Skocz do zawartości

Ręcznej roboty cd. - customy krzyśka

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

krzysiek,

fajnie , że się nie obrażasz. Może coś pokręciłem ale jak rozumieć taką ‘różnorodność’ ?

Friko: ‘ … Piotrek Matusiak, który dostarczył najwyższej jakości metalowe tuleje (robione pod wymiar blanku) które posłużyły do wzmocnienia zakończenia rękojeści …’

krzysiek: ‘…Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej…’

W wędkach lekkich powyżej 1,90 m długości trudno się do czegoś przyczepić ale jako podróżne podzielił bym na trzy części oczywiście jednakowej długości . Co wiesz o materiale blanku ?

Pozdrawiam

Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej. W tym wypadku wszystko jest tak pancerne, że nie widzę zagrożenia. W lżejszych kijach – poddaję pod dyskusję

Czytaj/cytuj, proszę, do końca. W kijach o bardzo grubej ściance szczytówki zastosowano tuleje, żeby chronić część żeńską o znacznie większej średnicy i cieńszej ściance. W dodatku część żeńska była jakby cięta z rury i nie było widać na niej wzmocnienia. W lżejszych wędkach nie ma tulei, a już na pewno nie na samej krawędzi złącza.

O materiał najlepiej pytać Frika. Z tego, ca pamiętam, wysokie moduły zastosowano tylko blanku prezentowanym tu na piwerwszej serii zdjęć.

Ponieważ padło pytanie o materiały odpowiadam:

Mobby Dick to blank wykonany z grafitu I generacji , z tym ze rękojeść zawiera sporą domieszkę e-glassu

Natomiast lekki spinning pokazany na późniejszych zdjęciach to popularna ostatnimy czasy mieszanka grafitów I, II oraz III generacji (innymi słowy standard, intermediate oraz high - modulous )

Krzyśku, bardzo to ładne! Moooże, może coś odrobinę żywszego by się przydało tuż przed uchwytem, ale sam mikro foregrip - my style Czy poza estetyką, rozszerzana na końcu pianka dolnika ma jakieś użytkowe uzasadnienie? Bo ilekroć mi się coś takiego w ręce dostało, to mnie mocno... denerwowało. <_< Czy ktoś będzie traktował największego igreka hakami od przynęt, czy też zaczep schowany jest z prawej strony? Dla jakiegoś mańkuta!? ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 1

coś odrobinę żywszego by się przydało tuż przed uchwytem, ale sam mikro foregrip - my style Czy poza estetyką, rozszerzana na końcu pianka dolnika ma jakieś użytkowe uzasadnienie? Bo ilekroć mi się coś takiego w ręce dostało, to mnie mocno... denerwowało. <_< Czy ktoś będzie traktował największego igreka hakami od przynęt, czy też zaczep schowany jest z prawej strony? Dla jakiegoś mańkuta!? ;)

Grześku,

Kijek robiony według dokładnej specyfikacji :D butt cap - zlecony, ja kończę raczej takim zwykłym gumowym koreczkiem. Zaczepu - niet.

@Krzysiek świetna robota! :D

W szczególności podoba mi się ta ostatnia wędka zaprezentowana przez Ciebie. Miałem okazję połowić kilka razy wędką z uchwytem Fuji NPS, jest naprawdę wygodny i ergonomiczny.

Pozdrawiam

To pierwszy NPS, w jaki zbroiłem, ale za to dopracowałem sobie technologię robienia czopków :D

@Mynard

- ponieważ to patyk dla mnie odpowiedz jest prosta: mi taki kształt gripu odpowiada , moze mamy inna budowę przedramienia

- zaczepu nie ma, nie chciałem dodatkowo obciążać blanku w żaden sposób który nie wydawał mi się niezbędny a zaczep nie jest dla mnie niezbędny

@maniak

- dla mnie, w moim subiektywnym odczuciu, NPS montowany tak jak na zdjeciu powyzej jest najczulszym i najbadziej ergonomicznym uchwytem, w ostatnich latach we wszystki swoich wedkach klasy poniżej 12lb daję własnie taki uchwyt :D

@all

na ostatniej fotce zwróćcie uwagę na nowy typ przelotki szczytowej Fuji specjalnie do microguides - ramka FC. Jak dla mnie trochę taka mini-P fajniutka jest muszę powiedzieć bo trochę wyższa niż F i dalej odstawia ring od blanku

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj coś dla castingowych maniaków jerkowania klepkami Kij klasy Heavy. Grubościenny, mało zbieżny. Pod obciążeniem pracuje głównie środkiem, stąd mała początkowa progresja odstępu przelotek. Standard wykończenia nie odbiega od poprzednich wędzisk: przelotki Hardloy N, najmniejsze chyba 6, ale ręki sobie obciąć nie dam (ach ta pamięć), zbrojenie klasyczne, lakier FlexCoat dwie warstwy, nici ProWrap, część elementów rękojeści to Matagi, część FC, tuleja Matusiak. Uchwyt osadzony wprost na blanku, na baaaardzo mocny wcisk (podwymiarowy, rozpiłowany).

post-313-1348916953,0578_thumb.jpg

post-313-1348916953,2328_thumb.jpg

post-313-1348916953,354_thumb.jpg

post-313-1348916953,4876_thumb.jpg

post-313-1348916953,5739_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Fajnie popatrzec na NPS-y.

Od jakiegos czasu to moje ulubione uchwyty do normalnych wedek (niesumowych).

Pomysl z takim rozwiazaniem foregripu...ciekawy.

Friko twierdzi, że NPS-y powinny b. dobrze transmitować drgania - mają relatywnie dużą, gładką powierzchnie przylegania do dłoni. Tej logice trudno coś zarzucić.

Jako ciekawostkę dodam, że wczoraj pierwsze wędzisko, pokazane w tym wątku przeszło kompleksowe testy. Ma spory górny cw. Sildery, nawet tonące latały z niego bez problemu. Jest dość sztywne i umożliwia b. dynamiczna pracę przynętą. Jerkowałem nawet lekko uzbrojonymi gumami 6” – czucie ocierania się przynęty o podwodne przeszkody jest bardzo dobre, a branie wyraźnie odróżnia się od nieistotnych impulsów, płynących od przynęty. No może z wyjątkiem jednego, około metrowego szczupaka, który totalnie mnie wczoraj oszukał symulując zaczep o zielsko :angry: , ale to już temat na zupełnie inne opowiadanie…