Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi 120ah lfepo4 przy ultrach 10,10 i 12 z pantopixem wystarcza na 48 h łowienia . Nasze zestawy jednak bateryjkę ciągną …

48 godzin ?? To trzy echosondy i panoptix biorą razem 2,5 A ?

Nie ma takiej opcji, zeby tyle czasu swiecily. Garmin na swojej stronie podaje, ze jedna Ultra 12 cali ma pobor prądu wiekszy niz u Ciebie trzy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz

• 0

48 godzin ?? To trzy echosondy i panoptix biorą razem 2,5 A ?

Nie ma takiej opcji, zeby tyle czasu swiecily. Garmin na swojej stronie podaje, ze jedna Ultra 12 cali ma pobor prądu wiekszy niz u Ciebie trzy

Przepraszam nie ściśle się wyraziłem . Pisałem o dwóch dniach połowu w dzień z przerwą obiadową bez łowienia w nocy ..

• 0

Przepraszam nie ściśle się wyraziłem . Pisałem o dwóch dniach połowu w dzień z przerwą obiadową bez łowienia w nocy ..

Tak mi sie cos wydawało, ze nie chodzi o pelne 48h :)

Sprawdzalem pobory ostatnio u siebie i dwa 8412 i dwa GLS-y ciągną koło 7-8A

• 0

Mam problem z Echomap Ultra 102sv podłączonym pod akumulator AGM 100ah. W trakcie użytkowania pokazuje zmienne napięcie na ekranie - od 12,5v potrafi nawet spaść do 11,6v. Akumulator ładowany przed wyjazdem, echo to jego jedyne obciążenie, niż oprócz tego nie jest podłączone.

Wina po stronie akumulatora czy może być coś nie tak z echosonda/aktualizacjami?

Dodam, że po 10h pływania, podświetlenie 90-100%, sprawdziłem miernikiem i akumulator ma 12,6v, wyjściowo miał 12,9 po naładowaniu

• 0

Siemka, czy wam też przy większej prędkości przetwornik gt56 traci zasięg? Jest jakiś sposób żeby tego uniknąć ? Wiadomo że ryb nie szukam przy przelotach ale fajnie byłoby by widzieć mimo że mam mapy, to ile rzeczywiście jest po de mną

• 0

Siemka, czy wam też przy większej prędkości przetwornik gt56 traci zasięg? Jest jakiś sposób żeby tego uniknąć ? Wiadomo że ryb nie szukam przy przelotach ale fajnie byłoby by widzieć mimo że mam mapy, to ile rzeczywiście jest po de mną

to kwestia montażu przetwornika, bo na przelocie następuje jego wentylacja pęcherzami powietrza, co odcina sygnał.

• 0

Zamontowałem go dokładnie w tym samym miejscu co miałem poprzedni,(hv-100 raymarine) i tamten przy każdej prędkości pokazywał okej

Ale to inne przetworniki przekrojem, długością. Sonar bocznyz gt56  optymalnie zamocowany daje obraz powyżej 40km/h, co wielokrotnie u znajomego widywałem. 

• 0

Ale to inne przetworniki przekrojem, długością. Sonar bocznyz gt56 optymalnie zamocowany daje obraz powyżej 40km/h, co wielokrotnie u znajomego widywałem.

Bocznego nie sprawdzałem, ale tradycyjne 2d już powyżej 30 jest koniec. Będę kombinował z umiejscowieniem ale no za dużo nie zmienię. Chyba ze dam bliżej osi łodzi ale nie wiem czy wtedy kawitacja od silnika nie będzie dodatkowo przeszkadzać

• 0

@Norbertz Spadki napięcia to norma. W Garminach czasami tak jest. Jak jest duży pobór, to gdzieś jest spadek, chyba na tym bezpieczniku. Jak przyciemnisz ekran, to napięcie ci wzrośnie :).

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Witam wszystkich.

Czy warto kupować nową Garmin Echomap Ultra 2 102sv z przetwornikiem GT-56 za ok. 10,5 tys. zł czy może wcześniejszą Ultrę 102sv z tym samym przetwornikiem za ok. 7,5 tys. zł.

Czy modyfikacje są warte tej różnicy?

Z góry dziękuję za pomoc.