Guzu Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Witam Kolejny rok z rzedu mam mozliwosc otwarcia watku sumowego na naszym forum. Dzis pierwsza wyprawa za wasatymi. Jedno branie w godzinach popoludniowych. Pozimowo miesnie nierozgrzane (u wedkarza), i jak zawsze troche brak wprawy przy pierwszej sztuce w sezonie Dobrze ze nie trafil sie jakis OKAZ Kilka minut walki i ryba w lodzi. 165 cm. Pomiar, kilka zdjec i ryba wrocila w swietnej kondycji do wody. Zestaw : Wedka na blanku Batson 50 lb by Zbyszek @yglo, Avet MXL, linka 65 lb. Ryba zlapana na trolling, glebokosc lowiska 4 metry. Podziekowania dla Krzyska za towarzystwo, zdjecia i nowy telewizor (mimo ze tymczasowo) Pozdrawiam Guzu p.s od czwartku sumowania ciag dalszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Brawo!!Kolejny rok i kolejne wąsy... Gratuluję i czekam na więcej i najlepiej tych z dwójką z przodu PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Piękna ryba Daniel! Gratulacje! Pewnie przyjdą i większe... Nie chcę nikogo obrazić, ale czasem mam wrażenie że trochę przesadzamy mowiąc czy pisząc o tak już dużej rybie ok,- ale... Jak sie przyjżec własnym statystyką złowionych sumów,-to ile takich ryb łowimy w roku? Chyba nie wyglada to tak, że ryb ok 150 łowimy aż tyle (np 30-50)żeby stękać,- maluch, a duży to już musi mieć pow 2m! Każdy kto złowił np suma 150 a potem 170 wie, że to już duża różnica, mimo niewielkiej różnicy w cm, swoją drogą często te mniejsze dają bardziej popalic niz te byki... Poz tym na męskim sprzęcie czyli takim jakim posługiwal się Daniel to jest prawdziwa walka, wąs wie że ma przeciwnika i walczy o zycie a na lekkich zestawach czesto zachowuje się tak jakby dalej zerował Ja widzę istotną rożnicę bo dla mnie to jak porównanie walki z Kliczką do zapasów w stylu wolnym... ale to moze tylko moje odczucia Ostatni sumek ok 180 podbił mi ladnie oko :lol:tak że żona po powrocie w środku nocy do domu zapytał mnie gdzie naprawdę byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 ...jak to @Guzu .Gratulacje za kolejne wąsate otwarcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 ...jak to @Guzu .Gratulacje za kolejne wąsate otwarcie...Musiał się wychylić jak zwykle .Gratulacje Guzu, idziesz równo po bandzie .Tak trzymaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 jest Guzu są sumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Gratuluję Daniel jeszcze raz i co byś dużo wypatrzył w telewizorku a więcej na wędzie miał powodzenia od czwartku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Guzu Skłamałbym, gdybym powiedział, że Ci nie zazdroszcze Pocieszająca jest tylko myśl, że za jakiś miesiąc i Ja w RP będę prażył tors w ciepłem słoneczku i poławiał piękne rybki. Gratuluje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Graty Daniel za Rybke i oczywiscie nowy (drugi)watek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Gratuluje rozpoczęcia sezonu Wczoraj pływałem za sumem , woda pod powierzchnią już 17 stopni,drobnicy duże ławice ale brak cefali na których żerują sumy. Muszę czekać do połowy maja Jeszcze raz gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiecki Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Brawo DanielŁadny sum. Gratuluje rozpoczęcia sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Dziekuje za slowa uznania. Napisalem to troche w formie zartu w pierwszym wpisie tutaj, ale na serio widze to tak, ze pierwsza ryba jest ciezka do wyjecia. Ryba, mam tu na mysli suma. Musi wrocic pewien automatyzm ruchow, reakcji i wyczucia tego wszystkiego co sie dzieje. Takze naprawde satysfakcje dal mi ten sum. W zeszlym roku pierwsza ryba mi spadla, przez serie moich bledow. W poprzednich latach tez bywalo roznie. Rozmiarowka. Mam swoja skale: -100 : baby100- 150 : sumy150- 180 : duze sumy180- 220 : bardzo duze sumy220+ : potwory Jak chodzi o wage (a taki temat sie pojawial w poprzednich latach) to nie potrafie podac nigdy takich informacji. Bo zadnej z ryb nie wazylem. Rozrozniam je na :te ktore da sie podniesc samemu do zdjeciate ktorych sie nie da samemu podniesc. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za graty Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Piekna ryba.Najszczersze gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie można było poczekac te 3 tygodnie ?? Jak zwykle z pośpiechem.. Sumek fajowy. Tylko pogratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry? Pytam bo spotkałem się z różnymi opiniami wzajemnie się wykluczającymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 na gumę, 188cm okolice Chiprany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Gratki Robert Jak nie trotki to wąsale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 miałem jeszcze jednego na gumę maluszek około metra i 210cm z gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry? Pytam bo spotkałem się z różnymi opiniami wzajemnie się wykluczającymi. Cześć, dodatkowa kotwica u góry była fabrycznie stosowana w Gnomach Polspingu od nr.3. Co do dodatkowego dociążenia, można to robić stosując oliwkę zaciśniętą na lince przed wahadłem. Jest jedno ale, w takiej sytuacji, lepiej zastosować dużego gnoma, ale lekkiego a ciężar zestawu przenieść na oliwkę i odpowiednio ustawić odległość oliwki od blachy, która zależy od głębokości łowiska i ew. uciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry? Pytam bo spotkałem się z różnymi opiniami wzajemnie się wykluczającymi. Cześć, dodatkowa kotwica u góry była fabrycznie stosowana w Gnomach Polspingu od nr.3. Co do dodatkowego dociążenia, można to robić stosując oliwkę zaciśniętą na lince przed wahadłem. Jest jedno ale, w takiej sytuacji, lepiej zastosować dużego gnoma, ale lekkiego a ciężar zestawu przenieść na oliwkę i odpowiednio ustawić odległość oliwki od blachy, która zależy od głębokości łowiska i ew. uciągu. Dzięki za odpowiedz. Co do dociążania zestawu chodziło mi bardziej o to czy można dodatkowo dociążyć blachę np za pomocą cyny?, z reguły oliwek nie stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 zawsze możesz złożyć dwie blachy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Tak jak DAMowski Gnom. Nawet kotwiczke ma dodatkową, co chyba nie jest dobrym pomysłem. Stosowany chyba cześciej jako zestaw krąpiowy na odrzańskich (i nie tylko pewnie) zimowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry? Pytam bo spotkałem się z różnymi opiniami wzajemnie się wykluczającymi.Poznałem kiedyś sumiarza z doliny dolnej Odry, który w celu dociązenia zestawu zlutował dwie identyczne blach do kupy kotwice stosował jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Można składać dwie do kupy, czy coś tam dodać cyny czy ołowiu. Ale takie rozwiązanie powoduje, że blachy nie da się wolno poprowadzić w zastoiskach czy w spokojnych prądach. Natomiast oliwka pozwala łowić lżejszą blachą wszędzie. Dla przykładu łowiący łososie w Kanadzie na dużych rzekach, stosują obciążenia rzędu 50 - 80g i blachy 20 - 30g i robią tak bo taki zestaw pozwala na dobrą pracę przynęty i lepszą jej prezentację. Można by teoretycznie zastosować blachy 100-120g ale efekty byłyby o wiele gorsze. Dlatego nie kombinować z klejeniem blach tylko słuchać specjalisty, który na łowieniu wahadłem zęby zjadł. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek _2412 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Przyłączam się do gratulacji żywiąc nadzieję, że czas pozwoli na wspólny wypad na hiszpańskie sumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi