king Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 krzysiek,fajnie , że się nie obrażasz. Może coś pokręciłem ale jak rozumieć taką ‘różnorodność’ ?Friko: ‘ … Piotrek Matusiak, który dostarczył najwyższej jakości metalowe tuleje (robione pod wymiar blanku) które posłużyły do wzmocnienia zakończenia rękojeści …’krzysiek: ‘…Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej…’ W wędkach lekkich powyżej 1,90 m długości trudno się do czegoś przyczepić ale jako podróżne podzielił bym na trzy części oczywiście jednakowej długości . Co wiesz o materiale blanku ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej. W tym wypadku wszystko jest tak pancerne, że nie widzę zagrożenia. W lżejszych kijach – poddaję pod dyskusję… Czytaj/cytuj, proszę, do końca. W kijach o bardzo grubej ściance szczytówki zastosowano tuleje, żeby chronić część żeńską o znacznie większej średnicy i cieńszej ściance. W dodatku część żeńska była jakby cięta z rury i nie było widać na niej wzmocnienia. W lżejszych wędkach nie ma tulei, a już na pewno nie na samej krawędzi złącza. O materiał najlepiej pytać Frika. Z tego, ca pamiętam, wysokie moduły zastosowano tylko blanku prezentowanym tu na piwerwszej serii zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Mam świeże doświadczenia z ProKotem. Świetnie poziomuje i równiutko układa się na dłuższych odcinkach. Dobrze współpracuje z suszarką, aczkolwiek pod wpływem temperatury z tego Medium Build robie się Very Light/Thin Build.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Bardzo ładne kijaszki. Piękna robota!pozdrwóka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Krzysiu świetne kije i jeszcze piękniejsze zdjęcia Nie wiem co mi się bardziej podoba <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ponieważ padło pytanie o materiały odpowiadam: Mobby Dick to blank wykonany z grafitu I generacji , z tym ze rękojeść zawiera sporą domieszkę e-glassu Natomiast lekki spinning pokazany na późniejszych zdjęciach to popularna ostatnimy czasy mieszanka grafitów I, II oraz III generacji (innymi słowy standard, intermediate oraz high - modulous ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Krzyśku, bardzo to ładne! Moooże, może coś odrobinę żywszego by się przydało tuż przed uchwytem, ale sam mikro foregrip - my style Czy poza estetyką, rozszerzana na końcu pianka dolnika ma jakieś użytkowe uzasadnienie? Bo ilekroć mi się coś takiego w ręce dostało, to mnie mocno... denerwowało. <_< Czy ktoś będzie traktował największego igreka hakami od przynęt, czy też zaczep schowany jest z prawej strony? Dla jakiegoś mańkuta!? PozdrawiamGrzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 @Krzysiek świetna robota! W szczególności podoba mi się ta ostatnia wędka zaprezentowana przez Ciebie. Miałem okazję połowić kilka razy wędką z uchwytem Fuji NPS, jest naprawdę wygodny i ergonomiczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ja generalnie przyzwyczjony jestem cięgle do wędek Daniela i co tu duzo powiedzieć poprzeczka była bardzo wysoka. Jednak to co teraz zobaczyłem to klasa sama w sobie. Bardzo mi sie podoba. Mam nadzieje w przyszłośći mieć patyka od Ciebie Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 coś odrobinę żywszego by się przydało tuż przed uchwytem, ale sam mikro foregrip - my style Czy poza estetyką, rozszerzana na końcu pianka dolnika ma jakieś użytkowe uzasadnienie? Bo ilekroć mi się coś takiego w ręce dostało, to mnie mocno... denerwowało. <_< Czy ktoś będzie traktował największego igreka hakami od przynęt, czy też zaczep schowany jest z prawej strony? Dla jakiegoś mańkuta!? Grześku,Kijek robiony według dokładnej specyfikacji butt cap - zlecony, ja kończę raczej takim zwykłym gumowym koreczkiem. Zaczepu - niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 @Krzysiek świetna robota! W szczególności podoba mi się ta ostatnia wędka zaprezentowana przez Ciebie. Miałem okazję połowić kilka razy wędką z uchwytem Fuji NPS, jest naprawdę wygodny i ergonomiczny. Pozdrawiam To pierwszy NPS, w jaki zbroiłem, ale za to dopracowałem sobie technologię robienia czopków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 @Mynard- ponieważ to patyk dla mnie odpowiedz jest prosta: mi taki kształt gripu odpowiada , moze mamy inna budowę przedramienia- zaczepu nie ma, nie chciałem dodatkowo obciążać blanku w żaden sposób który nie wydawał mi się niezbędny a zaczep nie jest dla mnie niezbędny @maniak- dla mnie, w moim subiektywnym odczuciu, NPS montowany tak jak na zdjeciu powyzej jest najczulszym i najbadziej ergonomicznym uchwytem, w ostatnich latach we wszystki swoich wedkach klasy poniżej 12lb daję własnie taki uchwyt @all na ostatniej fotce zwróćcie uwagę na nowy typ przelotki szczytowej Fuji specjalnie do microguides - ramka FC. Jak dla mnie trochę taka mini-P fajniutka jest muszę powiedzieć bo trochę wyższa niż F i dalej odstawia ring od blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Dzisiaj coś dla castingowych maniaków jerkowania klepkami Kij klasy Heavy. Grubościenny, mało zbieżny. Pod obciążeniem pracuje głównie środkiem, stąd mała początkowa progresja odstępu przelotek. Standard wykończenia nie odbiega od poprzednich wędzisk: przelotki Hardloy N, najmniejsze chyba 6, ale ręki sobie obciąć nie dam (ach ta pamięć), zbrojenie klasyczne, lakier FlexCoat dwie warstwy, nici ProWrap, część elementów rękojeści to Matagi, część FC, tuleja Matusiak. Uchwyt osadzony wprost na blanku, na baaaardzo mocny wcisk (podwymiarowy, rozpiłowany). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Uchwyt osadzony wprost na blanku, na baaaardzo mocny wcisk (podwymiarowy, rozpiłowany). Piękna robota !!!Tylko, że nie rozumiem tego... a gdzie blank ? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Co się głupio zapytowywujesz Wizisz u dołu cyngiel? To jak chcesz strzelać z blankiem w lufie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 A dolnik to nie blank Swoją drogą wygląda groźnie, kawał lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Toż mówię ... eee ... piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 [...] Przelotki na wejściu to oczywiście „igreki”, na szczytówce micro guide-sy w rozmiarze 4,5. Czy uzywales specjalnych - cienkich nici czy tez 'zykle' A daja rade z tak malymi przelotkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Nawet A z tipetem można na tym zamotać i położyć b. cienki lakier, a co dopiero samo A... W zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 @krzysekkapitalne wedki swietnie wygladaja, gratuluje pazura i nietuzinkowych pomyslow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Dzięki, Pitt Jako zwieńczenie serii wstawię fotki kijka tuna jigging 7'3. Jak na morski kij jest stosunkowo lekki, można nim spokojnie łowić z ręki. Pierwsza przelotka - odwrócona, jest przewidziany jako uniwersał i pod korbę, i pod multi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Fajnie popatrzec na NPS-y.Od jakiegos czasu to moje ulubione uchwyty do normalnych wedek (niesumowych).Pomysl z takim rozwiazaniem foregripu...ciekawy.Ale minimalizm to to nie jest Dobra robota Krzysiek! Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Powiem szczerze, że nie było lekko, ale niewątpliwie było warto. Przesunąłem swoją rodbuildingową, jakościową poprzeczkę o (co najmniej) oczko wyżej, co w przyszłości pozwoli mi robić jeszcze lepsze, jeszcze bardziej dopracowane wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Fajnie popatrzec na NPS-y.Od jakiegos czasu to moje ulubione uchwyty do normalnych wedek (niesumowych).Pomysl z takim rozwiazaniem foregripu...ciekawy. Friko twierdzi, że NPS-y powinny b. dobrze transmitować drgania - mają relatywnie dużą, gładką powierzchnie przylegania do dłoni. Tej logice trudno coś zarzucić. Jako ciekawostkę dodam, że wczoraj pierwsze wędzisko, pokazane w tym wątku przeszło kompleksowe testy. Ma spory górny cw. Sildery, nawet tonące latały z niego bez problemu. Jest dość sztywne i umożliwia b. dynamiczna pracę przynętą. Jerkowałem nawet lekko uzbrojonymi gumami 6” – czucie ocierania się przynęty o podwodne przeszkody jest bardzo dobre, a branie wyraźnie odróżnia się od nieistotnych impulsów, płynących od przynęty. No może z wyjątkiem jednego, około metrowego szczupaka, który totalnie mnie wczoraj oszukał symulując zaczep o zielsko , ale to już temat na zupełnie inne opowiadanie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi