bigos Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Marcin - to Ty zajmujesz się zawodowo rybami i wiesz lepiej, ale nie myśleliście o wymianie siatek w podbierakach? W USA się sporo o tym pisało, a i fotki ryb jasno sugerowały, że te stare z węzełkami i tradycyjnymi oczkami najprzyjemniejsze dla rybek nie są... Czolem, Po czesci prawda, ale kazdy kij ma dwa konce. Juz tlumacze jak to jest z tymi podbierakami i dlaczego mamy jakie mamy. Jesli moderator stwierdzi ze spamujemy watek, to mozna zrobic nowy o podbierakach etc. Wczesniej uzywalismy podbierakow z siatki bezwezlowej, mieciutkich, ,,szmacianych''. Horror, tyle Ci powiem. Horror byl i dla nas i dla ryb, ktore podbieralismy. 9/10 podebran zakonczonych totalnym wkrecenien sie ryby w siatke... Wyobraz sobie parokilowego pstraga , czy szczupaka i dwie kotwice sterczace z pyska...A potem zrob mu szybko zdjecie na lodzi , najlepiej z przyneta na ktora zostal zlowiony i wypusc zywego...Podbieranie reka to temat na dodatkowa pisanine - nie jest tak hop w kazdym razie. Moj stary ,,szmaciany '' podbierak wyglada jak ser szwajcarski, bo po praktycznie kazdym podebraniu, najpierw wypinalem rybe z przynety powbijanej w siatke podbieraka, a potem wyrywalem z niej groty kotwic - jak juz bylo po sesji zdjeciowej. Dlatego czasem ktos mnie pyta czy my niektorym rybom nie podwieszamy przynet do pyskow? Tak, podwieszamy czasem identyczne na jakie zostaly zlowione, ale wyjete z pudelka, a nie wydlubane z siatki podbieraka i celowo nie wbijamy ich w pyski, zeby nie kaleczyc wystarczajaco juz pokaleczonej ryby. Gdybysmy chcieli za kazdym razem wyplatywac ,,oryginalny wobler '' z siatki oraz ,,oryginalnie zapieta '' rybe, to mielibysmy oryginalne zdjecia truposzy...Ryba jest najwazniejsza i ona ma po zlowieniu przezyc, a to co ludzie beda gadac mamy w pompie. Jak w cos nie wierza to niech przyjada na ryby i gwarantuje, ze beda potem wierzyli w kazda kropke i przecinek, ktory napisze Teraz uzywamy podbierakow z mocno skreconej zylki o duzych oczkach. Kotwice duzo mniej sie tego czepiaja , zatem duzo latwiej jest uwolnic rybe od podbieraka, a potem przynete. Byc moze pare lusek czasem z ryby zjedzie, ale nie sadze zeby to mialo pierwszorzedny wplyw na jej szanse przezycia. Dlugo by pisac. Jak wiesz pracuje tez przy rybach w wylegarni (Salmo Adventures na to wszystko, a coraz czesciej przede wszystkim...), wiec wszelkiego rodzaju manipulacje z nimi sa dla mnie codziennoscia. Jedyne co mozna jeszcze zrobic w kwestii podbierakow, to sprobowac gumowej siatki. Tyle ze potrzebny jest wielki podbierak, min 70 cm srednicy i cholera wie ile ta guma wytrzyma... W Irlandowie takiego nie widzialem nigdzie. Choc tak jak mowie, podbierak z tego wszystkiego najmniej rybie szkodzi. Najbardziej szkodza ludzie, ktorzy nie maja doswiadczenia z duzymi rybami i sie ich zwyczajnie boja...Jak ktos czasem trzyma w rekach metrowego szczupaka, to sie w duchu modle zeby ten szczupak nie drgnal przez 3 sekundy, kiedy robie zdjecie, bo jak sie poruszy, to poleci krew i z niego i z rak wedkarza... Zawsze tlumacze jak rybe zlapac i pokazac do zdjecia, ale podniecony wedkarz zwykle jest gluchoniemy i niewiele to daje - a czasu na prezentacje nie ma, bo rybol dogorywa na powietrzu...Duzo moglbym napisac na ten temat... Generalnie wedkarstwo to nie jest dla ryb najbezpieczniejsze doswiadczenie zyciowe i wypadki zdarzaja sie zawsze. Bawimy sie zywymi istotami przy pomocy bardzo ostrych przedmiotow, w dosyc brutalny sposob...Mam nadzieje, ze kazdy z nas ma tego pelna swiadomosc. To nie jest zaden sport, tylko ,,ekspresja'' atawizmow. Kiedys Bertus Rozemeijer powiedzial mi, ze jego zdaniem 10-20 % szczupakow nie przezywa kontaktu z wedkarzami...Brak doswiadczenia w trzymaniu ryb, upuszczanie na dno lodzi, rozrywanie skrzeli, zbyt dlugie przetrzymywanie na powietrzu wymeczonej ryby, okaleczenia od przynety i wykrwawienie etc. Mysle, ze szacunek jest poprawny... Troche straszne co? Gdzie drwa rabia, tam wiory leca...Od drwala zalezy czy wiorow bedzie mniej, czy wiecej... Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dobrze napisane Marcin. Nie dajmy się zwariować. Jedno mnie tylko dziwi. Gdy na j.pl pojawia się fota irlandzkiego trupa na tle pubu pojawia się kilkanaście postów. Gdy Bigos zapododaje potwora, którego wypuszcza uśmiechnięty Magic, dyskusja zamiera Nic to, idę męczyć jakieś rybki, może jakiś pollack-samobójca się skusi Do 15 czerwca jeszcze 2 tyg., ale ma popadać, więc może salmony wreszcie ruszą dupska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dobrze napisane Marcin. Nie dajmy się zwariować. Jedno mnie tylko dziwi. Gdy na j.pl pojawia się fota irlandzkiego trupa na tle pubu pojawia się kilkanaście postów. Gdy Bigos zapododaje potwora, którego wypuszcza uśmiechnięty Magic, dyskusja zamiera A mnie to nie dziwi.Ryba ładna, jak zawsze. Wypuszczona, jak zawsze. Co mają ludzie pisac? Gratki? a jak Walijczyk wali (jak się mu kraj dobrał ) w dyńkę potężną rybę, to każdego krew zalewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Marcin - tak chciałem tylko się upewnić, czy przypadkiem czegoś nowego nie odkryliście. Pisząc o tych podbierakach, myślałem właśnie o tych gumowanych, takich co to mistrzowie z Ameryki mają. Latacie po świecie to i pewnie sprowadzenie takiego nie będzie kłopotem. O podbierakach też już sporo przestudiowałem i też zdaje sobie sprawę, że są gorsze rzeczy dla rybki przy spotakniu z nami. TYlko tak dla równowagi teoretyzuję (bo praktyki to u nas w PL niewiele). Tym bardziej, że wyglądacie tam na elitę szacunku, więc coby wizerunek był kompletny... U know what I mean... Poza tym, tak jak napisał Kuba - nie ma się co za bardzo rozpisywać nad wynikami SA. Wszystkim opada kopara (może poza ekipą za oceanem) i tyle... łapią sobie 10kg pstruchy, przy okazji jakiś metrowy szczupol się zapląta, wypuszczają i kilka dni/tygodni później łapią znowu. Chyba, że akurat gdzieś pojadą w świat złowić sobie dla odmiany 100kg śliską rybkę... Co tu pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Jedyne co mozna jeszcze zrobic w kwestii podbierakow, to sprobowac gumowej siatki. Tyle ze potrzebny jest wielki podbierak, min 70 cm srednicy i cholera wie ile ta guma wytrzyma... W Irlandowie takiego nie widzialem nigdzie. Spróbuj koniecznie. Drobne oczka (nie tną płetw), ogumowany (nie wczepiają się kotwice), brak węzłów (nie skrobie łuski). Duży, wytrzymały. Kupiłem w Corrib Tackle, w Galway. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 a może po prostu zdjęcia na potrzeby producenta przynęt robić w końcowej fazie holu,tuż przy łodzi bądź brzegu łowiska? na potrzeby własne robimy już fotki bez wabika bo przecież dla nas najważniejsza jest ryba i nasza,bądź towarzysza wyprawy facjata tu zaoszczędzamy kilka sekund życia na powietrzu ryby która w tym momencie jest w obcym środowisku,bo przecież ten bliźniaczy wabik trzeba wygrzebać z pudła i sensownie uczepić gdzieś w okolicy gęby rybska.Tak mi jakoś wychodzi że najlepiej podbiera się ręką,jak coś pójdzie nie tak ,to będzie po co wracać nad wodę Proszę tego nie brać jako atak na kogokolwiek ,jest to tylko moje zdanie w temacie podbierania ryb drapieżnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 @tofik - nie wiem jak często podbierasz duże pstrągi (ja mam doświadczenie z rybami do 70cm i to głównie z Piaseczna i ośrodka zarybieniowego) ale co innego podbieranie ręką szczupaka, a co innego pstrąga, niestety. Szczupaki są jakieś takie bardziej chętne... Moim zdaniem to z czym sobie robie fotkę nie ma tu znaczenia. RYbkę i tak trzeba okiełznać aby jej ten wobler czy inną przynętę wyczepić. najłatwiej i chyba najbezpieczniej dla wszystkich w podbieraku. Później fota, choćby w czapce Św. Mikołaja w pysku. A jakoś sobie nie wyobrażam odczepianie w wodzie metrowego pstrąga trzymanego za ogon lub pod skrzela. Co ze szczupakami udaje się bez większego problemu... Chyba, że umordujemy holem stwora na tyle, że będzie mu już wszystko jedno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 a może po prostu zdjęcia na potrzeby producenta przynęt robić w końcowej fazie holu,tuż przy łodzi bądź brzegu łowiska? na potrzeby własne robimy już fotki bez wabika bo przecież dla nas najważniejsza jest ryba i nasza,bądź towarzysza wyprawy facjata tu zaoszczędzamy kilka sekund życia na powietrzu ryby która w tym momencie jest w obcym środowisku,bo przecież ten bliźniaczy wabik trzeba wygrzebać z pudła i sensownie uczepić gdzieś w okolicy gęby rybska.Tak mi jakoś wychodzi że najlepiej podbiera się ręką,jak coś pójdzie nie tak ,to będzie po co wracać nad wodę Proszę tego nie brać jako atak na kogokolwiek ,jest to tylko moje zdanie w temacie podbierania ryb drapieżnych Pamietaj, ze ktos te zdjecia robi, wiec kiedy jeden holuje rybe, to drugi ma czas zeby pogrzebac w pudle (o ile jest potrzeba)...Zawieszenie ( a nie wciskanie do gardla) przynety trwa 3 sekundy...Nie ma wiec nawet o czym dyskutowac. Z goscmi sprawy wygladaja inaczej. Ze wzgledow bezpieczenstwa ( ryb i ludzi) nie pozwalamy raczej nikomu trzymac ryby do zdjecia z kotwicami przy palcach. Co do podbierania reka, moge to zrobic w przypadku szczupaka, kiedy widze ze jest zainstalowany dobrze i niespecjalnie mi zalezy na wyjeciu ryby. Albo ryba ( szczupak) jest na muche - jeden grot. Osobom trzecim nie pozwalam na podbieranie ryb rekami, bo nie lubie widoku krwi ( groty, zeby ryby). W pozostalych przypadkach uzywamy podbieraka.Pstrag wygladajacy na wypompowanego lubi sobie czasem calkiem zwawo ,,fiknac'' na sam koniec. Kotwica w palcach i taka ryba wiszaca na drugiej...Ciarki mi przeszly po plecach... Odradzam takie formy prezentacji kunsztu wedkarskiego. Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 a może po prostu zdjęcia na potrzeby producenta przynęt robić w końcowej fazie holu,tuż przy łodzi bądź brzegu łowiska? na potrzeby własne robimy już fotki bez wabika bo przecież dla nas najważniejsza jest ryba i nasza,bądź towarzysza wyprawy facjata tu zaoszczędzamy kilka sekund życia na powietrzu ryby która w tym momencie jest w obcym środowisku,bo przecież ten bliźniaczy wabik trzeba wygrzebać z pudła i sensownie uczepić gdzieś w okolicy gęby rybska.Tak mi jakoś wychodzi że najlepiej podbiera się ręką,jak coś pójdzie nie tak ,to będzie po co wracać nad wodę Proszę tego nie brać jako atak na kogokolwiek ,jest to tylko moje zdanie w temacie podbierania ryb drapieżnych Pamietaj, ze ktos te zdjecia robi, wiec kiedy jeden holuje rybe, to drugi ma czas zeby pogrzebac w pudle (o ile jest potrzeba)...Zawieszenie ( a nie wciskanie do gardla) przynety trwa 3 sekundy...Nie ma wiec nawet o czym dyskutowac. Z goscmi sprawy wygladaja inaczej. Ze wzgledow bezpieczenstwa ( ryb i ludzi) nie pozwalamy raczej nikomu trzymac ryby do zdjecia z kotwicami przy palcach. Co do podbierania reka, moge to zrobic w przypadku szczupaka, kiedy widze ze jest zainstalowany dobrze i niespecjalnie mi zalezy na wyjeciu ryby. Albo ryba ( szczupak) jest na muche - jeden grot. Osobom trzecim nie pozwalam na podbieranie ryb rekami, bo nie lubie widoku krwi ( groty, zeby ryby). W pozostalych przypadkach uzywamy podbieraka.Pstrag wygladajacy na wypompowanego lubi sobie czasem calkiem zwawo ,,fiknac'' na sam koniec. Kotwica w palcach i taka ryba wiszaca na drugiej...Ciarki mi przeszly po plecach... Odradzam takie formy prezentacji kunsztu wedkarskiego. Pozdro,Bigos Wstawilbys jakiegos wiosennego Szczupaka... Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Guzu, wieczorem moze. Musze zdjecia porobic najpierw. Mam fajne z 3 zlowionymi jednoczesnie, w tym dwa ponad metr Fota daje rade Roch, ten Twoj podbierak do mnie nie przemawia. Tam sie wkreci kotwica i bedzie prawie to samo co ze szmaciakami.Pletwami bym sie za mocno nie przejmowal, krzywda im sie wielka nie dzieje nawet w tych ktore mamy. Ta siatka zylkowa jest gruba i raczej nie tnie. Sa tu na rynku takie zylkowe z zielonego nylonu ( cienkiego) i te troche tna pletwy. Ale to akurat rybom wiele w zyciu nie przeszkadza. Pletwy sie bardzo szybko i latwo zablizniaja. Z ubytkami lusek jest podobnie.Kiedy pisze o gumowym, to mysle raczej o czyms takim: http://www.fisknat.com/boat-nets.html Duze oka i gruba guma. Moze sobie dla draki zamowie w Ameryce i sprawdze co jest warte. Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Siemasz Bigos. Trochę jestem zdezorientowany tym co piszesz. Wychodzi na to że twój klient nie może podebrać ryby tak jak chce, nie może zrobic sobie z nią zdjęcia, tak jak chce i ostatecznie, jeśli złowi okaz lub rekord, również nie może go zgłosić. A wszystko dlatego że przewodnik nie pozwala. Nie obawiasz się że może dojść do nieprzyjemnej sytuacji? Zwyczajowo, to klient przewodnika, decyduje jak i co dzieje się ze zdobyczą która jest jego, a jedynym ograniczeniem jest obowiązujące prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Siemasz Bigos. Trochę jestem zdezorientowany tym co piszesz. Wychodzi na to że twój klient nie może podebrać ryby tak jak chce, nie może zrobic sobie z nią zdjęcia, tak jak chce i ostatecznie, jeśli złowi okaz lub rekord, również nie może go zgłosić. A wszystko dlatego że przewodnik nie pozwala. Nie obawiasz się że może dojść do nieprzyjemnej sytuacji? Zwyczajowo, to klient przewodnika, decyduje jak i co dzieje się ze zdobyczą która jest jego, a jedynym ograniczeniem jest obowiązujące prawo. Sluchaj Tomaszek, prawo prawem, a lodka jest moja i to ja decyduje co sie na niej dzieje Z iloscia ,,nie moze'' chyba troche przesadziles, wiesz ze slaby ze mnie uzurpator Gdybys Ty chcial podbierac szczupaki rekami, to bym slowa nie powiedzial, bo Cie znam i wiem ze dasz sobie rade - a jak sie pokaleczysz, to nawet nie jekniesz. Jesli kogos nie znam, to odradzam zdecydowanie takie pomysly i podaje podbierak , lub sam podbieram rybe. Jak ktos sie pokaleczy na lodzi to ja bede mial klopot i ja bede odpowiedzialny za taka sytuacje. Po co mi to? I jeszcze wazna uwaga - kiedy pisze o podbieraniu/prezentacji do zdjecia szczupakow, to mam na mysli szczupaki, a nie 3-4 kilowe szczupaczki. Zebysmy sie dobrze rozumieli.10 kilowy szczupak moze powaznie rozplatac reke, tak samo jak kotwica 1/0...To jest silna ryba, ktora trzeba zdecydowanie i mocno trzymac w rekach, zeby nie zrobic sobie i jej krzywdy. Pstrag tak samo. Ktos kto nigdy takiej ryby nie zlowil, nie zdaje sobie sprawy z tego, ze na jednym palcu jej nie podniesie etc...Ja jestem na lodzi po to, zeby przewidywac sytuacje awaryjne i im zapobiegac, a nie ogarniac skutki. Opisuje Ci sytuacje z autopsji, a nie moje wydumania. Nie pozwole nikomu zabic feroxa na mojej lodzi i tyle - tak samo chlopacy. Zawsze przed wyplynieciem informujemy jakie sa zasady polowu tych ryb z nami i nikt na sile na lodke wciagany nie jest. Umowa to umowa - my dajemy gosciom szanse zlowienia ryby, a oni maja z nia postapic tak jak sie umowilismy na poczatku. Zreszta, o czym tu mowa, nigdy, nikt z nikim nie musial dyskutowac/negocjowac na temat wypuszczania ryb, czy sposobu ich prezentacji. Kazdemu zalezy na tym zeby sie nie pokaleczyc, zeby nie pokaleczyc ryby i zeby ja wypuscic w stanie dajacym szanse przezycia. Wiec to jest takie opisywanie hipotez bez sensu. Jeszcze nie mielismy nieprzyjemnosci lowienia z kims, kto mial glod krwi. Jak wroce z PRL to przyjedzcie z Tomkiem i bedziesz podbieral rekami nie dosc ze swoje, to jeszcze moje ryby. Nie zabiore podbieraka - specjalnie! :DPozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Fota na specjalne zyczenie Guza Strzalka na mojej lodzi krzyknal ze ma rybe. Lowilem obok na muche. Wyrzucilem za burte linke, ktora mialem zebrana w dloni i zaczalem szybko nawijac na kolowrotek. Zwinalem luz, unioslem wedke i... czuje ze wisi ryba! Maly kolo 70 cm , ale jest. Nabralem go do podbieraka i trzymam w wodzie czekajac na rybe Strzalki. Katem oka widze, ze kolo sasiedniej ( naszej) lodzi wyskakuje wielka ryba - Piotrek holuje. Jakas szajba pomyslalem...Nabralem w podbierak szczupaka Strzalki ( do tego mojego ktory tam caly czas plywal z mucha w pysku...), sasiedzi w tym samym momencie podebrali swojego. Szczupak Strzalki odinstalowal sie grzecznie sam. Piotrek swojego zdjal ze Slidera. Podjechali do nas, Piotrek dal kroka na nasza lodke i ..pstryk Dwie ryby dokladnie w tym samym momencie juz sie zdarzaly, ale trzy jeszcze nie. Pozdro,Bigos Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Kapitalna akcja !Super fotka i usmiechniete geby Gratuluje przygody Ten Piotrusiowy wyglada na najwiekszego. Tak bylo w rzeczywistosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nooo Bigos! Nieźle tam wymiatacie! Pewnie niezłe zamieszanie na łódce było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nooo Bigos! Nieźle tam wymiatacie! Pewnie niezłe zamieszanie na łódce było. Myslisz ze wieksze niz u nas jak plywalismy razem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Myslisz ze wieksze niz u nas jak plywalismy razem ? Pewnie, nasze było na jedną łódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassket Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 nieźle sie zabawiacie ...fajan sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dlaczego mialo byc zamieszanie? Prosta sprawa. Krok zrobic przez burte, wziasc rybe z reki kolegi, ktory ja wyjal z podbieraka i usmiechnac gebe.Piaty pstrykal fote. Ile to moze trwac? Tyle co pisze tego posta? Ja ze Strzalka musielismy tylko zgiac plecy za burte do podbieraka i pobrac swoje ryby. Przezyli, spoko. W moim interesie jst zeby przezyli, bo jak wymordujemy to co bedziemy lowili? Ten najwiekszy w srodku chyba 110 cm. Strzalki niewiele mniejszy, tyle ze on do nieba wyrosl wielki i nie nadaje sie do robienia zdjec z rybami Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dlaczego mialo byc zamieszanie? Prosta sprawa. Krok zrobic przez burte, wziasc rybe z reki kolegi, ktory ja wyjal z podbieraka i usmiechnac gebe.Piaty pstrykal fote. Ile to moze trwac? Tyle co pisze tego posta? Ja ze Strzalka musielismy tylko zgiac plecy za burte do podbieraka i pobrac swoje ryby. Przezyli, spoko. W moim interesie jst zeby przezyli, bo jak wymordujemy to co bedziemy lowili? Ten najwiekszy w srodku chyba 110 cm. Strzalki niewiele mniejszy, tyle ze on do nieba wyrosl wielki i nie nadaje sie do robienia zdjec z rybami Pozdro,Bigos Napisal ten co to nie urosl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dlaczego mialo byc zamieszanie? Prosta sprawa. Krok zrobic przez burte, wziasc rybe z reki kolegi, ktory ja wyjal z podbieraka i usmiechnac gebe.Piaty pstrykal fote. Ile to moze trwac? Tyle co pisze tego posta? Ja ze Strzalka musielismy tylko zgiac plecy za burte do podbieraka i pobrac swoje ryby. Przezyli, spoko. W moim interesie jst zeby przezyli, bo jak wymordujemy to co bedziemy lowili? Ten najwiekszy w srodku chyba 110 cm. Strzalki niewiele mniejszy, tyle ze on do nieba wyrosl wielki i nie nadaje sie do robienia zdjec z rybami Pozdro,Bigos Napisal ten co to nie urosl Nie smiej sie ze mnie, bo to wcale nie jest smieszne! Jak sie chcesz zajmowac profesjonalnie wedkarstwem, to sluszny wzrost jest przeklenstwem. Trzeba lowic ogromne ryby zeby wygladaly na fotach przyzwoicie...Nic nie nakitujesz Jak ktos jest maly, to kazda ryba bedzie i tak wygladala na wielka w jego dloniach ( tez malych), a jak jeszcze ja wsadzi w obiektyw, to co druga na rekord swiata... Tak wiec Mamo, dziekuje - ale nie do konca Pozdro, Ps:Ale mozna zweryfikowac kazda rybe ( dlugosc) pokazana na focie. Wiem jak i nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Roch, ten Twoj podbierak do mnie nie przemawia. Tam sie wkreci kotwica i bedzie prawie to samo co ze szmaciakami.Pletwami bym sie za mocno nie przejmowal, krzywda im sie wielka nie dzieje nawet w tych ktore mamy. Ta siatka zylkowa jest gruba i raczej nie tnie. Sa tu na rynku takie zylkowe z zielonego nylonu ( cienkiego) i te troche tna pletwy. Ale to akurat rybom wiele w zyciu nie przeszkadza. Pletwy sie bardzo szybko i latwo zablizniaja. Z ubytkami lusek jest podobnie.Kiedy pisze o gumowym, to mysle raczej o czyms takim: http://www.fisknat.com/boat-nets.html Duze oka i gruba guma. Moze sobie dla draki zamowie w Ameryce i sprawdze co jest warte. Pozdro,Bigos Używam tego podbieraka drugi sezon i z doświadczenia wiem, że kotwice się nie wkręcają. Przedtem używałem szmaciaka i miewałem problemy ze zbyt krewkimi okazami. Teraz nie mam. Splątania zdarzają się sporadycznie, a jeśli się zdarzą -bardzo łatwo rozplatać. Groty kotwic nigdy nie wchodzą pomiędzy włókna. Co do uszkodzeń, to uważam, że lepiej jednak ich unikać niż pocieszać się, że będzie OK, się zagoi, zregeneruje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassket Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 podbierak wygląda fajnie... ale legalny na moich łowiskach musi miec 36 bardzo trudno znaleźć coś sensownego w tych rozmiarach...szczególnie pod spining z brzegujeźeli ktoś widział jakieś fajne rozwiązanie to proszę o linka... Kubowe reguły EDAA mówią, że jedyną prawidłową metodą lądowania ryby jest podbierak. ... pomierzyłem czasy jakie moje ryby spędzały poza wodą. i byłem przerażony niemal za każdym razem gdy używałem podbieraka czas wydłużał się o 75 -100% więc zawsze mam kaca potym, gdy muszę wydłbywać rbę z siatki i staram się go wcale nie używać...(choć pewnie to naciąganie reguł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Okraszam: Szczupak 109 cm z 1,5 m blatu. Dziabnął sweepera 14 RGS. Sprzęt: siedmiostopowy BPS Bionic Blade BNC70MHT-2 o mocy 10-20 funtów i c.w. 3/8 - 1 1/2 uncji; młynek Abu Revo SX, na młynku trzydziestofuntowa Sufix832 z przyponem Dragon Titanium 40 cm, 14 kg. Mój pstrągowy debiut. Ferox 75 cm. Łowisko: blat 6m. Przynęta: wobbler Hybrida K-3 w kolorze BRN. Prowadzony w pół toni. Sprzęt jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ładnie @Rochu, co roku pokazujesz niezłe ryby, gratulacje, szczególnie tego Feroxa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi