Skocz do zawartości

Ciekawostka biologoczna

domeldoom

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

na foto porównanie wielości szczęk starożytnego megalodona i współczesnego żarłacza białego:

porownanie_wielosci_szczek_starozytnego_

jakie: hak/przynęta, moc kija, młynek?

Mucha z pływadełka - kto by się odważył? :D

pzdr

tomek

Edytowane przez domeldoom
  • Like 2

Co do tych ciekawostek biologicznych...

Wszyscy wiemy, że dawno, jeszcze w zamierzchłych czasach pogańskich, żył sobie, w jaskini pod Wzgórzem Wawelskim srogi potwór,

gustujący w dziewicach, tzn. pożerający je, dostarczane pod przymusem przez okolicznych kmieci. Nosił nazwę Smok Wawelski.

To oczywiście wersja dla dzieci, i to niewyedukowanych seksualnie przez panie znające się na dobrym i złym dotyku, i pragnące

podzielić się swoją wiedzą, najlepiej w szkole.

Spróbujmy jednak nadać naszym rozważaniom trochę sensu, zwłaszcza, że dla użytkowników tego forum myślenie nie jest procesem

bolesnym i przykrym, tak przynajmniej sądzę apriorycznie...

Moja wersja jest następująca:

Istotnie, żył sobie Smok. Nie był to jednak gad, który dał dęba z menażerii, lecz bardzo zły. brzydki, dziki człowiek, który rzeczone dziewice

wymuszał od obywateli. Bo bądźmy szczerzy: na co jaszczurowi dziewica? Gdy chodzi o napchanie kałduna?

Natomiast dla szpetnego, może nieco ograniczonego umysłowo zboka, taka dziewica to zaiste skarb! Ma wiele zastosowań, a na koniec

doznania kulinarne też nie są bez znaczenia - może była drożyzna? Albo nieurodzaj?

Tak, wiem, brzmi to wszystko bardzo brutalnie, ale świat widział nie takie rzeczy; znacznie gorsze, o których, wybaczcie, zamilczę...

Ergo: Smok to nie krokodyl, lecz człowiek, zapewne mężczyzna, choć to nie takie pewne, w ten sposób realizujący swoje upodobania,

może wymuszone pod wpływem nikczemnej urody.

Z góry składam przeprosiny wrażliwym Kolegom i, oczywiście, pozdrawiam.

Sierżant.

PS.

W okolicach Krakowa jest sporo jaskiń. Może i one były zamieszkane przez podobne potwory, choć historia milczy.

Jakąś miłą Panią chętnie zaproszę na wycieczkę po tychże i zapewniam, że z mojej strony nie grozi im nic złego, wręcz przeciwnie :)

• Like 6

A dzisiaj Ryszardzie tylko smog i kiepska Podwawelska. A dziewice jeszcze jakieś macie w Krakowie, czy to też już taka bardziej legenda. ;)

Ten żarłacz ze zdjęcia to zaledwie żarłaczyk. Świetlówki w lampie obok wyglądają na normalne. Daniel - jeśli wierzyć YT, to syreny w  morzach też jeszcze żyją. :)

• Like 2

A dzisiaj Ryszardzie tylko smog i kiepska Podwawelska. A dziewice jeszcze jakieś macie w Krakowie, czy to też już taka bardziej legenda. ;)

Ten żarłacz ze zdjęcia to zaledwie żarłaczyk. Świetlówki w lampie obok wyglądają na normalne. Daniel - jeśli wierzyć YT, to syreny w morzach też jeszcze żyją. :)

Ale syreny bosto? Czy normalne ?

• Like 1

Oj tam Tomek zaraz podniecać. Ale przynajmniej zawsze to umyte, czyste i jak nie patrzeć - pół ryby. :)​  Ty się Daniel nie śmiej z Bosto. Sporo potrafiła nawet w terenie. A dzisiaj to może Land cruiser, może Merc GLE, może to, może tamto? Tylko ludziska wybrzydzają i nie mogą się zdecydować co lepsze.

• Like 1

Pół ryby....???? A ta druga połowa nie ciekawsza? :P

Ciekawostkę biologiczną to ja dzisiaj spotkałem. Megalodon to przy tym mały pikuś.

Czwarta rano. Skradam się do kleniowiska. Jeszcze ze dwa metry i bankowo jakiegoś trafię bo widzę aktywność na powierzchni. Nagle....kur... słyszę jakieś pluski zza zakrętu. No nie wierzę. Nie wierzę!!!! Dmuchany różowy kajak, a w środku niewiasta. Dojrzała - a miejscami już nawet przejrzała. Za cholerę nie ma pojęcia o wiosłowaniu. Obija się o krzaki, drzewa, opaski. Kręci się w tym pływadle jak kupa w przeręblu, klenie pryskają na boki, ptaki milkną, ja się wyrażam najbardziej po polsku - wszystko co żyje w głębokim szoku. Czwarta rano!!!! Babka mnie zauważa, szczerzy się - no szerzej niż megalodon. Oooo, hallo - einen schonen tag - miłego dnia!!! Odpowiadam tak jak widziałem ostatnio u kumpla na wycieraczce

https://www.shirtee.com/pl/polska-119/

Cały kleniowy plan w pizdu....

• Like 8

Pewnie facet rano otworzył oczy i stwierdził, że tylko do płoszenia kleni się nadaje. :) Z przyrodniczych ciekawostek z bardzo dawnych czasów. Chyba 79 lub 80 rok? Płynę sobie kajaczkiem górną Plociczną, gdzieś w okolicy ujścia Cieszynki. Totalna dzicz, na brzegach krzaczory, do najbliższej wiochy pewnie z naście kilosów. Mijam jakiś zakręt i szok. Na prawym brzegu stoi kobitka tak z pięćdziesiąt. Na głowie kapelusik, ubrana w kamizelkę i wodery, w ręku muchówka-klejonka. Jak mi się głupio zrobiło, bo sam miałem złożonego spina w kajaku, no i rzeczka przecież wąska i nic specjalnego nie da się wywinąć. Nic, dzień dobry, przepraszam, wiosło w górę i daję się ponieść prądowi. Gdyby to była locha z małymi, to w takim miejscu nic dziwnego. Pewnie niecałe sto metrów dalej druga łowi. Do dziś zastanawiam się kim były i skąd się wzięły na tych dzikich polach czterdzieści lat temu dwie elegancko ubrane kobitki z muchówkami w ręku.

• Like 2

Nie Krzysiek. To miejsce jest wysoko w górze, niżej trzy jeziora (Sitno, Płociczno, Ostrowiec). Wchodziły do dolnego odcinka, poniżej j. Ostrowiec. Chyba ostatniego z Drawy widział mój kolega. Bodaj w 1976 roku. Maluch 26 kg  :) wpadł w odłówkę. Później słyszało się o skłusowanych. Ale trudne do zweryfikowania, wiadomo. Koło 1985 byliśmy na dolnym odcinku Płocicznej na zaproszenie miejscowego nadleśniczego, jakiś marzec, może kwiecień i my oczywiście za pstrągiem. Trochę się dziwili, że przyjechaliśmy wiosną, bo "jesienią można nieźle połowić łososie"  :D. Chyba jednak to były już tylko trocie. Może uda się z łososiami i znowu będą wchodzić do Drawy. Oby.

• Like 3

Zapewne remont elektrowni też swoje zrobił. Ale prawdziwych powodów było więcej. Przyszedł moment, że stado drawskiego łososia było już tak małe, że wystarczył drobiazg i było po ptokach. 

Jeśli już to chyba babcie Eluśki. Ale czy jakieś kobitki wtedy u nas łowiły na muchę? Ja nie słyszałem.Pewnie to były jakaś Helga i Gudrun. Jak nie patrzeć, to tylko spotkanie wtedy i tam z zielonym ludzikiem bardziej by mnie zszokowało.

No i przepraszam, to oczywiście nie było w okolicy ujścia Cieszynki, ale Runicy.

• Like 1