Skocz do zawartości

Spectra vs Dyneema

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym czym różnią się linki z włókien Spectra od Dynnema. Nie chodzi mi o skład chemiczny, a o użytkowość linek. Jakie są realne różnice w wytrzymałości i sztywności? Jakie są różnice w podatności na splątania?

Może pytanie infantylne i spodziewam się hejtu, ale może ktoś wyjaśni mi te różnice - jeśli w ogóle są i mają znaczenie dla użytkowości linki.

Szczególnie zależy mi na zastosowaniu ich w multiplikatorze bo zakopałem się w castingu po czubek głowy, ale również w stałoszpulowcach, bo przy nich pozostała moja Pani.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Upały nie sprzyjały mojemu serduchu naszpikowanemu siedmioma sprężynkami w tętnicach wieńcowych, więc musiałem czerwiec odpuścić (poza dwoma krótkimi, godzinnymi wypadami), a dziś i jutro, choć pogoda sprzyja, mam niestety pracujący weekend... :(

• Like 2

Dzięki #Jano za korektorkę i linki, znam ten temat, ale nie rozwiązuje on moich dylematów zawartych w głównej części pytania:

(...) Nie chodzi mi o skład chemiczny, a o użytkowość linek. Jakie są realne różnice w wytrzymałości i sztywności? Jakie są różnice w podatności na splątania? (...)

Może ktoś ma praktyczne porównanie w użytkowaniu plecionek Dynema i Spektra, oczywiście w tym samym przedziale cenowym i o podobnych parametrach, teoretycznie i marketingowo wyimaginowanych przez dystrybutorów?

Jeśli nie, to trudno, pozostanę w nieświadomości. ;)

• 2 tygodnie później...

Oba włókna są podobne, jednak równie ważne jest która grupa jakościowa została użyta. Sama Spectra występuje w kilku klasach jakościowych, które nieco się różnią właściwościami mechanicznymi. Niestety producenci już nie chwalą się którego gatunku używają.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 2