Skocz do zawartości

Sumy 2012

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie ta głębokośc mnie zastanawia. Wiem, że tam na pewno są, ale słobiutko u mnie z tym. Co prawda z pływadła łowię tylko na zaproszenie, częściej z brzegu, niemniej efekty choć skromne miałem bardziej w pół wody, żeby nie powiedzieć, że pod powierzchnią- w zdecydowanej większości między zachodzem słońca a nocą głęboką. Mam namierzone rezydencje, ale tam nie próbuję bo wiem, że w razie zacięcia nie wyjdę z rybą na normalną wodę. Raczej obszary wytypowane, na podstawie potencjalnych żerowisk + miejsce strategicznie dostęne. Liczebności mogę się jedynie domyślać.... Być moze nadchodzący sezon zaowocuje być może jakąś nadwyżką wolnego czasu. :mellow:

Piękne ryby! Zazdrość <_< . Gratuluję. Żeby na Odrze były takie ilości. Ech...

Nie jest tak źle z tą Odrą. Zanim odwiedziłem Ebro myślałem, że w Odrze tych sumów jest wciąż mało, bo np. miałem 2 brania w ciągu całego dnia. Teraz myślę inaczej - sumów w Odrze w okolicy Wrocławia jest sporo, jednak sukcesem jest sportowiec 120-160cm a szansa na fortepian powyżej 2m jest DUŻO mniejsza niż na Ebro. Poprawka jednak na fakt,że warunki pogodowe mieliśmy totalnie awangardowe.

Z drugiej strony pływając w Hiszpanii w ostatni dzień we dwóch nie zaliczyliśmy ani jednego brania, a jeden z kompanów nie złapał żadnego suma przez 6 dni łowienia po 12 h. Ponadto w Odrze łatwiej się do nich dobrać niż w Ebro - była sobie taka rynna szerokości ok 50-100m i długości ponad 1 kilometra głęboka na 12-15m. Ryby stały na 3, 6, 8m a większość przy dnie :unsure: Teraz dobierz się do nich, zakładając w ogóle, że aktywnie żerują ;) A to dopiero początek rozterek...

Dokładnie tak jest. Wcale tych brań więcej niż u nas w PL nie ma, tylko rozmiarówka inna.

Warunki pogodowe Wam sprzyjały - klamoty się ruszyły :D

Piękne ryby! Zazdrość <_< . Gratuluję. Żeby na Odrze były takie ilości. Ech...

Nie jest tak źle z tą Odrą. Zanim odwiedziłem Ebro myślałem, że w Odrze tych sumów jest wciąż mało, bo np. miałem 2 brania w ciągu całego dnia. Teraz myślę inaczej - sumów w Odrze w okolicy Wrocławia jest sporo, jednak sukcesem jest sportowiec 120-160cm a szansa na fortepian powyżej 2m jest DUŻO mniejsza niż na Ebro. Poprawka jednak na fakt,że warunki pogodowe mieliśmy totalnie awangardowe.

Z drugiej strony pływając w Hiszpanii w ostatni dzień we dwóch nie zaliczyliśmy ani jednego brania, a jeden z kompanów nie złapał żadnego suma przez 6 dni łowienia po 12 h. Ponadto w Odrze łatwiej się do nich dobrać niż w Ebro - była sobie taka rynna szerokości ok 50-100m i długości ponad 1 kilometra głęboka na 12-15m. Ryby stały na 3, 6, 8m a większość przy dnie :unsure: Teraz dobierz się do nich, zakładając w ogóle, że aktywnie żerują ;) A to dopiero początek rozterek...

Dokładnie tak jest. Wcale tych brań więcej niż u nas w PL nie ma, tylko rozmiarówka inna.

Warunki pogodowe Wam sprzyjały - klamoty się ruszyły :D

Tak sie ruszaly, ze nastepnym razem( jesli bedzie tak zimno) wezme na lodke Prozac :D Albo pol litra... Trzeba miec psyche ze stali i wierzyc w to co sie robi, zeby trolingowac za hiszpanskim sumem, kiedy codziennie temperatura wody spada, a czlowiek siedzi w kalesonach...8,5 stopnia pokazalo mi echo na Ebro pod zapora...Segre 12 stopni...Mega sumowe warunki jak na kwietniowa Hiszpanie :D W dniu w ktorym zlowilem ,,fortepian'' nie mialem ochoty wyjsc z lozka, tak bylo przyjemnie na dworze...

'BeeGees' - wszyscy tu czekamy na nieco więcej info cóżeś tam ułowił... Skoro 'jet lag' już mija to daj chociaż jakieś numeryczne info, albo zajawkową fotkę...

240 cm z Rio Segre. Nie wiem ile wazyl, sakramencko ciezki byl... Wyholowany na polamana wedke, osobiscie wyladowalem go do lodzi, bez pomocy. Hol dramatyczny, ale rece mi sie nie trzesly :D

Przyneta: Salmo Whitefish SDR 13 cm.

Amen :D

Szersza relacja w okolicy weekendu na moim blogu w Salmo Adventures. Musze sie teraz ogarnac i zrobic fotony.

Pozdro