Skocz do zawartości

Rezonans...

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie do os?łb, kt?łre mają kij z pracowni z rezonansem lub Dragon z serii Guide Select...

Staje przed zakupem wędki do lekkiego koguta max 30g lub/i cię?źkiego opadu na gumy 3-5 cali :unsure: do łapania z łodzi i sporadycznie z brzegu.

Wędka będzie z rękojeścią rezonansowa :unsure: . Pod uwagę biorę kijek z pracowni w jednym kawałku do 2,10m (tutaj chyba padnie na Batsona ISB844 jeśli wezmę pod koguta lub ISB802.75 bardziej pod gumę) lub wspomniany Guide Select (prawdopodobnie Monster 2,30m 10-35g pod koguta lub Bandit 2,30m 5-25g pod gumke).

Potrzebuje opinii os?łb kt?łre u?źywają rezonansu lub Guide Select (a mo?źne mieli okazje macać oba :unsure:) ... czy rzeczywiście na takich rękojeściach kopie prądem...? Podobają mi sie kije z dzielona rękojeścią :mellow: i jeśli wypadnie na pracownie będzie to rezonans w rękojeści dzielonej w piance eva z rezonansem B) . Guide Select tez wygląda fajnie...

Kołowrotek prawdopodobnie będzie to Spro Red Arc 10400 z plecionka PowerPro, kt?łry ju?ź czeka na kija :mellow:

Musisz mieć świadomość, ?źe nie na ka?źdym blanku jest mo?źliwość monta?źu rękojeści rezonansowej, mo?źna co prawda coś tam symulować nazywając to rezonansem jak w przypadku wspomnianego Guide Selecta ale z rezonansem nie wiele to ma wsp?łlnego. Na blanku ISB844 prawdopodobnie rezonansu się wykonać nie da z powodu zbyt du?źej średnicy dolnika, Butt 0.605 cala (ponad 15 mm). Bandita mam, prądem nie kopie, mod?łł blanku jest dość niski, producent wspomaga się w tym wypadku jakimiś pierścieniami kt?łre udają rezonans. Rozejrzyj się za wysoko-modułowym blankiem a rezonans nie będzie konieczny.

Rozejrzyj się za wysoko-modułowym blankiem a rezonans nie będzie konieczny.

W tkaim razie pomyśle o jakims wysokomodułowym + rezonans :D tylko koszty beda koło 1k :(

Obawiam się, ?źe bez rezonansu mo?źe przekroczyć 1k a z rezonansem i dobrymi przelotkami i 1,5k będzie maoo :D

Mogę się wypowiedzieć na temat Guide Select Monster 2,30m 10-35g, u?źywałem ten kij w zeszłym roku. Wędka og?łlnie bardzo fajna dobrze pasuje do niej młynek ~ 315g (u?źywałem Zaubera 4000). Wielki plus to ?źe nie spadają z niej ryby, o dziwo nawet kilkanaście okoni jako przył?łw przy sandaczowaniu wyszło z wody na plecionce. Mnie się sprawdziła ale przy gumach na gł?łwkach 14-28g + niedu?źa guma, kogutami nie rzucałem, dobrze czuć branie (nawet puknięcia okoni).

Natomiast Rezonans System jest to wielki pic na wodę - według mnie nic nie daje, poza satysfakcją ?źe się go w kiju ma.

lub wspomniany Guide Select (prawdopodobnie Monster 2,30m 10-35g pod koguta lub Bandit 2,30m 5-25g pod gumke).

kolega ma monstera i ponoc jest tak sztywny, ze nim jerkuje bo do gum sie absolutnie nie nadaje.

Ja opisałem swoje odczucia z łowienia tą wędką, a nie kolegi, choć ka?źdy ma prawo mieć inne odczucia/zdanie. Jednak wyniki jakie miałem w zeszłym roku łowiąc na tą wędkę pozwalają mi twierdzić ?źe się nie mylę.

Łowiłem r?łwnie?ź GS Frisky 230cm 7-28g, i jej r?łwnie?ź u?źywałem do gum, tylko na l?źejszych gł?łwkach 10-20g. Spostrze?źenia jak w pierwszym moim poście.

Łowiłem GS i Monsterem i Executorem-do 28g, bodaj?źe 2,7m. Oba kijki szybkie i pod plecionką naprawdę czułe. Aczkolwiek wg mnie niedoszacowane, lub jak to m?łwią- ze sporym zapasem mocy. Monster dźwignie spokojnie sporo ponad te deklarowane 35g(np. 35g ołowiu plus Shaker 4cale i dawał radę) a Executor spokojnie obsługiwał 28-30g gł?łwkę i 3cale kopyto. Czy rezonans w nich zamontowany coś daje....?? hm. Nie mam pojęcia, bo nie mam por?łwnania np. z jakimś batsonie na rezonansie..Kijki są wystarczająco czułe. W wymaganym podczas łowienia zakresie cię?źaru przynęt(z reguły g?łrne granice cw.- w dolnym szału nie było- jak w większości seryjnych kijk?łw dostępnych w sklepach) sprawowały się bardzo dobrze, wskazywały co się z wabikiem dzieje, na jakim dnie podskakuje i czy coś się czasem naszym wabikiem nie interesuje...A i ryb nie gubiły, jak ju?ź pozwoliły dać im ostro po kłach.

@Pablito na GS Executora trafił kijankę pod 130cm i spokojnie dał sobie radę :D

Do kogutowania i cię?źkiego jigging'u Monster jest bardzo ok(choć pewnie niekt?łrzy woleliby kr?łtszy kijek), aczkolwiek jak wcześniej napisano- leci dość na pysk. Pod Stradiciem 4000FH było ok.

W tej cenie są ok :D

Pozdrawiam

Kamil

W zasadzie po co ci rezonans na takim sobie blanku ?

To chyba ponad dwieście złotych. Akurat pokryje r?ł?źnicę w cenie blanku przy przejściu na wy?źszy moduł. Zysk z rezonansu dyskusyjny. Mo?źe ma to sens jak ktoś nie musi się z kosztem liczyć i zaakceptuje dodatkową masę.

Z dragonami z kolei trudno dobre blanki por?łwnywać.

W smoku mają najwięcej do powiedzenia marketingowcy a kije po prostu poprawne.

Niestety rezonans w Dragonach to chyba tylko marketing.

Moja propozycja jest następująca:

Zapytaj w jakiejś pracowni ile kosztowałaby wędka na blanku MHX SB812-Blend, uzbrojona w forecasty i sic szczytową, uchwyt standard fuji (kolor wybierz), rękojeść wybierz sam (korek, pianka, aglomerat, najtaniej w piance).

I nie sugeruj się c.w jaki podaje producent blanku.

Niestety rezonans w Dragonach to chyba tylko marketing.

Moja propozycja jest następująca:

Zapytaj w jakiejś pracowni ile kosztowałaby wędka na blanku MHX SB812-Blend, uzbrojona w forecasty i sic szczytową, uchwyt standard fuji (kolor wybierz), rękojeść wybierz sam (korek, pianka, aglomerat, najtaniej w piance).

I nie sugeruj się c.w jaki podaje producent blanku.

Zrobiłem zapytanie na forum pewnej znanej pracowni w stolicy :unsure: za ile wykonałaby wędkę:

• blank MHX SB812-Blend
  • przelotki Forecast oraz szczytowa Sic
  • uchwyt Fuji SKSS/SKTS z pierścieniami WCS
  • dolnik w piance Eva

Koszty wychodzą około 650zł, w przypadku gdybym zdecydował się na Alconite i korek w dolniku wychodzi 200zł więcej...

A ile planowałeś na Dragona? Myślę, ?źe Guide selekt to ok. 550. Tych dw?łch patyk?łw na pewno nie mo?źna por?łwnać. Alconit?łw nie ma co dawać w takim kiju,chyba ?źe ma się nadmiar kasy. Korek to kwestia gustu, ale pewnie policzyli korek wysokiej klasy (mo?źe to i ładne ale na pewno nie najtrwalsze). Pianka najtrwalsza i najłatwiejsza w utrzymaniu. Jak lubisz korek to zapytaj o aglomerowany (jak dla mnie ładniejszy a na pewno trwalszy od normalnego i tańszy).

Akurat mam i dragona i 812. I wydaje mi się , ?źe dragon mo?źe i zieje ogniem, ale wody w tym roku oglądał nie będzie

Akurat mam i dragona i 812. I wydaje mi się , ?źe mo?źe i zieje ogniem, ale wody w tym roku oglądał nie będzie zobaczy wody w tym roku.

Jeśli chodzi o 812 to jakie przynęty realnie obsłu?źy? Jaka akcja? Czy jest to typowo szczytowa akcja z mocnym dolnikiem pod sandacza? Chciałbym uniwersala pod gumę i koguty do 35g.

Odnośnie uchwytu wybrałem te nowe SKSS/SKTS z pierścieniami WCS bo jest to alternatywa dla rezonansu, ładnie wygląda i ręka spoczywa na balnku (podoba mi się bez foregripa z dzieloną rękojeścią i dolnikiem z pianki eva).

spoko obsługuje od 15 do 30, g większymi nie rzucałem. Choć wydaje mi się, ?źe jak obsługuje du?źą gumę z gł?łwką 30 to i koguta 35 obsłu?źy. To SB czyli szczytowe a pod obcią?źeniem ugina się głębiej. Na sandała super na szczupłego mniej ale spoko. Jak ma mieć głębsze ugięcie wybierz MB. Pamiętaj tylko, ?źe seria Blend to dwa moduły ni?źszy i wy?źszy połączone w jednym blanku. W tej serii nie ma MB.

Ugięcie ju?ź masz.

jbk - dzięki bo musiałbym fotkę strzelać a babsztyl właśnie sprząta.

Mam 812. Do gł?łwek 30 gram plus guma.

Tak się gnie pod kilowym obcią?źnikiem.

Chłopaki... dzięki za foto i cenne rady wynikające z doświadczenia i u?źywania kijka. Teraz muszę się zastanowić czy sprzedać Red Arc 10400, doło?źyć i kupić jakiś multik :unsure: , w?łwczas kijek zrobię pod casta B) , czy po prostu zostawić Red Arc i zrobić pod korbę :unsure: