Skocz do zawartości

"Wyważanie" wędek kołowrotkami - fakty i mity...

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

No co tu gadać..?

Tak og?łlnie, to waga młynka ma tylko iluzoryczny wpływ na wywa?źenie wędki czy tam zestawu.. :unsure:

Skoro ponad dwukrotna r?ł?źnica w wadze nawijaka powoduje p?łłtoracentymetrowe przesunięcie środka cię?źkości zestawu (i to te?ź nie zbadane czy aby rozkład masy samego kołowrotka nie ma na to wpływu), to takie 30-40-50-60 gram?łw r?ł?źnicy nie robi praktycznie ?źadnej r?ł?źnicy wywa?źającej...

• Like 2

Ale zdajesz sobie sprawę, jako dorosły człowiek, ?źe to co napisałeś i pokazałeś, zaraz zostanie podwa?źone a Ty odsadzony od czci i wiary bo przecie?ź...(i tu ka?źdy wpisze co mu na myśl przyjdzie)

Przeca nie mo?źe tak być, ?źe wszystkie inne kije są wywa?źane przez wszystkie inne kołowrotki a tylko u Ciebie jest inaczej :lol:

Ale zdajesz sobie sprawę, jako dorosły człowiek, ?źe to co napisałeś i pokazałeś, zaraz zostanie podwa?źone a Ty odsadzony od czci i wiary bo przecie?ź...(i tu ka?źdy wpisze co mu na myśl przyjdzie)

Przeca nie mo?źe tak być, ?źe wszystkie inne kije są wywa?źane przez wszystkie inne kołowrotki a tylko u Ciebie jest inaczej :lol:

A bo pan Zorro to dziwne te kołowrotki ma, a i wędke pewnie na klajster przylepił do oparcia <_< .

I wszystko jasne - teściowa usiadła na szczyt?łwce i serial ogląda :mellow:

A Pan zorro robi nas w balona ;)

Przecie?ź wszyscy wiemy, ?źe jak się zało?źy kołowrotek Made in Japan to wędka jest zawsze dobrze wywa?źona, a jak jakiegoś rupiecia z bazarku, to niechby i dwa kilo wa?źył, to nic z tego nie będzie :lol:

I wszystko jasne - teściowa usiadła na szczyt?łwce i serial ogląda :mellow:

A Pan zorro robi nas w balona ;)

Przecie?ź wszyscy wiemy, ?źe jak się zało?źy kołowrotek Made in Japan to wędka jest zawsze dobrze wywa?źona, a jak jakiegoś rupiecia z bazarku, to niechby i dwa kilo wa?źył, to nic z tego nie będzie :lol:

No toś sobie Kolego Sympatyczny u Pana Tomasza nagrabił ;).

To samo pomyślałem, ?źe shimano będzie inaczej wywa?źać.

Ja zawsze mam wywa?źone tak ?źeby nie leciało ani do przodu ani do tyłu .dokładnie w miejscu gdzie trzymam kołowrotek,

centymetr w tą czy w tą i trzeba ręką balansować ?źeby kij nie leciał,jak mo?źna się tego upierdliwego balansowania pozbyć to zawsze wolę dowa?źyć kij.no i z dwojga złego wole gdy kij leci na dupę ni?ź na ryj.

Ale to nie ten temat. To w tym miałeś chyba się nadal wpisywać :mellow: :

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=27706&am p;am p;am p;am p;start=0&

No chyba, ?źe samym kołowrotkiem masz wywa?źone, ale jednak powinieneś to poprzeć fotkami bo stare repy nie uwierzą :D

Edit: sorrki ale nie mogłem się powstrzymać mimo, ?źe to osobista wycieczka Pozdrawiam.

Zwyczajnie, odległość od środka cię?źkości samego kija w stosunku do środka cię?źkości z młynkiem, zwa?źywszy na to, ?źe młynek jest bardzo bliski tego mijesca, jest tak mała , ?źe nawet du?źa r?ł?źnica w masie młynka powoduje niewielkie przesunięcie. Chyba dlatego, kiedy się bierze dobrze wywa?źony kij na sucho, to jest prawie pewne, ?źe będzie dobrze le?źał z młynkiem. :D

No nareszcie ktoś to pokazał - dzięki Señor Zorro :D

Mo?źe w końcu część Koleg?łw zrozumie jak małe znaczenie ma waga młynka dla tzw. wywa?źenia kija - jak widzimy jedynie niewielkie.

Dla komfortu łowienia kapitalne znaczenie ma odpowiednie wywa?źenie samego kija, przez odpowiednią długość i cię?źar rękojeści zwłaszcza. Dlatego jeśli gotowy patyk leci mocno na pysk, mo?źe się okazać, ?źe nie wywa?źymy go nawet największym Slammerem :D I dlatego te?ź patencik Fuji w postaci gałeczki EWCB jest dla mnie tak cholernie fajny :D Nie chcę ekstra dowa?źenia zdejmuję krą?źki, łowię np. na płytkim obserwując szczyt i chcę ?źeby kijek miał docią?źony d?łł zakładam tyle krą?źk?łw ile potrzeba albo zakładam do kijka znacznie l?źejszy, czy cię?źszy ni?ź zwykle kręcioł, koryguję jeśli potrzeba dowa?źeniem w dupce.

Poza tym dzisiaj jest generalnie wszechmodna tendencja do maksymalnego odchudzania zestawu. No c?ł?ź, w łapie dorosłego faceta kilkadziesiąt gram r?ł?źnicy młynka jest prawie niewyczuwalne - przynajmniej w mojej. Nie męczy mnie machanie dobrze wywa?źonym kijkiem z kręciołkiem 320 czy 330 gram zamiast mo?źliwych 250, ale ju?ź kij lecący na pysk owszem, nawet jeśli sam wa?źy tylko 150 gram. Dlatego w moich zbiorach ju?ź jest tylko kilka kręciołk?łw 2500, mniejszych ?źadnego, poza tym 3000 i 4000, plus potwory. Same plusy, a ?źadnych minus?łw, m.in. większa pojemność szpuli, większy naw?łj, solidniejsze mechanizmy, dłu?źsze rzuty, mniejsze zu?źycie i skręcenie linki, itd.

Moje zdanie jest takie, ?źe zdjęcia nie są do końca obiektywne z całym szacunkiem bo jakby kij był podparty na np listewce szerokości 0,5cm było by widać ewidęntnie jakie ma znaczenie cię?źar kołowrotka , inna sprawa ,?źe np przy kiju warzącym 50g to 100g r?łznicy napewno bedzie miał znaczenie w komforcie wędkowania, a jeszcze inną sprawą jest jest zachowanie się kija podczas wyrzutu.

Inaczej wywa?źa się zestaw przy pstrągowaniu i powierzchniowym kleniojaziowaniu, inaczej przy rapowaniu i sandaczowaniu... Inne badyle, inne młynki inna technika łowienia...Ilu wędkarzy, tyle preferencji...

Ano... Mnie chodziło tylko o zgrubne zobrazowanie jak niewielki wpływ na te wywa?źania ma sama masa kręcioła.. :mellow: Ot i wsio..