Skocz do zawartości

wyższe ceny wędek

lesiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, autor postu nie podzielil zagadnienia na wedki i wyroby wedkopodobne.

Czyli takie, jakie przewazaja w naszych sklepach...

nie podzieliłem tych zagadnień bo byłem przekonany ze wszyscy na tym forum łapią wędkami a nie knotami po 50zet :unsure:

Chyba sie nie rozumiemy...ja mowie, ze wiekszosc tego, co jest w naszych sklepach (w przypadku wedek prawie wszystko) to knoty, niezaleznie od tego czy kosztuja 5 czy 1500.

W moim przypadku i mnie podobnych dystrybutorzy sami ukrecili bat na wlasny tylek, teraz potrzeba wielu lat, zanim uwierze, ze warto inwestowac w cokolwiek kupionego w naszym sklepie...i raczej nie przekonaja mnie teksty sponsorowane w wedk. pismach.

Z prostej przyczyny-pism tez juz nie czytam.

Tak w zasadzie, w przypadku wedek to juz na mnie wiele nie zarobia, to w co inwestuje rzadko sie psuje...

Gumo

Witaj Gumo!!!

A ja kupuje na zachodzie i jestem tak samo nabijany w butelk? jak Ty w kraju .

Ostatni mój zakup to kombinezon nieprzemakalny ,który przemókl jak g?pka i za choler? nikt nie chce przyj?c reklamacji .Kupilem go u Bode tj duzy sklep w niemczech .A wi?c reasumuj?c nalezy wsz?dzie uwazac i nie dac si? nabic w butelk? .Nadmienie ze staram si? kupowac rzeczy dobrych marek .Teraz wiem z doswiadczenia ze w malych sklepach jest si? lepiej obsluzonym i mozna cos zamówic .Duze maj? to w nosie .

Pozdrawiam !!!

@Gumo, trochę odbiegne od tematu, i zapytam się ciebie gdzie robisz te zakupy, jakieś linki może podeślesz :mellow: . Ostatni chodzą za mną zakupy np. w USA tani dolar i te sprawy, a na domiar złego ostatnimi czasy mój kumpel pokazał mi na żywo różnice między fireline'm kupionym w Polsce i właśnie w Stanach- my w polsce mamy sznurek a nie plionke.

Szperałem troche w necie i np Power-pro za 500yard kosztuje coś około 42 $ , to za tyle to ja moge w polsce kupić jakąś 1/3 tego co tam i nie m,am pewności czy to będzie to Power-pro .

A jako że dziś sylwester to wszystkiego naj.. dla wszystkich forumowiczów i ich bliskich

@pablom

widze ze doszedles juz do slusznych wnioskow... cabelas wysyla do Polski bez problemu. Jezel chodzi o Power Pro to zastanow sie nad bialym kolorem - wydaje mi sie ze zielona plecionka ma czasem takie zbrylenia - chyba z tego swinstwa ktorego uzywaja do barwienia - moze to przypadek ale biala plecionka ktora bralem do tej pory wolna byla od tego typu przywary. Zbrylenia co prawda w trakcie uzytkowania rozbijaja sie etc ale mimo wszystko, sa denerwujace

@Krzysztof @Pablom. Macie odpowiedz, gdzie kupowac. Do Niemiec nigdy nie mialem przekonania, dla Polaka jest przede wszystkim bardzo drogo.

W sklepach US tez mozna sie nadziac, czemu nie? Tyle, ze raczej reklamacje przyjma. Inna rzecz, jak nie bardzo sie kalkuluje ja wyslac, bo wysylka jest na koszt Twoj. Oni o tym wiedza i jezeli sa jakies negatywne sprawy to na male pieniadze, np. inny kolor woblera albo wobler uszkodzony. W przypadku rzeczy typu kombinezon/kurtka, ktory juz nie kosztuje 10$ nie pozwola sobie na fuszerke bo rzecz do nich niezawodnie wroci.

Jezeli rzecz bedzie sie powtarzac, sprawa sie rozniesie, zaczna spadac zyski bo ludzie przerzuca sie np. z Cabelasa na Basspro.

Olej kombinezon i kup kurtke z goretexu w jednym z podanych sklepow, dorzuc spodnie, dobrze bedzie...

Ja tez sie zbieram do tego, wszystko co mam przecieka, nawet kurtka z Cordura.

Jak juz pare razy pisalem, cos w tym jest, jak mam z czyms klopoty wybieram sklep zza Wody i ...problemy nagle znikaja.

O....teraz utopilem okulary, i dobrze, bo juz oprawke zaczynal zzerac plyn na komary...

Przeszedlem sie po sklepach...albo Sraxon jest albo Polaroid, zaczynajacy sie od 130zl i z wygladu przypominajacy Sraxona.

A w Cabelasie calkiem zgrabnie wygladajace okularki za 30$ sa i czekaja... :D

Gumo

Ostatnio łyknąłe na ebayu strena 20lb żółtego i..... jest to porażka - kolor cieknie - kołowrotek cały ubabrany+linka po 6 razach nad wodą zaczyna sie troche strzępić. ogólnie nie ma porównania z powerpro, chyba że trafiłem na podróbę.

@ Standerus

To chyba jest jak piszesz bo ja dostałem w prezencie z Kanady 14Ib i katowałem ją cały sezon bez zauważalnych zmian,Jedyny minus to jest trochę głośna/stała szpula/.Znalazłem na naszym rynku cichą plecionkę , spróbuję ja przetestować w przyszłym sezonie na większej wytrzymałości jeśli będzie ok. to podam markę .

Jans

Ja osobiście twierdzę że w karzdym sprzęcie zawsze ktoś znajdzie jakąś zadrę lub niedoskonałość,dlatego sam preferuę sprzęt średniej klasy.Ostatnio przypadły mi do gustu wędki Dragona z serii Milenium (a to nawet niejest średnia klasa).Oczywiście wspomnę że zanim je kupiłem miałem możliwość ich przetestowania,w innym przypadku widząc je na stojaku w sklepie nawet bym ich niewziął w rękę.

Z Berkleya plecionek to ja juz kupuje tylko gumowe przynety... :lol:

A o Dragonie to nic nie chce slyszec..i o innych srednich polkach...na dobra sprawe to poza wedkami na zamowienie i wedkami Shakespeara/Sangera to nie ma nic porzadnego.

Power pro zza Wody jeszcze mnie nie zawiodla, a kilka prob juz przeszla pomyslnie...

Gumo

No właśnie - właśnie przyszły te zakupione na basspro i po za tym że pudełko i szpula są identyczne to linka jest jakby inna - nie szumi na przelotkach tak jak tamta, dodatkowo nie sypie sie z niej żółty pył - w tamtej jak nawijałem 1raz na multika to przelotki az były żółte od pyłu z plecionki - teraz w normie.

Tamta jestem prawie 100% pewien była made in japan, niestety wywaliłem pudełko...... więc moge się teraz tylko domyślać. Ta ze stanów jest ok - jak powerpro, choć zobaczymy po kilku wyjazdach czy też będzie z niej ciekła żółta woda :angry: