Adrian Tałocha Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Wymyśliłem sobie multik do sumowego wertykalna/dryfu ponieważ jeśli chodzi casting noga ze mnie, pomyślałem ze może ktoś z was pomoże.Generalnie chodzi o multik który nie będzie ważył bardzo dużo ale będzie miał hamulec minimum 8kg (im więcej tym lepiej), okrąglak lub niskoprofilowy nie ma znaczenia musi zmieścić ze 150m plecionki 0,40. Nie musi mieć bajerów ułatwiających rzucanie, ma być mocny i dość lekki.Przychodzi wam coś na myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Z hmulcami w multiplikatorach jest z reguly gorzej niż w kołowrotkach stałoszpulowych. Zwlaszcza jest trzeba ten hamulec dokrecic prawie na max - bardzo często przestaje on wówczas działać płynnie. Hamulec 8kg to jakies 20lb - dla większości multiplikatorów to już będzie górna granica. Deklaracje pisane na pudełkach często drastycznie mają się nijak do rzeczywistosci.No chyba że będziesz szedł w morskie multiki, przeznaczone np. do bottom jiggingu ale to już nie są takie lekkie maszyny. Ku przestrodze: https://youtu.be/3mpv8GiNdvQ?t=2285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Od kilku sezonów używam multika Black Cat BC 301.Może nie mieści tych 150 metrów plecionki ale w zupełności wystarcza mi 100 metrów 0,45. W miarę lekki, poręczny multik z mocnymi bebechami... Z tańszej alternatywy to np DAM Optimus... Koledzy używają również największej Okumy Komodo, Abu Revo 61. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 tu chyba jest taki temat http://jerkbait.pl/topic/97100-multic-pod-suma-wertykalnie/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 .... a używam też ABU REVO TORO 61, na tych mniejszych daje spoko radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Daiwa Lexa posiada hamulec 10 kg +Daiwa Z2020 limitowana ma zwiekszony hamulec.Jest jeszcze kilka mlynkow. Kwestia priorytetow.Dodatkowo mozna wymienic tarcze na karbonoteksowe dodac kciuk na szpule i czarna perła Jacka Sparrowa ruszy z dna. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) lexą 400 pociągniesz barki z pod Wawelu . Na 300 wchodzi 135 m power strike 50lb i myślę że możesz przeciągać się tym z wszystkim co pływa po polskich wodach Edytowane 7 Lipca 2019 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Calcutta 401d wchodzi 300m ,8 splotowe linki 80lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Dziękuję Panowie, ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 shimano tranx 401 . Adrian a skąd pomysł że ma być to multik ? Jak wyżej napisał @Friko problemem ,,ruchomoszpulowców" jest precyzyjne ustawiemie hamulca w zakresie górnych wartości . Jakiś slamer 560-760 nie byłby lepszym rozwiązaniem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Na pewno nie w tym rozmiarze do verta. Lowie z kija nie z ręki. Chodzi o odchudzenie zestawu plus kwestie szybkiego opuszczania zestawu bez ryzyka ze linka będzie źle ułożona na kabłąku plus z belly wygodniej nad udami powinno się machać. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Aaaa ... to teraz mam jasność sytuacji . Po mojemu w takiej sytuacji lexa 300 wystarczy .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Ja nabyłem wczoraj drogą kupna TICA caiman CM 200 do podobnych metod połowu i dużych jerków z Belly Boat. Myślę że to dobra pozycja i w miarę rozsądnych pieniążkach. Zapłaciłem za to cudeńko 500 zł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) Ja nabyłem wczoraj drogą kupna TICA caiman CM 200 do podobnych metod połowu i dużych jerków z Belly Boat. Myślę że to dobra pozycja i w miarę rozsądnych pieniążkach. Zapłaciłem za to cudeńko 500 zł.Podaj linka. Wygląda na klon Okumy Induron i San Juan tylko ma więcej łożysk. Ma Line Out Alarm jak powyższe więc i do trolla z uchwytów się nada. Edytowane 9 Lipca 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 To nie z neta, kolega w zaprzyjaźnionym stacjonarnym sklepie wędkarskim ma czasami takie perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Podaj linka. Wygląda na klon Okumy Induron i San Juan tylko ma więcej łożysk. Ma Line Out Alarm jak powyższe więc i do trolla z uchwytów się nada.Andrzej, Tica Caiman żadnym klonem nie jest. To mocarne konstrukcje, jednak na naszym rynku mało znane. Zresztą, kiedyś o tym była mowa. Odstrasza wielkością i gabarytami większość użytkowników. Innych wad nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Andrzej, Tica Caiman żadnym klonem nie jest. To mocarne konstrukcje, jednak na naszym rynku mało znane. Zresztą, kiedyś o tym była mowa. Odstrasza wielkością i gabarytami większość użytkowników. Innych wad nie ma. Korba identyczna jak w Okumach, wygląd też. Może w tej samej fabryce powstają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Andrzej, Tica Caiman żadnym klonem nie jest. To mocarne konstrukcje, jednak na naszym rynku mało znane. Zresztą, kiedyś o tym była mowa. Odstrasza wielkością i gabarytami większość użytkowników. Innych wad nie ma.Nie wiedzieć czemu przecież Caiman 150 czy 200 jest niższy niż popularne Ambassadeury jedynie nieco cięższe ale z maślana pracą jakby z Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Nie wiedzieć czemu przecież Caiman 150 czy 200 jest niższy niż popularne Ambassadeury jedynie nieco cięższe ale z maślana pracą jakby z Shimano Poza tym Caiman i Okuma to rama Alu a wspomniane Abu nie a to kolosalna różnica. Jak dla mnie Abu bez szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 IMO zastosowanie dwóch konstrukcji jest różne. Chociażby przez wspomnianą ramę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, może Primal od Fin-Nor? Są dość lekkie jak na swoją moc. Nie ma wodzika, co przy łowieniu sumów i tej metodzie jest raczej zaletą. Na model 10 nie wejdzie chyba jednak aż 150 m 0,40 mm. Metodę znam tylko teoretycznie, ale 100 metrów plecionki spokojnie powinno wystarczyć. A jak nie wystarczy to trudno. Największe i tak zawsze zostają w wodzie Edytowane 23 Listopada 2019 przez Herman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi