lesiewicz Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Dzisiaj słyszałem od kuzyna,który prowadzi duży sklep wędkarsko-zoologiczny że od przyszłego roku ma zdrożeć mata węglowa,a co za tym idzie mają też zdrożeć wędziska z niej wytwarzane nawet o 40% czy ktoś o tym słyszał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ja Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Plotka. Żeby ryneczek podkręcić na koniec roku. Słyszałem od wujka, który pracuje u importera wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Pierwsze podwyżki cen z tego powodu juz mamy za sobą (przynajmniej tak uzasadnione były ostatnie podwyżki np. kijków Jaxon ze 2 miechy temu). ----zewuinternetowy sklep wędkarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeman Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Faktem jest, że maty grafitowe pre-preg drożeją z roku na rok, obecnie są bardzo drogie, metr kwadratowy wysokomodułowej maty potrafi i kilkaset dolców kosztować, no ale to na sporo blanków starczy, mówimy oczywiście o 1-2 zwojowej przewijce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnnyJohn Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 No to ładnie...Ciekawy jestem ile będzie kosztować za dwa lata dobra muchówka bądź wysokiej klasy feeder.I powrócą wtedy stare dobre wędki z włókna szklanego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zeby sie dowiedziec, czy to prawda wystarczy sledzic ceny blankow renomowanych producentow. A te w zal. od dlugosci i mocy zaczynaja sie gdzies na poziomie 70-80$/szt..Powrot szklakow? Mam wrazenie, ze one nigdy nie zniknely, zwlaszcza w zast. morskich i tzw. rozwiazan silowych.W tych przypadkach sa zdecydowanie lepsze od weglaGumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 25 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 No to ładnie...Ciekawy jestem ile będzie kosztować za dwa lata dobra muchówka bądź wysokiej klasy feeder.I powrócą wtedy stare dobre wędki z włókna szklanego . Obyśmy nie musieli wracać do bambusa,lub co gorsze do leszczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 wedziska moze i zdrozeja, ale na pewno nie 40%, co roku są nieznacznie droszsze. Nadzieją jest to że firmy będą wypuszczały katalogi z sugerowanymi cenami, wtedy okaże się że wędki są znacznie tańsze . PS kolega który pracuje w składzie celnym twierdzi że koszt gołego blanku np: dragona czy mikado to 2-5$- za takie pieniądze są te blanki sprowadzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Pocieszyłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 @pablom-Widze ,ze Twoj kolega ma poważne problemy.Klej wącha, czy czymś innym się szprycuje,ze ma takie omamy.A może to Twoj pomysł,zeby głosić takie bzdury?Jak bedziesz mial czarno na białym ,we wlasnych rękach-to bedziesz pewny ile faktycznie toto kosztuje.Dodajac transport,clo etc.Wiec jezeli Chłopie masz głosić nieprawdę,to przenieś się na forum dla nastolatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 @Taps dzięki za rade sam byłem w szoku jak mi to powiedział, jak masz lepsze info to się podziel. Ja osobiście koresponduje z kilkoma producentami z chin ( produkty nie wędkarski) i też co do tej ceny nie bardzo chce mi się wieżyć, jest za niska, ale tylko ciut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Firmy ,które importują sprzet- nie informują swoich klientów po ile je zakupiły na dalekim wschodzie.Wiec jeżeli takie informacje nawet przypadkiem do mnie trafiają,to trzymam gembę na kłódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 naszczęście ludzie są rózni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Niewiem czy dobrze zrobiłem zadając to pytanie o wyższe ceny wędek bo widzę że toczą się wielkie spory.A ja chciałem się dowiedzieć tylko czy ktoś słyszał coś więcej na ten temat.Wiem że popyt na maty węglowe jest ogromny.Zapotrzebowania są większe niż możliwości produkcyjne a producentów jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 więc sam sobie odpowiedziałeś popyt i podaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Firmy ,które importują sprzet- nie informują swoich klientów po ile je zakupiły na dalekim wschodzie.Wiec jeżeli takie informacje nawet przypadkiem do mnie trafiają,to trzymam gembę na kłódkę. A ja nie widzę powodu aby takie sprawy przemilczać. te forum służy międzyinnymi do wymiany informacji. A informacją jest to że wydając na kij np. 200 pln w istocie kupujemy cos wartego kilka $. Kilku może sie zastanowi. Dziwie sie Michał, ze tak ostro podważasz te ceny. Wiem z pewnego źródła, bo celnego, jaką