Skocz do zawartości

Irlandia 2012

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny raport Tomek- ryba jeszcze lepsza. Gratulacje z zyciowki. chyba rozpoznaje miejsce :D . Ja sie wczoraj wybieralem, ale kombinacja plywu i wiatru zrolowala fale 2 metrowe- w sam raz na surfing.

Dzięki David, już wróciłeś?

A mogłeś połowić bassów..., wolałeś jednak jakieś śmierdzące makrele i rdzawce

.

A mnie sie udalo zlowic czarnucha. Fota z przed tygodnia. Ryba mniejsza niz Tomka , bo skromne 67cm, ale dziwacznie ubarwiona-jeszcze takiej nie mialem. Wyjeta z bardzo spokojnej zatoki- jedynego miejsca , gdzie warunki umozliwialy lowienie tego dnia. Dno bylo tam przekladane piaskiem i kelpami- stad chyba ten kolor ryby. Ale nastepna, z tego miejsca miala juz kolor klasyczny-srebrny. Tym razem zlowiona podpowierzchniowo na jakistam wobler Strike Pro.

post-3668-1348917559,5754_thumb.jpg

u mnie niedziela odpada-caly dzien praca-magicseaweed.com mowi, ze jeszcze niedziela na wschodzie bedzie troche rolowac-fala od 2 do 3 stop-ale jak nie masz choroby morskiej to dasz rade

Ja planuję niedzielę, jeśli tylko pogoda pozwoli

Uderzam z kajaka, jest pomysł na bassowe miejsce na wschodzie :mellow:

No ładnie Marcin, to miejscowe rzeczne, czy już wchodzą z jezior? Salmony nie biorą?

Pewnie w przyszłym tygodniu wyskoczę nad jakąś rzeczkę, tylko woda musi opaść...

Strasznie duzo pytan, a przeciez wiesz ze mam kiepska pamiec do miejsc i faktow zwiazanych z wedkarstwem :):D Rzeczne ryby. Lososie sa, bo lato mokre. Ale jakos tak beznamietnie juz do nich podchodze. Nawet mi sie nie chce czasem zdjecia zrobic...Pstragi ladniejsze i kazdy inny :D

Czasu malo, nie mam kiedy ich porzadnie spacyfikowac...

Co do wielkosci ryb na wschodzie to...Zdziwilbys sie co masz pod domem...Sprawdzilem, zeby nie bylo :D

W kazdej duzej rzece w tym kraju plywaja wielkie pstragi. W jednych rzekach pojedyncze, w innych licznijesze. Miejscowi nie maja pojecia jak je lowic i czasem ktos przypadkiem jakiegos wyjmie. Wtedy jest wielkie halo, a ja mam ubaw...:D Duzy pstrag nie jest durny, nawet jesli nie jest pod presja - i cale jego szczescie...

witam!

ja ostatnie wieczory walczę z nową dla mnie metodą, tj. łososie na muchę - nowy kij, nowa technika, nawet szczęście frajera zadziałało i trzy na muchę udało się złowić. fotki raczej nie bardzo, ryby też nie specjalnie okazałe wiec nie będe wstawiał :D

dziś natomiast, poziom wody nie pozwolił łowić na muchę wiec przeprosiłem się z castingiem. złowiłem w sumie 2 pstrągi ok 40cm i tego tu łośka. w sumie nie ma czym się chwalić, ale wstawiam głownie ze względu na zestaw castingowy - żeby duch w narodzie nie zginął :D

pozdrówka

20120802dsc0029.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A ja znowu powąchałem jedynie krowie placki i podelektowałem się deszczem. Coś mam z timingiem nie tak, za każdym razem jak jadę to martwota na wodzie. I to nie tylko u mnie. Wczoraj nad wodą była sław parada taka, że z wrażenia siusiak mi się do 3 cm skurczył, ale chyba nie było bata i ryby spały w najlepsze...

No tak ryby śpią większą część tego sezonu. Uważam że spowodowane jest to wyjątkowo zimnym latem. Napisałem o tym w nowym poście w swoim blogu. Zapraszam do przeczytania i komentowania, tu lub tam.

http://wedkarskieprzygody.blogspot.com/2012/07/nedzny-sezon. html

Akurat myślę ze taka pogoda pod salmonidy plus szczupaki jest całkiem niezła, od wielu osób słyszy się ze ten sezon jest spektakularny.

A kolejna sprawa to Red Tide, który mocno przetrzebił zachodnie wybrzeże, w wielu miejscach od czerwca łowienie zaczyna się dopiero teraz...

• 2 tygodnie później...