cru5h Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam Pytanie do os?łb, kt?łre mają kij z pracowni z rezonansem lub Dragon z serii Guide Select... Staje przed zakupem wędki do lekkiego koguta max 30g lub/i cię?źkiego opadu na gumy 3-5 cali do łapania z łodzi i sporadycznie z brzegu. Wędka będzie z rękojeścią rezonansowa . Pod uwagę biorę kijek z pracowni w jednym kawałku do 2,10m (tutaj chyba padnie na Batsona ISB844 jeśli wezmę pod koguta lub ISB802.75 bardziej pod gumę) lub wspomniany Guide Select (prawdopodobnie Monster 2,30m 10-35g pod koguta lub Bandit 2,30m 5-25g pod gumke). Potrzebuje opinii os?łb kt?łre u?źywają rezonansu lub Guide Select (a mo?źne mieli okazje macać oba ) ... czy rzeczywiście na takich rękojeściach kopie prądem...? Podobają mi sie kije z dzielona rękojeścią i jeśli wypadnie na pracownie będzie to rezonans w rękojeści dzielonej w piance eva z rezonansem . Guide Select tez wygląda fajnie...Kołowrotek prawdopodobnie będzie to Spro Red Arc 10400 z plecionka PowerPro, kt?łry ju?ź czeka na kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Musisz mieć świadomość, ?źe nie na ka?źdym blanku jest mo?źliwość monta?źu rękojeści rezonansowej, mo?źna co prawda coś tam symulować nazywając to rezonansem jak w przypadku wspomnianego Guide Selecta ale z rezonansem nie wiele to ma wsp?łlnego. Na blanku ISB844 prawdopodobnie rezonansu się wykonać nie da z powodu zbyt du?źej średnicy dolnika, Butt 0.605 cala (ponad 15 mm). Bandita mam, prądem nie kopie, mod?łł blanku jest dość niski, producent wspomaga się w tym wypadku jakimiś pierścieniami kt?łre udają rezonans. Rozejrzyj się za wysoko-modułowym blankiem a rezonans nie będzie konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Rozejrzyj się za wysoko-modułowym blankiem a rezonans nie będzie konieczny. W tkaim razie pomyśle o jakims wysokomodułowym + rezonans tylko koszty beda koło 1k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 w tysiaku na pewno nie zmieścisz się z blankiem wysokomodułowym+rezonans. Koszt będzie grubo powy?źej tysiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Rozejrzyj się za wysoko-modułowym blankiem a rezonans nie będzie konieczny. W tkaim razie pomyśle o jakims wysokomodułowym + rezonans tylko koszty beda koło 1k Obawiam się, ?źe bez rezonansu mo?źe przekroczyć 1k a z rezonansem i dobrymi przelotkami i 1,5k będzie maoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Jak bym stał przed dylematem ,czy taki sobie bud?źetowy blank na rezonansie ,ograniczony finansami ,a wędkę na klasowym blanku dedykowanym do metody ,to jednak zdecydowanie drugi wariant.Ale to tylko moje zdanie oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Mogę się wypowiedzieć na temat Guide Select Monster 2,30m 10-35g, u?źywałem ten kij w zeszłym roku. Wędka og?łlnie bardzo fajna dobrze pasuje do niej młynek ~ 315g (u?źywałem Zaubera 4000). Wielki plus to ?źe nie spadają z niej ryby, o dziwo nawet kilkanaście okoni jako przył?łw przy sandaczowaniu wyszło z wody na plecionce. Mnie się sprawdziła ale przy gumach na gł?łwkach 14-28g + niedu?źa guma, kogutami nie rzucałem, dobrze czuć branie (nawet puknięcia okoni).Natomiast Rezonans System jest to wielki pic na wodę - według mnie nic nie daje, poza satysfakcją ?źe się go w kiju ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 lub wspomniany Guide Select (prawdopodobnie Monster 2,30m 10-35g pod koguta lub Bandit 2,30m 5-25g pod gumke). kolega ma monstera i ponoc jest tak sztywny, ze nim jerkuje bo do gum sie absolutnie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 lub wspomniany Guide Select (prawdopodobnie Monster 2,30m 10-35g pod koguta lub Bandit 2,30m 5-25g pod gumke). kolega ma monstera i ponoc jest tak sztywny, ze nim jerkuje bo do gum sie absolutnie nie nadaje. Ja opisałem swoje odczucia z łowienia tą wędką, a nie kolegi, choć ka?źdy ma prawo mieć inne odczucia/zdanie. Jednak wyniki jakie miałem w zeszłym roku łowiąc na tą wędkę pozwalają mi twierdzić ?źe się nie mylę.Łowiłem r?łwnie?ź GS Frisky 230cm 7-28g, i jej r?łwnie?ź u?źywałem do gum, tylko na l?źejszych gł?łwkach 10-20g. Spostrze?źenia jak w pierwszym moim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Do koguta rezonans??? Wielu brań i tak nie poczujesz. Jak chcesz to oczywiście mo?źna, ale lepiej skupić się na obserwowaniu linki i technice prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Łowiłem GS i Monsterem i Executorem-do 28g, bodaj?źe 2,7m. Oba kijki szybkie i pod plecionką naprawdę czułe. Aczkolwiek wg mnie niedoszacowane, lub jak to m?łwią- ze sporym zapasem mocy. Monster dźwignie spokojnie sporo ponad te deklarowane 35g(np. 35g ołowiu plus Shaker 4cale i dawał radę) a Executor spokojnie obsługiwał 28-30g gł?łwkę i 3cale kopyto. Czy rezonans w nich zamontowany coś daje....?? hm. Nie mam pojęcia, bo nie mam por?łwnania np. z jakimś batsonie na rezonansie..Kijki są wystarczająco czułe. W wymaganym podczas łowienia zakresie cię?