowaniu... Inne badyle, inne młynki inna technika łowienia...Ilu wędkarzy, tyle preferencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Dyskusja zmierza w kierunku og?łlnym wywa?źania kija jako takiego,a Pan Zorro, pokazał tylko ?źe wielkość (cię?źar) młynka, przeuswa balans nieznacznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Inaczej wywa?źa się zestaw przy pstrągowaniu i powierzchniowym kleniojaziowaniu, inaczej przy rapowaniu i sandaczowaniu... Inne badyle, inne młynki inna technika łowienia...Ilu wędkarzy, tyle preferencji...Ano... Mnie chodziło tylko o zgrubne zobrazowanie jak niewielki wpływ na te wywa?źania ma sama masa kręcioła.. Ot i wsio.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi