Krismuaythai Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Koledzy z tego co widziałem w MONie nic mnie nie zaskoczy i niczego się nie boję Woda na łapkach nie straszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 majac na mysli wedkowanie z plazy masz na mysli grunt/splawik? w irlandii rozumiem?na splawik (trafiaja sie bassy/pollocki/wrassy rzadziej makrele)proponuje jakas karpiowke i splawik 40-50g najlepiej z pomaranczowym czubkiem (zielony kiepsko widac w falach). z karpiowki spokojnie rzucam takim splawikiem 60-70m.kumpel niedawno kupil fajna wedke sheakspeare chyba z seri SALT - niebieska z jakby tasma gumowa na rekojesci - lekki 3 sklad okolo 4m za jakies 70e). Ja uzywam do splawika exage 4000 (bo mi zwisa jak szybko go diabli wezma) kolega jakiegos cormorana (chronos????/) z szpula jak w big picie i rzuca wyraznie dalej. Na grunt to inna bajka i tutaj sie nie wypowiem. to samo ze spinningiem (niby duzo lowilem, ale wyniki = 0 wiec cos robie nie tak). multika wszyscy polecaja do surf castingu - tutaj masz aveta i koniec szukania (nie znam nie zadowolonego uzytkownika widuje nawet ogloszenia z innymi multikami po tym jak sie ktos na aveta przesiadl). wedki po mojej stronie sa popularne zipp'y kosztuja z tego co widzialem 200-400 euro sa tez grauvele (mialem w rece kij lekki jak piorko przy 4m+ dlugosci niestety cena blisko 600e) jak lowisz nie ze statywu to polecam jednak karpiowke. Ze statywu Z tego co widze ludzie raczej lowia w nocy nastawiajac sie na plastugi wszelkich rodzaji i zarlacze blekitne (tope) a i to raczej na jesieni. poniewaz z tego co widze kompletnie nie wiesz co robisz (nie obrazaj sie, ale ani gatunkow ani sprzetu nie znasz) to proponuje pojsc do LOKALNEGO wedkarskiego i poprosic o porade/wyporzyczenie sprzetu (np bierzesz nowke kijek etc jak ci nie podpasi oddajesz kolesiowi za -100 euro przy cenach z gatunku nie graja roli jak napisales to ulamek kwoty (dobry kolowrotek i kij z tego pulapu to pewnie blisko 1000 euro z linka i reszta pierdol). Ja generalnie polecam raczej tani sprzet (karpiowki sa uniwersalne a od biedy jak pluczesz regularnie i nie uzywasz codziennie to karpiowy kolowrotek da rade) by sie dowiedzic czy ci to lezy czy nie...ja mam wlasnie 2 surfcastingi do sprzedazy (1 tani szklak 1 troszke lepszy mitchell) bo mi nie podeszlo zupelnie... Co do watku o kolowrotkach SW ja uzywalem na morzu bez plukania (wogole!) kolowrotkow z LIDLA za 7 E sztuka (na kutrze i z brzegu) przez conajmniej 2 lata zanim je diabli wzieli...Teraz mam kolowrotki za 17 euro (razem z zylka!) i jeden za 70 euro wszystkie maja ponad 4 lata z oryginalna linka i chyba jeszcze chwila minie zanim je zajade... Mam tez jeziorowa lodke (17 stop na jeziorach narzekaja, ze mala, ale lodka nie wie, ze jest jeziorowa i niedawno po falach 1-2m plywalem z 3 pasazerami na pokladzie. (dla niedowierzajacych fale na morzu sa rzadkie i tylko kilka razy lodka sie nie zmiescila pomiedzy falami i nabrala wode dziobem - lodka ma kil i na najwiekszych falach zaczynala sie obracac bokiem do fali zanim na nia wplynelismy - bylo troche w portkach, ale dalismy rade.. by takie wysokie fale byly na jeziorze to chyba huragan by musial byc) Ps. co do wody na lapkach niestrasznej to po przygodzie powyzszej ktorys dzien z rzedu czuje sol na wargach... - w czasie plywania (dla zorientowanych bray>greystones plynalem 3 godziny!!! bo lake boat nie slizga sie a juz na pewno nie na 6KM silniku) pol butelki wody wypilem bo mialem w gebie tak slono, ze mnie niemal na wymioty bralo...Na okularach mialem warstewke soli, ze nic nie widzielem (walilo mi po ryju ciagle) - a jak jade na kuter to zawsze smaruje sobie wargi pomadka bo pekaja pozniej niefajnie....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 myślałem bardziej o spinningu zplaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 spinning z plazy? nie slyszale by ktos uprawial.zwykle ze skalek albo lodzi lowia....Tutaj po raz kolejny proponuje wizyte w lokalnym wedkarskim albo tani sprzet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 spinning z plazy? nie slyszale by ktos uprawial.zwykle ze skalek albo lodzi lowia....Tutaj po raz kolejny proponuje wizyte w lokalnym wedkarskim albo tani sprzet.... Wiesz gooral, plaża plaży nie równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 spinning z plazy? nie slyszale by ktos uprawial.zwykle ze skalek albo lodzi lowia....Tutaj po raz kolejny proponuje wizyte w lokalnym wedkarskim albo tani sprzet.... Wiesz gooral, plaża plaży nie równa. Dokładnie , mam zamiar jeszcze w tym roku ze dwa razy połazić po plaży za bassem , bo tam gdzie ja próbuję :blush:złowić bassa to plaża dłuuuga ,że końca nie widać i bassów też . Teraz to i tak myślę tylko o ire ale na tą moją plażę mam bliżej trochę to zaglądam od święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 w dalszym ciagu podtrzymuje swoje zdanie o wizycie w sklepie nawet tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 spinning z plazy? nie slyszale by ktos uprawial.zwykle ze skalek albo lodzi lowia....Tutaj po raz kolejny proponuje wizyte w lokalnym wedkarskim albo tani sprzet.... Wiesz gooral, plaża plaży nie równa. U mnie wczoraj 6 bassow z plazy w godzine... ale ja sie nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 nie to ja sie nie znam..i dalej podtrzymuje wersje o pogadaniu w wedkarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 myślałem bardziej o spinningu zplażyKrishnamutriJa mam dwa zestawyMars cast plus revo SX i broxx 8kgI drugiZalt 730 i shimano sea bass vengenance.Oba całkiem fajnie robią, w tysiu się zamkniesz, jak masz multika, to pewnie w 600-700pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 myślałem bardziej o spinningu zplażyKrishnamutriJa mam dwa zestawyMars cast plus revo SX i broxx 8kgI drugiZalt 730 i shimano sea bass vengenance.Oba całkiem fajnie robią, w tysiu się zamkniesz, jak masz multika, to pewnie w 600-700plno i to bardziej przypomina odp. na moje pytanie, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Wróciłem Pierwszy wypad po dwutygodniowym ściganiu 20 cm rybek w Polsce i w trzecim rzucie coś mi chciało połamać kija! Ciągnę i ciągnę, a tu taki bassik z 45 cm , normalnie się odzwyczaiłem. Potem miałem trochę większego, ale pod nogami odmówił współpracy. Jutro jak mnie nie zwieje z cypelka, dopiero dam im popalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) witam!to musiał być dla Ciebie szok Tomas :-)ja w czwartek byłem pożegnać się z pstrągmi.parę złowiłem (castingiem rzecz jasna :-) ), jedną sfotografowałem i czekam teraz na wiosnę, kajak i muchę.może w międzyczasie uda się jakiegoś zębatego ustrzelić :-)pozdrówka Uploaded with ImageShack.us Edytowane 1 Października 2012 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Fajny kropek, ale pomyśl Krzychu ile byś złowił używając korby ;-) Te Wasze szczupaki to mnie chyba wywabią z półwyspu i ruszę na północ :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Eee tam wolę castem, wszak nie o ilość tu idzie.Choć i na tym polu narzekać nie mogę.Ja prawdę mówiąc tej jesieni zamierzam poszukać grubych okoni z małych jeziorek. Trzeba coś urozmaicić, bo nie tylko zebatymi człowiek żyje.pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 KrishnamutriJa mam dwa zestawyMars cast plus revo SX i broxx 8kgI drugiZalt 730 i shimano sea bass vengenance.Oba całkiem fajnie robią, w tysiu się zamkniesz, jak masz multika, to pewnie w 600-700plnKuba napisz cos wiecej o tej shimano..Mysle o niej pod sandacza na ciezko,głowki powiedzmy do 50gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 witam!(...)ja w czwartek byłem pożegnać się z pstrągmi.parę złowiłem (castingiem rzecz jasna :-) ), jedną sfotografowałem(>>>) Fotki coraz ładniejsze Ci wychodzą... Gratuluję udanego zamknięcia sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Kuba napisz cos wiecej o tej shimano..Mysle o niej pod sandacza na ciezko,głowki powiedzmy do 50gr. Nie wiem czy nie bedzie za wiele?Ma co łowiłem tym to ok 40g? Chyba że łowiłem więcej i zapomniałem, co też jest możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Wątek padł, więc trzeba go ratować ;-)Bassy, wprawdzie nieduże, brały ładnie od początku października do ostatniej niedzieli. Od poniedziałku zaczęło dmuchać z północnego-wschodu i bassy znikły...Wczoraj nie miałem nawet puknięcia, a dziś zamiast bassów pokazały się wargacze. Nawet było fajnie Uploaded with ImageShack.us 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ale kolorki! I jak do cholery te ryby zasysaja te gumy?Gratulacje @tpe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) jak do cholery te ryby zasysaja te gumy? Sam się nad tym zastanawiam! Wygląda niemożliwie. Edytowane 25 Października 2012 przez Tomaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Wczoraj, po dwóch dniach nieobecności bassy znowu się pokazały. Przekroczyłem magiczną barierę 300 złowionych bassów w sezonie, dorwałem też zdrowego 60taka Na fotkach również mój znajomy David. [/url Uploaded with ImageShack.us 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Śliczności te rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Ja też w końcu złowiłem: Więcej - na blogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Kuba fajnie Cie zobaczyć Niezła rybka, należała się! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi