Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Siema. Pomoże ktoś ? Czemu nie jestem na rzece a w krzakach ? ☺️

Preinstalowane obrysy zbiorników nie grzeszą dokładnością. Na innych echach jest podobnie, czasami w ogóle brakuje jeziora, zaporówki. 

Odpal QD, narysuj co trzeba i wtedy masz mapkę, którą możesz sklalibrować w opcjach odpowiednio, ale  nie ma sensu przesuwać jej na ten obrys, skoro fizycznie jesteś gdzie indziej. 

• 0

Tak, bo to mapa generowana przez soft, żywi się danymi gps i to ona będzie dokładniejsza niż to, co jest preinstalowane w echu. Nie wiem jak dla Garmin- ale np HB swoje preinstalki opiera na danych kartograficznych z lat 60tych, stąd duże braki u nas w materii zaporówek, ale niektórych jezior też nie ma i trzeba samemu rysować linię brzegową. Nie sądzę, by u Garmina było inaczej. 

Jak to się mawia w branży mapowej- Ty narysuj, my sprzedamy ;) 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Na stronie Garmina Echomap Ultra  jest podany jako nowość a nie widzę żadnej różnicy w specyfikacji w stosunku do poprzedniego Ultra

Właśnie odpaliłem na próbę ActiveCapt i jest jakas nowa aktualizacjadla echomap ultra i livescope lvs 32. 

Gdzie można sprawdzić co zawieraja zmiany? 

Edytowane przez jac72

• 0

Na stronie Garmina Echomap Ultra  jest podany jako nowość a nie widzę żadnej różnicy w specyfikacji w stosunku do poprzedniego Ultra

Właśnie odpaliłem na próbę ActiveCapt i jest jakas nowa aktualizacjadla echomap ultra i livescope lvs 32. 

Gdzie można sprawdzić co zawieraja zmiany? 

W newsroomie Garmina jest sporo napisane o ostatnich zmianach, w tym nowych o nowych ekranach z serii GPSMap 

https://newsroom.garmin.com/newsroom/press-release-details/2020/Garmin-debuts-GPSMAP-x3-chartplotter-series-with-higher-res-displays-and-more-premium-features-than-ever-before/default.aspx

https://newsroom.garmin.com/newsroom/press-release-details/2020/Spend-less-time-finding-and-more-time-fishing-with-Garmins-new-GT5636-transducers/default.aspx

w Mhz +20% do zasięgu ,nowe palety kolorów, łatwiejsza separacja ryb od dna- to tak w skrócie.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Wróżąc ze specyfikacji, to zmniejszyli częstotliwość i pasmo dla SV. 455/800kHz jak w starszych przetwornikach.  UHD 800 khz w CV znikło. Tradycyjny tradycyjnie bez zmian. Czy to będzie lepsze to się okaże. Przetworniki Garmina wcale nie są złe konstrukcyjnie, mają np. bardzo niskie q-rate, co dobrze o nich świadczy. Problem raczej w zaniedbaniu softu SV przez ostanie lata na rzecz Panotpixów. 20% to nikły wzrost. Zobaczymy co im z tego wyjdzie.

Edytowane przez psulek

• 0

Wróżąc ze specyfikacji, to zmniejszyli częstotliwość i pasmo dla SV. 455/800kHz jak w starszych przetwornikach.  UHD 800 khz w CV znikło. Tradycyjny tradycyjnie bez zmian. Czy to będzie lepsze to się okaże. Przetworniki Garmina wcale nie są złe konstrukcyjnie, mają np. bardzo niskie q-rate, co dobrze o nich świadczy. Problem raczej w zaniedbaniu softu SV przez ostanie lata na rzecz Panotpixów. 20% to nikły wzrost. Zobaczymy co im z tego wyjdzie.

Niemniej pracowity dzień korpo miało- nowe ekrany, przetworniki, soft i echo do rzucania z wędki. 

Kolory widziałem, nie przekonały mnie moze jak będę je widział w realu, czy faktycznie świecą ryby- zmienię zdanie. 

• 0

No to postęp jak by ,,świecenie działało,, to zakup 92UHD SV będzie w pełni uzasadniony

Na wodzie sprawdzę z GT30 swoim, on ma też 500W, ryby świecą się i bez Vivid, ale to najwcześniej po 7 XI jak skończy mi się kwarantanna. 

• 0

To gt 54 tez powinien wyświecać

Tak, choć on ciut słabszy jest, bo 350W ma dzielone na 3 tryby obrazowania, Gt30 to SV/CV stąd więcej mocy widać na ekranie ;Różnica w cenie między Gt56 a 54 nie jest duża, jak już to brać z nowszym ducerem, bo on ma 3 zakresy pracy i wtedy łatwo się nastroić do warunków. 

Upnięcie softem  i masz Vivid. 983Mb zajmuje

Edytowane przez Maciej_K