Skocz do zawartości

Dość lekki multik z mocnym hamulcem i dość pojemną szpulą

Adrian Tałocha

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem sobie multik do sumowego wertykalna/dryfu ponieważ jeśli chodzi casting noga ze mnie, pomyślałem ze może ktoś z was pomoże.

Generalnie chodzi o multik który nie będzie ważył bardzo dużo ale będzie miał hamulec minimum 8kg (im więcej tym lepiej), okrąglak lub niskoprofilowy nie ma znaczenia musi zmieścić ze 150m plecionki 0,40. Nie musi mieć bajerów ułatwiających rzucanie, ma być mocny i dość lekki.

Przychodzi wam coś na myśl?

Z hmulcami w multiplikatorach jest z reguly gorzej niż w kołowrotkach stałoszpulowych. Zwlaszcza jest trzeba ten hamulec dokrecic prawie na max - bardzo często przestaje on wówczas działać płynnie. Hamulec 8kg to jakies 20lb - dla większości multiplikatorów to już będzie górna granica. Deklaracje pisane na pudełkach często drastycznie mają się nijak do rzeczywistosci.

No chyba że będziesz szedł w morskie multiki, przeznaczone np. do bottom jiggingu ale to już nie są takie lekkie maszyny.  Ku przestrodze:

https://youtu.be/3mpv8GiNdvQ?t=2285

Od kilku sezonów używam multika Black Cat BC 301.

Może nie mieści tych 150 metrów plecionki ale w zupełności wystarcza mi 100 metrów 0,45.

W miarę lekki, poręczny multik z mocnymi bebechami... Z tańszej alternatywy to np DAM Optimus...

Koledzy używają również największej Okumy Komodo, Abu Revo 61.

.

Na pewno nie w tym rozmiarze do verta. Lowie z kija nie z ręki. Chodzi o odchudzenie zestawu plus kwestie szybkiego opuszczania zestawu bez ryzyka ze linka będzie źle ułożona na kabłąku plus z belly wygodniej nad udami powinno się machać.

Edytowane przez Adrian Tałocha

Ja nabyłem wczoraj drogą kupna TICA caiman CM 200 do podobnych metod połowu i dużych jerków z Belly Boat. Myślę że to dobra pozycja i w miarę rozsądnych pieniążkach. Zapłaciłem za to cudeńko 500 zł.

Podaj linka.

Wygląda na klon Okumy Induron  i San Juan tylko ma więcej łożysk.

Ma Line Out Alarm jak powyższe więc i do trolla z uchwytów się nada.

Edytowane przez godski

Podaj linka.

Wygląda na klon Okumy Induron  i San Juan tylko ma więcej łożysk.

Ma Line Out Alarm jak powyższe więc i do trolla z uchwytów się nada.

Andrzej, Tica Caiman żadnym klonem nie jest. To mocarne konstrukcje, jednak na naszym rynku mało znane. Zresztą, kiedyś o tym była mowa. Odstrasza wielkością i gabarytami większość użytkowników. Innych wad nie ma.

Andrzej, Tica Caiman żadnym klonem nie jest. To mocarne konstrukcje, jednak na naszym rynku mało znane. Zresztą, kiedyś o tym była mowa. Odstrasza wielkością i gabarytami większość użytkowników. Innych wad nie ma.

Korba identyczna jak w Okumach, wygląd też. Może w tej samej fabryce powstają.

Nie wiedzieć czemu przecież Caiman 150 czy 200 jest niższy niż popularne Ambassadeury jedynie nieco cięższe ale z maślana pracą jakby z Shimano :)

• 4 miesiące temu...

Cześć, może Primal od Fin-Nor? Są dość lekkie jak na swoją moc. Nie ma wodzika, co przy łowieniu sumów i tej metodzie jest raczej zaletą. Na model 10 nie wejdzie chyba jednak aż 150 m 0,40 mm. Metodę znam tylko teoretycznie, ale 100 metrów plecionki spokojnie powinno wystarczyć. A jak nie wystarczy to trudno. Największe i tak zawsze zostają w wodzie :) 

Edytowane przez Herman