Skocz do zawartości

Sumy 2012

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe doswiadczenie - ogladanie zdjec w poczuciu bycia kelnerem :D

cyt : Podziękowania dla Daniela za podanie sumów na tacy Embarassed :D

Z mojej strony gratulacje dla Lowcow i podziekowania za super atmosfere i mile spedzony tydzien na wietrznych lowiskach sumowych pod hiszpanskim niebem :D

Pozdrawiam

Guzu

Wygląda na to, że to dobra przynęta na prawie każdą żerującą rybę słusznych rozmiarów, także na sandacze i grube okonie.

Dokładnie. W poprzednich latach nie mogłem złowić na nią dużego suma, ale za to było dużo brań małych. Dodatkowo pięknie sandacze waliły.

W tym roku otworzył się worek z dużymi wąsaczami (kolegi 194 też na karasia).

W trosce o poziom merytoryczny naszego forum, a w tym przypadku watku sumowego 2012 pewne informacje zostaly usuniete. Wprowadzanie forumowiczow w blad umieszczajac zdjecia ryb opatrzone nieprawdziwa informacja odnosnie okolicznosci i techniki polowu beda konsekwentnie usuwane. Uzytkownicy umieszczajacy takie wpisy proszeni sa o zaprzestanie tego typu praktyk. DZIEKUJE.

@Danek:

Dzięki :D Myślę, że odnalazłbyś się w tamtejszych wodach - sandaczy jest tam masa( każdy złapał kilka niechcący) no i kloce są (patrz sandacz @hlehle'go) a tubylcy łowią sandacze na wertykala przy brzegu jakby tych wąsatych tam nie było (myślę że to brak cohones wychodzi :lol: )

Ja przyznam się szczerze, że obecnie jak mam takie sumy w łowisku to sandacze pływają sobie spokojnie ( co kilka lat temu byłoby nie do pomyślenia).

P.S. 2 twoje koguty spędziły w tamtejszych wodach około kwadransa, niestety bez efektu.

B)

Wierzę w niego zawsze i wszędzie. Nawet jak autorytety twierdzą, że w danym miejscu jedyną słuszną przynętą są – dajmy na to – dwudziestocentymetrowe klepki, to ja i tak koszę na Karasia…

A mnie jakos nie moze do siebie ta przyneta przekonac :D

serio.

Po rybach zlapanych na tego woblera przekazalem swojego koledze, ktory walczyl dzielnie o swojego pierwszego suma...ale karas nie pomogl :(

Tak jak juz Monk pisal. Trafilismy nietypowe warunki, nietypowe ryby w nietypowych miejscach ...i nietypowe rozmiary :mellow:

Wyszlo jak wyszlo, najwazniejsze ze wyszlo dobrze :mellow:

Pozdrawiam

Guzu

@Danek:

P.S. 2 twoje koguty spędziły w tamtejszych wodach około kwadransa, niestety bez efektu.

Monk, dzięki, bo tak daleko moje koguty jeszcze nie zajechały :mellow: :mellow:

były na Orawie, w Rosji ale w tych rejonach jeszcze nie :unsure:

Myślę że to nie koniec ich kariery- dostałem ostatnio emaila od człowieka który dzięki nim trafił do prasy w gazecie. Jak dostane linka to prześlę.

PS. Wasze rybki są przepiękne ni zasługują na wielkie brawo :D .

Pozdrawiam

Danek

Piękne ryby! Zazdrość <_< . Gratuluję. Żeby na Odrze były takie ilości. Ech...

Nie jest tak źle z tą Odrą. Zanim odwiedziłem Ebro myślałem, że w Odrze tych sumów jest wciąż mało, bo np. miałem 2 brania w ciągu całego dnia. Teraz myślę inaczej - sumów w Odrze w okolicy Wrocławia jest sporo, jednak sukcesem jest sportowiec 120-160cm a szansa na fortepian powyżej 2m jest DUŻO mniejsza niż na Ebro. Poprawka jednak na fakt,że warunki pogodowe mieliśmy totalnie awangardowe.

Z drugiej strony pływając w Hiszpanii w ostatni dzień we dwóch nie zaliczyliśmy ani jednego brania, a jeden z kompanów nie złapał żadnego suma przez 6 dni łowienia po 12 h. Ponadto w Odrze łatwiej się do nich dobrać niż w Ebro - była sobie taka rynna szerokości ok 50-100m i długości ponad 1 kilometra głęboka na 12-15m. Ryby stały na 3, 6, 8m a większość przy dnie :unsure: Teraz dobierz się do nich, zakładając w ogóle, że aktywnie żerują ;) A to dopiero początek rozterek...