Skocz do zawartości

Irlandia 2012

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie wolne, odespałem kilka zarwanych na bassach nocek i po południu pojechałem na LW. Kilka anemicznych brań i tylko jeden bass. Dwa tygodnie temu łowił ze mną kilka razy znajomy z Dublina, Dave. Dał mi namiary na ciekawe miejsce, podobne do tego, w którym łowi soje bassiory David. Miejsówka bardzo ciekawa. Już na samym początku solidne branie na 16 cm Sluga Savegera, ale ryba po kilku sekundach spada. Zmieniam przynętę na Lunker City z hakiem offset i 10g ciężarkiem. Po chwili mam sporą makrelę, potem, a jakże BASSika i na koniec rdzawca.

Kończę łowienie po 22 obserwując polującego jakieś 100 m od brzegu delfina. Mam nadzieję, że to był delfin, bo chyba był dużo większy niż delfiny, które do tej pory widziałem i smoliście czarny...

I łow w takich okolicznościach przyrody z kajaka...

http://img337.imageshack.us/img337/7291/p1010284my.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img805.imageshack.us/img805/7396/p1010290l.jpg

A mowilem do Dave ,zeby siedzial cicho :mellow: . Zart oczywiscie. Piekne bassy i super foty- oddaja caly klimat tego lowienia. Ja juz tesknie za Irlandia. Wczoraj siedzialem sobie nad Zatoka Gdanska, a w pasie okolo sto metrow od brzegu rybitwy cos atakowaly-zupelnie jak w Irl-zeby miec tu kajak B)

witam!

Hat Trick 108, 112 i 112. wszystko na pływającego jacka salmo.

kij st croix SCV 7' 20lb, revo stx i linka sufix 20lb.

ryby pieklenie grube i mocnarne. poza tym jakaś 90tka i dwa nie wyjęte. fajno było!

20120727p1130269.jpg20120727p1130235.jpg

20120727dsc0314.jpg20120727dsc0274.jpg

20120727dsc0307.jpg

Żeby nie było, że bassiory łowi się tylko na wschodzie Czasami udaje się też na południowym-zachodzie :D

Takiej pogody jaka nawiedziła mój kraniec Irlandii 31 lipca nie pamiętają najstarsi Irole. Nap....deszczem i wiatrem cały dzień i noc. Dziś miałem wolne, więc sprawdziłem jak wygląda sytuacja wokół półwyspu. A nie wyglądała zbyt ciekawie, potężne fale, a w estuariach i zatokach woda bardzo brudna. Tak brudnej wody w morzu jak jestem tu siódmy rok, jeszcze nie widziałem...

Na ryby wybrałem się dopiero o 21 na najlepsze przy niskiej wodzie estuarium (LW miała być o 23:08). Woda w estuarium była bardzo brudna, stojąc w niej po kolana nie widziałem dna...Poza tym mocno ciągnęła (różnica między minimum a maksimum aż 3,4m - o tyle zmienia się obecnie poziom oceanu w ciągu 6 godzin !!!)

Pierwsze branie miałem w może trzecim rzucie, delikatne przytrzymanie sluga, a potem potężny wir w miejscu, w którym wyjąłem gumę z wody. Po następnych kilkunastu rzutach, branie. Ryba na dzień dobry zabiera dobrze ponad 40 m plecionki. Walka trwa dobrych 10 minut. Bassa wyślizguję na płaski brzeg i ruszam z nim w stronę spacerujących turystów. Niemiecka para bardzo chętnie robi mi kilka zdjęć, po czym szybko wracam z bassem do wody. Ryba odpływa w dobrej kondycji, co rejestruję na filmie.

Żeby nie było, że go zjadłem <_<

Następne brania mam około godziny 1 w nocy, łowię jeszcze 4 bassy, po 2 wzmaga się wiatr, więc kończę ten pełen emocji wypad.

Kij HM62 Pike, TP SW4000PG, Varivas 16 lb i Savagear Slug 14 cm na główce 7g.

P.S. Jutro też mam wolne :mellow:

http://img832.imageshack.us/img832/9258/p1010308m.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/4224/p1010309o.jpg