Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Adam, strona 21 instrukcji, trzeba wywołać w menu zoom i wybrać powiększenie:

Aby ustawić głębokość i zoom automatycznie, wybierz Auto. WSKAZÓWKA: Możesz wybrać więcej opcji. • Aby ręcznie ustawić zakres głębi powiększonego obszaru, wybierz Ręcznie>, wybierz Widok w górę lub Widok w dół, aby ustawić zakres głębokości powiększonego obszaru, a następnie wybierz Powiększ lub Pomniejsz, aby zwiększyć lub zmniejszyć powiększenie powiększonego obszaru. • Aby powiększyć jeden konkretny obszar ekranu, wybierz Powiększ. WSKAZÓWKA: Możesz przeciągnąć pole powiększenia w nowe miejsce na ekranie. • Aby powiększyć dane sonaru z dolnej głębokości, wybierz Blokada dna. Aby anulować powiększenie, odznacz opcję.

• 0

Robiłeś update? To chyba wprowadzili w 9.2 w sierpniu. Fabrycznie jest zawsze pierwszy soft z jakim echo było wypuszczone.

Changes made from version 8.30 to 9.20:

Add support for Garmin Trolling Motor.

Add control for displaying Federal Mineral Lease Block chart layer.

Add ability to store Hull Identification Number (HIN).

Add sonar magnify controls.

Made various improvements to map drawing.

Fix issue where a unit would power on randomly when connected to another unit. Power modes now sync between units.

Fix issue where depth range shading did not conform to contour lines

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzis pierwsze partyzanckie testy ultra102 sv z uhd54 + livescope lvs32

zaczne od uhd54 i ogolnej sprawnosci echa.

1. responsywnosc echa  w trybie roboczym jest gorsza niz w trybie demo - procesy robia swoje,widac przeskoki , chwile zadumy  - jednak mozna z tym zyc

2. Obrazowanie boczne  uhd54 vs lowrance , to nieporozuminie. .W czestotliwosci 1152 czy ile tam jest ,zasieg jest ~15m , ziarnistosc obrazu straszna - jak dla mnie bezuzyteczna HZ. przy 455 zasieg jest ok, spokojnie 30m ogarnie

3. jakosociowo SI w tym garminie jest na poziomie nie wieksym niz lss2 / totalscan  u navico

4. palety barw - malo , i jakies takie nijakie...pewnie kwestia przyzwyczajenia

5.obrazowanie 2d - ladne

6. tworzenie map w trybie rzeczywistym dziala - kredki bambino, ale poglad sytuacji jest , mozan sobie sprecyzowac poszegolne glebokosci barwami z palety. Ja osobiscie do map bede raczej uzywal tel. i map stworoznych w RM niz rysowanych badz spolecznosciowych

7. wielki minus za brak mozliwosci nagrywania przez apk activecaptain....tylko seria gpsmap

Livescope lvs32+ gls10

Pierwsze to kula kabli :) , box zasilanie ma swoje + kabel od xdcr + kabel sieciowy

-jakosc obrazu / szczegulowosc w skali 1-6 dam 4

-wiazka obrazowania jest waska , z jednej strony przyspaza to problemow w namierzeniu przynety - trzeba sie wstrzelic w nia , z drugiej storny ,dzieki temu jakosc obrazu jest lepsza. Lowrance zrobil w swoim liveshit szeroka wizake ,i  pewnie za chwile beda rozdawac za darmo...

-samo obrazowanie to krok milowy w echosondach,podgladniae zachowania sie ryb - odporowadzanie przynety, przemieszczanie sie lawic.. Wieksze ryby pokazuje niesamowicie , na 99% dzis wplynal mi niezly karp w wiazke , ksztal , zarys ...zadne obrazowanie si/di/2d tego nie odda

-zasieg do przodu jest faktycznie do 30m, nalepsze wiidoki do okolo 15m  lawice widzialem na 25-27m

-do lowienia wertykalnego - mistrzostwo swiata

- pobor pradu ekran + lvs32 i uhd pokazalo mi okolo 3,5A - nie jest zle przyjmujac ekran 10" i dwa przetworniki

Edytowane przez siarq
  • Like 4

• 0

@siarq - włącz sobie TVG w side VU, sporo zmienia. Zasięg Side VU jest raczej słaby u wszystkich na wysokich częstotliwościach. Do czesania jest 455. Co do kolorów, to ja wyłączyłem. Wolę, jak jest tonowanie biały do granatowy.

Edytowane przez psulek

• 0

A może Adam masz coś źle ustawione, bo czytałem tu na forum takie "ochy i achy" że aż nie mogę uwierzyć w to co piszesz na temat bocznego...  :huh:  :huh:  :huh:  :huh:  :huh:  :huh:

Edytowane przez cabage

• 0

Sporo marketingu garminowego ostatnio w polskim YT, widać są pieniądze na to w korpo. Potwierdza się jednak prawda znana od lat, że każda z marek ma  zazwyczaj jeden bardzo fajny ficzer, wokół którego buduje sprzedaż.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

@cabage , to był.pierwszy wyjazd partyzancki , z kablami pod nogami i ogólnym bajzlem. jednak , to nie jest moje pierwsze echo w karierze. Ziarnistosc żadne ustawienia nie zmienia, ani zasięg się nie zwiększy. Częstotliwość powyżej 1mhz to kit marketingowy u garmina i tyle. Nie pisze tego zlosliwie, i nic z tego nie.mam. sprzęt kupiłem i nie troluje marketingowo. Fakt em jest że porównuje to do hds, których używałem najwięcej A to pokla wyzsza niż ultra. Powinno się porównać do gpsmap. Tylko jestem przekonany , że gpsmap nie pokaże nic wiecej od ultra. uhd54 jest wielkosci lss2, Total scan , czy 3w1 jest jeszcze raz taki jak uhd54. Te gabaryty też się nie biorą z niczego.

Edytowane przez siarq

• 0

Lvs32 - wymiata :) , ale.do pełni szczęścia trzeba silnik dziobowy

Adam czemu dziobowy? Jak będziesz na kotwicy i silnik będzie wciąż zmieniał kierunek to będzie się zmieniało patrzenie wiązki z przetwornika tam gdzie obróci się silnik. W tym momencie będzie znikała przynęta z ekranu.

Czy ja czegoś nie kumam.... :unsure:

• 0

Adam czemu dziobowy? Jak będziesz na kotwicy i silnik będzie wciąż zmieniał kierunek to będzie się zmieniało patrzenie wiązki z przetwornika tam gdzie obróci się silnik. W tym momencie będzie znikała przynęta z ekranu.

Czy ja czegoś nie kumam.... :unsure:

Piotrze, najwygodniej się kotwiczyć dziobowcem, suche ręce i te sprawy. Problem celowania w przynętę LVSem jest rozwiązywalny na kilka sposobów: ręcznie obracana sztyca, mechanicznie obracana sztyca, wykorzystanie drugiego silnika dziobowego bez pędnika w roli mechanicznej sztycy z funkcją utrzymywania wycelowanego przetwornika w kierunku właściwym- czyli funkcja heading lock itp. oraz układ obrotowej przetwornicy z własnym softem, wpiętą w sieć NMEA2000 i również blokującą przetwornik w orientacji do wskazanego punktu. 

W Lowrance Livesight łatwiej będzie się wcelować- wiązka w poziomie skanuje w wiązce 40 stopni(LVSma 20), ale to jedyna zaleta tego systemu. Brak detalizacji, zasięgu, stabilizacji obrazu- którą ma LVS32 i pomaga to przy manewrach na łodzi, pomimo że wąski kąt wiązki

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tak jak.Maciek napisał. Dziobowiec przedewszystkim ma.ta zaletę że kotwiczysz tam gdzie chcesz - na lawicy,pod, gdziekolwiek . Kotwica zwykła jest ok , ale nigdy w punkt nie trafisz ani nie przesuniesz się o 1 czy 2m w danym kierunku. Lvs będzie na sztycy pod ręką aby kierować tam gdzie się chce

Edytowane przez siarq