Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, jest to możliwe ale na komputer tylko. Bo nie ma jak załadować tego pliku z mapą struktury dna do Garminów. Jest jeden program, który otwiera dane z przetworników Garmina- w budżecie non profi, to SonarTRX, który generuje taką mozaikę dna w pliku .kml do otwarcia w Earth, lub do dalszego przetwarzania 

na innych moich filmach z kanału możesz zobaczyć mapę z SI dwóch jezior, ale to na sprzęt Lowrance i poprzez program Reefmaster. Mając i TRX  i Reefmaster - można mapę z Garmina wyeksportować do smartfona ,tabletu z modułem gps i będzie obok echa mapa struktury. 

• 0

Czyli jeśli dobrze rozumie, to najpierw robię sobie garminem strukturę danego wycinka jaki mnie interesuje używając zapisu SV. Potem ten plik zgrywam na kompa i przy pomocy Sonar TRX wgrywam to do swoich map w Google maps?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• 0

Czyli jeśli dobrze rozumie, to najpierw robię sobie garminem strukturę danego wycinka jaki mnie interesuje używając zapisu SV. Potem ten plik zgrywam na kompa i przy pomocy Sonar TRX wgrywam to do swoich map w Google maps?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Tak.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Cześć, nabyłem ploter Garmin Echomap Ultra 102sv z przetwornikiem GT54 (przetwornik będzie zamontowany na pawęży pontonu).

Chciałbym zamontować drugi przetwornik na froncie pontonu, w celu monitorowania głebokości wody np w odległości 5-15m przed pontonem.

Czy da się to zrealizować?

• 0

Cześć, nabyłem ploter Garmin Echomap Ultra 102sv z przetwornikiem GT54 (przetwornik będzie zamontowany na pawęży pontonu).

Chciałbym zamontować drugi przetwornik na froncie pontonu, w celu monitorowania głebokości wody np w odległości 5-15m przed pontonem.

pytaj @pslulek ,to fachura garminowy. Generalnie trzeba będzie kupić Y-cable czyli kabel adaptacyjny i jakiś przetwornik 2d do tego. 

• 0

Mam taki przetwornik na sprzedaż - GT20 8 pin

Ale Ultra ma tylko jedno gniazdo na przetwornik i rzeczywiście @Psulek musi się wypowiedzieć czy da się 2 podłączyć jednocześnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Chce wiedziec odpowiednio wczesniej o jakiejs plyciznie/duzych przeszkodach na rzece...da rade?

Rafał @ Karkoszek ma rację, to efektywnie sprawdzisz przetwornikiem typu forward scan, w garminie może być to jakikolwiek panoptix, łącznie ze starymi PS 21,22, 31- o ile kupisz w sensownych pieniądzach. Zwykły sonar 2d pokaże ci glębokość nad dnem ale nie do przodu, możesz oczywiście go przekosić ,tylko i tak niewiele zyskasz na tym. Generalnie daj sobie spokój z tematem w inny sposób niż livesystem

• 0

Tego nie ogarniesz ani PS 21,22,31 ani innym typu GT20  czy 2D, do tego służy przetwornik front vu PS-51 . Którzy kosztuje tyle, co livescope i raczej nie służy do montażu w pontonie tylko w jachtach za grubsze pieniądze, gdzie to się rzeczywiście opłaca. Sugeruję kupić za w tych peiniądzach livescope i poduczyć się z kimś pływania po rzece, a przede wszystkim używać głowy. Naprawdę przetwornik który strzela 10-15m do przodu niewiele zmieni przy dużej prędkości, a przy małej jest zbyteczny. Przetworniki NMEA 2000 pomińmy, z punktu widzenia wędkarza coś takiego nie istnieje (mała moc, nie pokazują ryb). Łachy piachu nie są problemem, chyba że ktoś jest ślepy. Gorsze są np kłody drewna niesione pod powierchnią i nie wiem czy wyjdą na takim sonarze. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Czy ktoś używa folii ochronnej na ekranie i napisze jak to się sprawuje.

Kiedyś używałem do Echomap 71sv i działało spoko ale w Elitce już nie.

Teraz zastanawiam się czy Ultry nie oddać do oklejenia i chętnie poznam opinie osób które tak mają.

• 0

Kiedyś używałem do Echomap 71sv i działało spoko ale w Elitce już nie.

Teraz zastanawiam się czy Ultry nie oddać do oklejenia i chętnie poznam opinie osób które tak mają.

Nie wiem jak ultra ale echomap plus działa idealnie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk