Skocz do zawartości
  • 0

Łódź na duże jezioro, Rugię

Bobby0404

Pytanie

Witam

Zaczynam się rozglàdać za łodzià na duże jezioro typu Śniardwy oraz okazyjne wypady na zat. Puckà i Rugię. Długość myślę powyżej 5,5 m, z konsolà. Silnik pow. 100KM. Z polskich producentów nie bardzo coś widzę poza Skyllà, ale chciałbym coś bardziej cywilizowanego, żeby z rodzinà czasami popływać. Patrzyłem w necie na łodzie typu Panga, ale nie mam doświadczenia i namiarów kogoś użytkujàcego takie łodzie. Łódź ma nie bać się fali i ma umożliwiać wygodne spinningowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Społeczeństwo wybiera to co im się wklepie :) . Jakość wykonania skandynawskich łodzi jest inna ale nie chodzi o spawy i długość tu nie ma do rzeczy.

W sensie, ze gorsza czy lepsza? Skoro w Skandynawii tak chetnie kupuja Skylle przebrandowana na Scandice za kase znacznie grubsza niz u nas w PL, to musi znaczyc, ze ta jakosc u nas jest lepsza? ;)

Na wszystkich "openkach" będziesz mokry jak zawieje, to nie są jeziorkowe fale.

Znajomi pływają na pilothouse lub łódkach z na prawdę wysoką burtą.

Plywalem na kilku otwartych lodziach, ale w odpowiednim rozmiarze i odpowiednio skonstruowanych i mokry nie bylem, a warunku do lekkich nie nalezaly.

https://www.youtube.com/watch?v=4feKonPJkKw

Już na samym początku widać, to o czym pisze Kotwitz - masz openka - jesteś mokry. Ale to całkowicie. I twój cały sprzęt też jest mokry.

Więc się dokładnie zastanów.

https://www.youtube.com/watch?v=c2Su2z41ZWg

Ja widze dwa filmiki nakrecone w zupelnie roznych warunkach :) Dodatkowo na pierwszym filmiku lodka wbija sie dziobem w fale. Nie wiem czy taka nautyka, taki rozmiar lodki czy taki driver...