Skocz do zawartości

Tica TAURUS 4000 - od środka

Rekomendowane odpowiedzi

By zabić czas przed sezonem smaruję co w szafie. Przy okazji tego dość egzotycznego sprzętu postanowiłem zrobić sesję zdjęciową.

Z lewej strony widać odtłuszczacz do hamulców - spray Sonaxa. Do kupienia w marketach dla majsterkowiczów za ok 18 zł. Mogę go gorąco polecić do mycia! Baaardzo skuteczny i błyskawicznie wymywa smary i brudy z zakamarków.

Dalsza część sesji w najbliższym czasie

post-4517-1348916780,8267_thumb.jpg

post-4517-1348916780,9176_thumb.jpg

post-4517-1348916780,9903_thumb.jpg

post-4517-1348916781,1_thumb.jpg

post-4517-1348916781,2072_thumb.jpg

Madra konstrukcja ten byczek.

Sprawdzone rozwiazania i srodek wyglada naprawde dobrze.

Nie mialem okazji miecy nigdy tego modelu w rekach, czy to w sklepie, czy na lowisku, ale jesli precyzja wykonania odpowiada idei konstruktora to jest to naprawde bardzo zacna maszyna.

Pozdrawiam i milego uzytkowania

Guzu

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem na ile bolączki z jednego modelu przekładają się na drugi, ale ja mam tego Taurusa w wersji 5000. Szczególnie zadowolony nie jestem.

Miał to być kołowrotek do ciężkiego łowienia i tego egzaminu nie zdał.

Z wad, to lubi nabrać niewłaściwie linkę na pałąk, a właściwie nie nabrać do końca i przy rzucie trzeba tego pilnować <_<

Ponadto, chociaż nie przesadzałem z intensywnością eksploatacji i dosyć o niego dbałem, szybko zaczął rzęzić i właściwie od nowości choci dosyć ciężko <_<

Zważywszy, że tak tani nie był :wacko: to uważam, że nie był wart swoich pieniędzy.

P.S. Gdzieś mam jego schemat, jak znajdę to wkleję.

a jesli chodzi o lozysko oporowe,to takie samo montowane jest w modelach duzo,duzo tanszych np camry,gainer mnie osobiscie rozlecialo sie w camry tzn ulamala sie ta metalowa nasada ktora kryje cale lozysko,duzo lepiej i prosciej wyglada to w modelu libra

Dorzucę coś od siebie bo używam takiego w wersji Gold. Uważam że Mari miał pecha. Pomijając ju z moje zdanie kołowrotek ten zawsze miał bardzo dobrą np. w USA, Niemczech opinię jako bardzo mocny, perfekcyjnie pracujący i niezawodny. Oprócz drogich flagowych JDM od Shi or Daiwa Taurus ma najmniejsze opory pracy spośród dużych maszynek. Jest perfekcyjnie ułożyskowany. Ale ma też drobne wady: wiadomo - ciężar, ale także modele 4000 i wyżej potrafią zamknąc kabłąk podczas rzutu, ale tylko wtedy gdy korbka znajduje się w górnym położeniu no i wykonamy bardzo gwałtowny ruch a szczególnie natychmiastowe zatrzymanie. Na jednym z forów USA koledzy doszli do wniosku że przyczyny to: ciężar korbki, minimalne opory jej obrotu, brak spec. zabezpieczenia. Radzili obracac kabłąk przed rzutem (absurd) lub coś tam spiłowac w zawiasie aby kabłąk mocniej się otwierał i tym samym ciężej zamykał. Tak czy inaczej oraz pomijając młynki powyżej 3tys zł nie widzę lepszej alternatywy do cięższego ale jednak finezyjnego łowienia np. w silnym nurcie. Nie istnieje inny kołowrotek w tej cenie, który z taką lekkością i łatwością ciągnie oporowe woblery itp. Zachęcam wszystkich do zakupu po atrakcyjnej cenie. W USA trwa wyprzedaż Tica Outlet - wszystkie modele Taurusa po 120$ - moim zdaniem w relacji do jakości to jest prezent.

http://ticafishingoutlet.com/index.php?main_page=product_inf o&cPath=66_75_79&products_id=188

Wysyłka droga, w opcjach mają Polskę ale jak napisałem do nich to odpowiedzieli że nie wysyłają do Polski. Obawiam się że wysyłają a w biurze po prostu siedzi jakiś matołek.

Też przed chwilą pisałem, że wysyłka wychodzi 165 USD i że to trochę drogo.

40-45 USD za przesyłkę do PL to dość standardowa cena za przesyłkę. Zostaje jeszcze do zapłacenia 23% VAT na cle.

A tak przy okazji, to ponieważ Taurus już jest nieprodukowany, to to co jest dostępne, to już ostatnie sztuki magazynowe, także komu zależy niech nie zwleka zbyt długo

Ja kiedyś miałem coś w rodzaju skrzynki pocztowej w firmie Polamer. Na ebay miałem wpisany ich adres w usa, a wartośc i zawartośc wysyłałem pani emailem. Oni przeadresowywali i szło do mnie bez cła lub z mniejszym. Obsługa w usa to polacy - może warto zadzwonic i zapytac się? To było dawno i nie wiem jaka teraz jest sytuacja.

Też przed chwilą pisałem, że wysyłka wychodzi 165 USD i że to trochę drogo.

40-45 USD za przesyłkę do PL to dość standardowa cena za przesyłkę. Zostaje jeszcze do zapłacenia 23% VAT na cle.

A tak przy okazji, to ponieważ Taurus już jest nieprodukowany, to to co jest dostępne, to już ostatnie sztuki magazynowe, także komu zależy niech nie zwleka zbyt długo

Taurus jest jeszcze produkowany :D

http://www.ebay.de/itm/TICA-Taurus-TP3000SH-SILVER-TP-3000-S H-High-Speed-NEW-MODEL-/170838131213?pt=LH_DefaultDomain_0&a mp;hash=item27c6bf020d