wartość deklarują Mikado i Jaxon. Kolega Pabloma się nie myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 dzięki za wsparcie @Klon , ceny te dotyczą GOŁYCH blanków, do tego trzeba dodać koszty uzbroienia, transportu, maganyzowania, reklamy etc. Niższe ceny i tak by z ekonomicznego punktu widzenia niewiele zmieniły, bo nie są to produkty pierwszej potrzeby i tylko niewielu maniaków zamiast łapać ryby bierze się za kolekcjonowanie. Np. na allegro można nabyć jakieś wynalazki za 20-50pln, ale czy warto-czasami tak. Czasami powstają nowe firmy których nie stać na dobrą reklame, czasami znajdzie się jakaś perełka ale zazwyczaj są to rzeczy warte swojej ceny, czyli jak prezerwatywa-jednorazowego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jakby ktoś naprawdę miał sprawdzoną inf. o cenę sprowadzanego blanku (deklarowana na granicy) to prosiłbym o priv.Hm tylko czy firmy nie zaniżają cen aby płacić mniej, nie wiem za cło czy jakieś inne opłaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 taka możliwość też istnieje-polak potrafi - wystarczy wspomnieć co działo się z ałtami przy wprowadzeniu akcyzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 ...z ałtami...To jakies góry sa chyba...altaj, czy jakos tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 koszt gołego blanku np: dragona czy mikado to 2-5$- za takie pieniądze są te blanki sprowadzana Nie jestem zszokowany podaną ceną blanków , dziwi mnie co innego: fakt sprowadzania gołych blanków. Skłonny byłbym raczej zakładać że większość tzw. chrustu to gotowe kije tłuczone na taśmociągu w ChRL Powiedzmy że to jest jednak wątek poboczny. Odnosząc się natomiast do zasadniczego problemu poruszonego w temacie: prawda jest iż mata węglowa drożeje, na całym świecie , w Chinach również. Firm produkujących prepreg nie ma tak dużo, a popyt rośnie.Oznacza to, iż aby utrzymać dotychczasowy poziom cen i nie obniżyć marży (rentowności biznesu) producencji masówki będą musieli jeszcze bardziej obniżyć koszty a więc również jakość produkcji. Alternatywą jest rzeczywiscie wzrost cen, co nastąpi najpewniej wtedy kiedy już bardziej jakości (kosztów) obniżyć się nie da. Z tym że będzie to krok dramatyczny. Za 150 czy 200 zł prosty lud chłam jeszcze kupi, ale za 250 albo 300 - niekoniecznie. Czego ze złośliwym chichiotem nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Pafek napisał:tylko czy firmy nie zaniżają cen aby płacić mniej, nie wiem za cło czy jakieś inne opłaty ? Ciśśś... Lepiej takich rzeczy nie mówić, bo ABW pozamyka nam importerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 upssss- miało być autami co do gołego chrustu-to też się troche zdziwiłem, ale przypuszczalnie mniejsze cło lub coś w tym stylu-polak potrafi co do kupowania chłamu, to powoli widać różnice, coraz więcej osób poszukuje lepszego spzętu. Co prawda gdzieś gdzie ludziska nie mają kasy, lub ludzie którzy 30 lat łapią na starego ruskiego teleskopa raczej nic się niezmieni, ale corazwięcej młodych ludzi łapie ryby, inna mentalność, poszukiwanie coraz lepszych rozwiązań. Lub jak mawia moja znajoma chłopaki kochają drogie zabawki . Powoli klient staje się coraz bardziej wybredny, w miasteczku gdzie mieszkałem kiedyś wiele osób robiło zakupy w pewnym sklepie wędkarskim, ale facet pozostał na poziomie sprzed 10 lat, najlepszy kołowrotek tam to najtańszy model dragona,( u mnie wytrzynał 1 miesiąc ) obecnie ktoś wpadnie po robaki i kilku dziadków ponażekać że jest żle itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 No wlasnie, autor postu nie podzielil zagadnienia na wedki i wyroby wedkopodobne.Czyli takie, jakie przewazaja w naszych sklepach... co do kupowania chłamu, to powoli widać różnice, coraz więcej osób poszukuje lepszego spzętu. Co prawda gdzieś gdzie ludziska nie mają kasy, lub ludzie którzy 30 lat łapią na starego ruskiego teleskopa raczej nic się niezmieni, ale corazwięcej młodych ludzi łapie ryby, inna mentalność, poszukiwanie coraz lepszych rozwiązań. Lub jak mawia moja znajoma chłopaki kochają drogie zabawki Niestaty rynek rozwija sie bardzo wolno, coraz mniej mlodych ludzi interesuje sie wedkarstwem (w porownaniu do lat ubieglych). Ale beda wracac ludzie, ktorzy jezdzili na zachod na zarobek..tym juz sie nie wcisnie byle czego, jezeli nie kupia czegos u nas, przywioza to sobie z pewnoscia.Na ryby tez beda jezdzic tam, gdzie sie oferuje godziwe warunki. To wymusi zmiany w naszym Skansenie, tylko czy sie tego dozyje..?Mysle o wedkowaniu, bo w sprzecie zmiany zajda wiele szybciej...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi