Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś popływałem z tymi kolorkami, one na echomapie moim nic nie wnoszą realnie, a update zabiło GT30, obraz strasznie ziarnisty w 800khz, nawet jak na standardy garminowskie. Dość powiedzieć, że 455khz daje lepszą jakość obrazu niż 800. Poza tym te update załatwiło mi livescope dodając tryb perspektywy..nic, trzeba poszukać starych softów, popytać po świecie, może da się to przywrócić do stanu sprzed.

Nie wiem o co chodzi, czy ten soft jest uszyty tylko pod najnowsze przetworniki, czy chodzi o co innego. Widziałem film z Ukrainy, gdzie ziarno straszy z tego ducera w piętego w najnowszy model 84xx.....

• 0

Dziś popływałem z tymi kolorkami, one na echomapie moim...

Dostałeś tą aktualizacje z nowymi kolorami na Echomap?  Czy Echomap Plus 92sv też powinien dostać? Na stronie Garmina stoi, że aktualizacja dla UHD i GpsMap, dla Echomap nic nie ma. 

A druga niewiadoma, ma ktoś wiedzę czy przetwornik GT56UHD-TM można podpiąć do Echomap Plus 92sv? Niby na stronie Garmina widnieje on w przetwornikach do tego telewizora...

• 0

Dostałeś tą aktualizacje z nowymi kolorami na Echomap?  Czy Echomap Plus 92sv też powinien dostać? Na stronie Garmina stoi, że aktualizacja dla UHD i GpsMap, dla Echomap nic nie ma. 

A druga niewiadoma, ma ktoś wiedzę czy przetwornik GT56UHD-TM można podpiąć do Echomap Plus 92sv? Niby na stronie Garmina widnieje on w przetwornikach do tego telewizora...

Nie uzyskasz megakhz z echomapa plus(nie mam wiedzy czy przez dodatkowe moduły można), nowe kolory są tylko dla uhd, ultra, gpsmap nowsze i będą zaimplementowane w Strikerach Vivid. 

Skądinąd, szukam rozwiązania jak pozbyć się tego update, bo mi zabiło obraz w 800khz od Gt30 i wprowadziło tryb perspektywy do livescope, co oznacza znaczne pogorszenie parametrów wyświetlania live w trybie front, a z niego głównie korzystam. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Nie uzyskasz megakhz z echomapa plus(nie mam wiedzy czy przez dodatkowe moduły można), nowe kolory są tylko dla uhd, ultra, gpsmap nowsze i będą zaimplementowane w Strikerach Vivid. 

Skądinąd, szukam rozwiązania jak pozbyć się tego update, bo mi zabiło obraz w 800khz od Gt30 i wprowadziło tryb perspektywy do livescope, co oznacza znaczne pogorszenie parametrów wyświetlania live w trybie front, a z niego głównie korzystam. 

Tak, doczytałem aktualnie jak to wygląda, niemniej dzięki za odpowiedź.  

Tutaj ktoś robił rollback oprogramowania, zatem pewnie się da. Gdzieś też czytałem, że trzeba zassać na kartę właściwą wersję, zmienić jej nazwę i po odpaleniu echa powinien zainstalować tą wersję z karty. Jednak nie biorę za to odpowiedzialności, poszukaj pewniejszego źródła :)

http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=1064786

edit:

a tutaj jakiś manual w pdf do zassania, po niemiecku :)

https://www.boote-forum.de/attachment.php?attachmentid=614796&d=1428653495

Edytowane przez PiECIA

• 0

Tak, doczytałem aktualnie jak to wygląda, niemniej dzięki za odpowiedź.  

Tutaj ktoś robił rollback oprogramowania, zatem pewnie się da. Gdzieś też czytałem, że trzeba zassać na kartę właściwą wersję, zmienić jej nazwę i po odpaleniu echa powinien zainstalować tą wersję z karty. Jednak nie biorę za to odpowiedzialności, poszukaj pewniejszego źródła :)

http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=1064786

Tam też pytałem ;)

na chwilę obecną wiem,że trzeba pchnąć to poprzez opcje wymuszonego trybu instalacji softu, będę się bawił, bo za dużo straciłem po tym update ;)

• 0

Czy jest już jakiś filmik, który porównuje GT54 z GT56? Szukam w sieci ale nic nie mogę znaleźć

Nie, nie ma nic takiego, Poza testerami Garmina, mało kto ma to na wodzie. 

Generalnie zapowiada się dobrze- patrząc na screeny. Zmieniono kąty wiązki SI, soft podniósł pingowanie- więcej detali. Do tego więcej mocy+150W w porównaniu do GT54 - to też ma potencjał/Potrzeba tylko dobrego ekranu, by to skonsumować.

To będzie pierwszy tak uniwersalny przetwornik- dostępne 3 częstotliwości w wysokich khz- w zależności od potrzeb. 

• 0

Panowie kupiłem ostatnio łódkę na której jest zamontowany Garmin Echomap 102sv z przetwornikiem gt54. Na ekranie echo w lewym górnym rogu jest wpisany adres @ poprzedniego właściciela. Czy wiecie jak ogarnąć zmianę administratora? Mogę połączyć się z echo przez apke tylko jako gość.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• 0

I tu pytanie podobne. Jak to jest z tymi Garminami, podłączasz na łodzi, ustawiasz odpowiednie funkcje, kończysz łowienie wyłączasz. Przy następnym pływaniu włączasz echo i z tego co usłyszałem trzeba ponownie robić ustawienia jak poprzednio. Jeżeli tak jest to trochę upierdliwe by było. Jak to jest w zeczywistosci?

Edytowane przez Sławomir

• 0

Powiedźcie mi czy na swoich garminach używacie płatnych map np Garmin charge 3? Czy są jakieś alternatywne mapy? Jestem w szoku że sprzęt za taką cenę ma wgraną mapę która do niczego się nie nadaje [emoji3525]

• 0

Powiedźcie mi czy na swoich garminach używacie płatnych map np Garmin charge 3? Czy są jakieś alternatywne mapy? Jestem w szoku że sprzęt za taką cenę ma wgraną mapę która do niczego się nie nadaje [emoji3525]

Bluechart to jedyna opcja dla Garmina oprócz Quickdraw. Niestety, nie działają na nim chipy Navionics- choć jako markę to właśnie Garmin ją wykupił, własnych map też nie załadujesz do środka