Skocz do zawartości

Sumy 2012

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolejny rok z rzedu mam mozliwosc otwarcia watku sumowego na naszym forum.

Dzis pierwsza wyprawa za wasatymi.

Jedno branie w godzinach popoludniowych.

Pozimowo miesnie nierozgrzane (u wedkarza), i jak zawsze troche brak wprawy przy pierwszej sztuce w sezonie Dobrze ze nie trafil sie jakis OKAZ :D

Kilka minut walki i ryba w lodzi.

165 cm. Pomiar, kilka zdjec i ryba wrocila w swietnej kondycji do wody.

Zestaw : Wedka na blanku Batson 50 lb by Zbyszek @yglo, Avet MXL, linka 65 lb.

Ryba zlapana na trolling, glebokosc lowiska 4 metry.

Podziekowania dla Krzyska za towarzystwo, zdjecia i nowy telewizor (mimo ze tymczasowo) :D

Pozdrawiam

Guzu

p.s od czwartku sumowania ciag dalszy :D

.

post-16-1348916786,9624_thumb.jpg

Piękna ryba Daniel! Gratulacje! Pewnie przyjdą i większe... B)

Nie chcę nikogo obrazić, ale czasem mam wrażenie że trochę przesadzamy mowiąc czy pisząc o tak już dużej rybie ok,- ale... :unsure:

Jak sie przyjżec własnym statystyką złowionych sumów,-to ile takich ryb łowimy w roku? Chyba nie wyglada to tak, że ryb ok 150 łowimy aż tyle (np 30-50)żeby stękać,- maluch, a duży to już musi mieć pow 2m! Każdy kto złowił np suma 150 a potem 170 wie, że to już duża różnica, mimo niewielkiej różnicy w cm, swoją drogą często te mniejsze dają bardziej popalic niz te byki... Poz tym na męskim sprzęcie czyli takim jakim posługiwal się Daniel to jest prawdziwa walka, wąs wie że ma przeciwnika i walczy o zycie a na lekkich zestawach czesto zachowuje się tak jakby dalej zerował :lol: Ja widzę istotną rożnicę bo dla mnie to jak porównanie walki z Kliczką do zapasów w stylu wolnym... ale to moze tylko moje odczucia :unsure: Ostatni sumek ok 180 podbił mi ladnie oko :lol:tak że żona po powrocie w środku nocy do domu zapytał mnie gdzie naprawdę byłem :lol: :lol: :lol:

Dziekuje za slowa uznania.

Napisalem to troche w formie zartu w pierwszym wpisie tutaj, ale na serio widze to tak, ze pierwsza ryba jest ciezka do wyjecia. Ryba, mam tu na mysli suma. Musi wrocic pewien automatyzm ruchow, reakcji i wyczucia tego wszystkiego co sie dzieje. Takze naprawde satysfakcje dal mi ten sum. W zeszlym roku pierwsza ryba mi spadla, przez serie moich bledow. W poprzednich latach tez bywalo roznie.

Rozmiarowka. Mam swoja skale:

-100 : baby

100- 150 : sumy

150- 180 : duze sumy

180- 220 : bardzo duze sumy

220+ : potwory :D

Jak chodzi o wage (a taki temat sie pojawial w poprzednich latach) to nie potrafie podac nigdy takich informacji. Bo zadnej z ryb nie wazylem. Rozrozniam je na :

te ktore da sie podniesc samemu do zdjecia

te ktorych sie nie da samemu podniesc.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za graty :D

Guzu

Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry?

Pytam bo spotkałem się z różnymi opiniami wzajemnie się wykluczającymi.

Cześć, dodatkowa kotwica u góry była fabrycznie stosowana w Gnomach Polspingu od nr.3. Co do dodatkowego dociążenia, można to robić stosując oliwkę zaciśniętą na lince przed wahadłem. Jest jedno ale, w takiej sytuacji, lepiej zastosować dużego gnoma, ale lekkiego a ciężar zestawu przenieść na oliwkę i odpowiednio ustawić odległość oliwki od blachy, która zależy od głębokości łowiska i ew. uciągu. B)

Mam pytanie do polskich łowców sumów, czy blachy typu np gnom można dodatkowo dociążać i stosować dodatkową kotwicę u góry?

Cześć, dodatkowa kotwica u góry była fabrycznie stosowana w Gnomach Polspingu od nr.3. Co do dodatkowego dociążenia, można to robić stosując oliwkę zaciśniętą na lince przed wahadłem. Jest jedno ale, w takiej sytuacji, lepiej zastosować dużego gnoma, ale lekkiego a ciężar zestawu przenieść na oliwkę i odpowiednio ustawić odległość oliwki od blachy, która zależy od głębokości łowiska i ew. uciągu. B)

Dzięki za odpowiedz.

Co do dociążania zestawu chodziło mi bardziej o to czy można dodatkowo dociążyć blachę np za pomocą cyny?, z reguły oliwek nie stosuję :D

Poznałem kiedyś sumiarza z doliny dolnej Odry, który w celu dociązenia zestawu zlutował dwie identyczne blach do kupy :unsure: kotwice stosował jedną :D

Można składać dwie do kupy, czy coś tam dodać cyny czy ołowiu. Ale takie rozwiązanie powoduje, że blachy nie da się wolno poprowadzić w zastoiskach czy w spokojnych prądach. Natomiast oliwka pozwala łowić lżejszą blachą wszędzie. Dla przykładu łowiący łososie w Kanadzie na dużych rzekach, stosują obciążenia rzędu 50 - 80g i blachy 20 - 30g i robią tak bo taki zestaw pozwala na dobrą pracę przynęty i lepszą jej prezentację. Można by teoretycznie zastosować blachy 100-120g ale efekty byłyby o wiele gorsze. Dlatego nie kombinować z klejeniem blach tylko słuchać specjalisty, który na łowieniu wahadłem zęby zjadł. ;) :lol: <_<