źaru przynęt(z reguły g?łrne granice cw.- w dolnym szału nie było- jak w większości seryjnych kijk?łw dostępnych w sklepach) sprawowały się bardzo dobrze, wskazywały co się z wabikiem dzieje, na jakim dnie podskakuje i czy coś się czasem naszym wabikiem nie interesuje...A i ryb nie gubiły, jak ju?ź pozwoliły dać im ostro po kłach. @Pablito na GS Executora trafił kijankę pod 130cm i spokojnie dał sobie radę Do kogutowania i cię?źkiego jigging'u Monster jest bardzo ok(choć pewnie niekt?łrzy woleliby kr?łtszy kijek), aczkolwiek jak wcześniej napisano- leci dość na pysk. Pod Stradiciem 4000FH było ok. W tej cenie są ok PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 A czy ktoś z was mo?źe u?źywał tych nowych Guide Select, wyszły teraz jedno-składy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 W zasadzie po co ci rezonans na takim sobie blanku ?To chyba ponad dwieście złotych. Akurat pokryje r?ł?źnicę w cenie blanku przy przejściu na wy?źszy moduł. Zysk z rezonansu dyskusyjny. Mo?źe ma to sens jak ktoś nie musi się z kosztem liczyć i zaakceptuje dodatkową masę.Z dragonami z kolei trudno dobre blanki por?łwnywać. W smoku mają najwięcej do powiedzenia marketingowcy a kije po prostu poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Niestety rezonans w Dragonach to chyba tylko marketing.Moja propozycja jest następująca:Zapytaj w jakiejś pracowni ile kosztowałaby wędka na blanku MHX SB812-Blend, uzbrojona w forecasty i sic szczytową, uchwyt standard fuji (kolor wybierz), rękojeść wybierz sam (korek, pianka, aglomerat, najtaniej w piance).I nie sugeruj się c.w jaki podaje producent blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Niestety rezonans w Dragonach to chyba tylko marketing.Moja propozycja jest następująca:Zapytaj w jakiejś pracowni ile kosztowałaby wędka na blanku MHX SB812-Blend, uzbrojona w forecasty i sic szczytową, uchwyt standard fuji (kolor wybierz), rękojeść wybierz sam (korek, pianka, aglomerat, najtaniej w piance).I nie sugeruj się c.w jaki podaje producent blanku. Zrobiłem zapytanie na forum pewnej znanej pracowni w stolicy za ile wykonałaby wędkę:blank MHX SB812-Blendprzelotki Forecast oraz szczytowa Sicuchwyt Fuji SKSS/SKTS z pierścieniami WCSdolnik w piance Eva Koszty wychodzą około 650zł, w przypadku gdybym zdecydował się na Alconite i korek w dolniku wychodzi 200zł więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 A ile planowałeś na Dragona? Myślę, ?źe Guide selekt to ok. 550. Tych dw?łch patyk?łw na pewno nie mo?źna por?łwnać. Alconit?łw nie ma co dawać w takim kiju,chyba ?źe ma się nadmiar kasy. Korek to kwestia gustu, ale pewnie policzyli korek wysokiej klasy (mo?źe to i ładne ale na pewno nie najtrwalsze). Pianka najtrwalsza i najłatwiejsza w utrzymaniu. Jak lubisz korek to zapytaj o aglomerowany (jak dla mnie ładniejszy a na pewno trwalszy od normalnego i tańszy).Akurat mam i dragona i 812. I wydaje mi się , ?źe dragon mo?źe i zieje ogniem, ale wody w tym roku oglądał nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Akurat mam i dragona i 812. I wydaje mi się , ?źe mo?źe i zieje ogniem, ale wody w tym roku oglądał nie będzie zobaczy wody w tym roku. Jeśli chodzi o 812 to jakie przynęty realnie obsłu?źy? Jaka akcja? Czy jest to typowo szczytowa akcja z mocnym dolnikiem pod sandacza? Chciałbym uniwersala pod gumę i koguty do 35g.Odnośnie uchwytu wybrałem te nowe SKSS/SKTS z pierścieniami WCS bo jest to alternatywa dla rezonansu, ładnie wygląda i ręka spoczywa na balnku (podoba mi się bez foregripa z dzieloną rękojeścią i dolnikiem z pianki eva). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Mam 812. Do gł?łwek 30 gram plus guma. Tak się gnie pod kilowym obcią?źnikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 spoko obsługuje od 15 do 30, g większymi nie rzucałem. Choć wydaje mi się, ?źe jak obsługuje du?źą gumę z gł?łwką 30 to i koguta 35 obsłu?źy. To SB czyli szczytowe a pod obcią?źeniem ugina się głębiej. Na sandała super na szczupłego mniej ale spoko. Jak ma mieć głębsze ugięcie wybierz MB. Pamiętaj tylko, ?źe seria Blend to dwa moduły ni?źszy i wy?źszy połączone w jednym blanku. W tej serii nie ma MB. Ugięcie ju?ź masz. jbk - dzięki bo musiałbym fotkę strzelać a babsztyl właśnie sprząta. Mam 812. Do gł?łwek 30 gram plus guma.Tak się gnie pod kilowym obcią?źnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Chłopaki... dzięki za foto i cenne rady wynikające z doświadczenia i u?źywania kijka. Teraz muszę się zastanowić czy sprzedać Red Arc 10400, doło?źyć i kupić jakiś multik , w?łwczas kijek zrobię pod casta , czy po prostu zostawić Red Arc i zrobić pod korbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 i znowu b?łl głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 i znowu b?łl głowy No tak ale jak wybiorę casting to bedzie koleny wyb?łr -> spiralnie czy normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 A PLN-y lecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi