Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę nad sposobem montażu 102sv. Pójdę chyba w podstawę z kulką i przegubem ( coś jak ram mout). Zastanawiam się tylko czy kulka 1,5 cala wystarczy , czy trzeba myśleć o 2,25 cala ( ze względu na ciężar plotera). Jak Wy montujecie???

Edytowane przez binio1111

• 0

Myślę nad sposobem montażu 102sv. Pójdę chyba w podstawę z kulką i przegubem ( coś jak ram mout). Zastanawiam się tylko czy kulka 1,5 cala wystarczy , czy trzeba myśleć o 2,25 cala ( ze względu na ciężar plotera). Jak Wy montujecie???

RAM D, tj 2.25 i koniec perypetii - jeśli chodzi o uchwyt z kulą 

• 0

Maciek a czy miałeś może jednocześnie na pokładzie Echomapa ultra 102sv i Helixa 4g ?

Bo z UHD widziałem porównanie, a jestem ciekaw Twojej opinii w kwestii bocznego Ultra vs Helix

Powiem ci tak. Zwykły helix 9 obecnej generacji daje czystszy obraz dna niż najwyższy Garmin. Sprawdzałem, bo miałem 8410xsw z gt56 Niezależnie od pxl ale tak jest. Obrazowanie boczne Garmina jest zawsze trochę bardziej ziarniste. Zaletą garminowych ekranów są dość dobre tryby auto ale to nie działa tak czy siak w sposób wyciągający maxa z obrazu. Detekcja ryb na bokach jest podobna w obu przypadkach. Wiadomo, że trzeba poklikać trochę. 

• 0

Trzeba kupić pakiet map garmin navionics, który to zawiera lub Garmin Bluechart. W echosondzie masz mapę bazową i nic więcej.

okej sprawdziłem teraz dokładnie i niestety akurat w moim pakiecie tego nie ma, czyli będzie trzeba zmienić pakiet Edytowane przez AdrianMa

• 0

Powiem ci tak. Zwykły helix 9 obecnej generacji daje czystszy obraz dna niż najwyższy Garmin. Sprawdzałem, bo miałem 8410xsw z gt56 Niezależnie od pxl ale tak jest. Obrazowanie boczne Garmina jest zawsze trochę bardziej ziarniste. Zaletą garminowych ekranów są dość dobre tryby auto ale to nie działa tak czy siak w sposób wyciągający maxa z obrazu. Detekcja ryb na bokach jest podobna w obu przypadkach. Wiadomo, że trzeba poklikać trochę.

Dzięki bardzo

• 0

Jaka jest różnica pomiędzy generacją echomap ultra 1, a ultra 2? Może ktoś porównywał prędkości działania, lub przesiał się z 1 na 2 wersję?

Zasadnicza różnica to szybszy procesor i możliwośc korzystania z systemu HELM- czyli nagrywanie obrazu

Edytowane przez Incza

• 0

Jaka jest różnica pomiędzy generacją echomap ultra 1, a ultra 2? Może ktoś porównywał prędkości działania, lub przesiał się z 1 na 2 wersję?

Jeśli tego nie potrzebuje sama funkcjonalnosc jest ta sama? Czy ultra 1 12 sv pozwala podłączyć lvs34 i gt56 na raz? Plus ta skrzynka? Mam 9 calową elite2. Chcę dokupić system live i mieć dwie sondy. Czy jest ogromna różnica między 10 a 12 cali? Połowa użytkowania live to pion a połowa perspektywa. Wiem że gpsmap lepszy do perspektywy ale jedynie w opcji budżetu 10 cali. Główne pyt: Czy echomap ultra 1 10 cali da radę Czy do perspektywy " musi" być 12?

• 0

Jeśli tego nie potrzebuje sama funkcjonalnosc jest ta sama? Czy ultra 1 12 sv pozwala podłączyć lvs34 i gt56 na raz? Plus ta skrzynka? Mam 9 calową elite2. Chcę dokupić system live i mieć dwie sondy. Czy jest ogromna różnica między 10 a 12 cali? Połowa użytkowania live to pion a połowa perspektywa. Wiem że gpsmap lepszy do perspektywy ale jedynie w opcji budżetu 10 cali. Główne pyt: Czy echomap ultra 1 10 cali da radę Czy do perspektywy " musi" być 12?

Robert za dużo naczytałeś się pewnego handarza, który sprzedając 12 wmawia, że na niczym innym ryb nie zobaczysz. Większe dla oka jest po prostu wygodniej. To jedna prawda. Ale jak siedzisz z nosem przy 12calowym ekranie to pxl są duże i obraz sv niewyraźny. Pixel Per Inch niższe niż na 10tce po prostu. Miałem 92uhd, 923, 8410 i na każdym widać to, co trzeba z bliska. Jak masz dalej do ekranu- 12 cali i koniec.  Zasięg czytelnej perspektywy 30m spokojnie w rozmiarze 10'. 

• Like 5

• 0

Witam , mam problem z echomapem 102sv , pierwszy ploter raz się włączył i później umarł , wymienili mi na nowy , po przysłaniu nowego wszystko działało przez 2 miesiące i znowu to samo co z pierwszym ploterem , nie włącza się , akumulator naładowany , podłączam i echo … , miał ktoś takie problemy i wie coś na ten temat ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Robert za dużo naczytałeś się pewnego handarza, który sprzedając 12 wmawia, że na niczym innym ryb nie zobaczysz. Większe dla oka jest po prostu wygodniej. To jedna prawda. Ale jak siedzisz z nosem przy 12calowym ekranie to pxl są duże i obraz sv niewyraźny. Pixel Per Inch niższe niż na 10tce po prostu. Miałem 92uhd, 923, 8410 i na każdym widać to, co trzeba z bliska. Jak masz dalej do ekranu- 12 cali i koniec.  Zasięg czytelnej perspektywy 30m spokojnie w rozmiarze 10'. 

Jeszcze ostatnie pytanie. Jeśli mam Elite ti2 z przetowrnikiem 3 w 1 opłaca mi się kupować gt56? BO się jeszcze zastanawiam czy nie pójść w Echomap ultra 12" i tylko lvs 34 - bez gt56. Ewentualnie może kiedyś bym dokupił. Na bank Elitka zostaje na pokładzie i tam jakoś ten boczny i normalny scan  działa. - czy gt56 ma dużą przewagę nad Elitą ( 3 w 1) jesli chodzi o boczny? Co do live Echomap ultra 10 lub 12 cali w zalezności czy z przetwornikiem zwykłym czy bez. 

• 0

Jeszcze ostatnie pytanie. Jeśli mam Elite ti2 z przetowrnikiem 3 w 1 opłaca mi się kupować gt56? BO się jeszcze zastanawiam czy nie pójść w Echomap ultra 12" i tylko lvs 34 - bez gt56. Ewentualnie może kiedyś bym dokupił. Na bank Elitka zostaje na pokładzie i tam jakoś ten boczny i normalny scan  działa. - czy gt56 ma dużą przewagę nad Elitą ( 3 w 1) jesli chodzi o boczny? Co do live Echomap ultra 10 lub 12 cali w zalezności czy z przetwornikiem zwykłym czy bez. 

Robert moim zdaniem różnica w jakości obrazu w 455 a to podstawka w naszych wodach wcale nie będzie tak duża ,jakby cyferki mówiły, PPI jest podobne, Lowrance bardzo dobrze radzi sobie na mulistym dnie, a u Garmina ziarno wtedy mocno straszy. 

Edytowane przez Sonary i mapy

• 0

Jestem w podobnej sytuacji jak kolega Robert Wolf, na łódce mam hds live i chciałbym przy nim pozostać jako głównym ploterze. Od tego sezonu chcę wejść w live'a i chyba najbardziej skłaniam się ku Garminowi (będę musiał dokupić drugi ekran więc brand może być dowolny).

Czy lvs34 z echomapą to teraz najlepsze wyjście biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości obrazowania?

Czy jak podłączę pod jeden aku dwa różne plotery będą jakieś zakłócenia obrazu?

• 0

Jestem w podobnej sytuacji jak kolega Robert Wolf, na łódce mam hds live i chciałbym przy nim pozostać jako głównym ploterze. Od tego sezonu chcę wejść w live'a i chyba najbardziej skłaniam się ku Garminowi (będę musiał dokupić drugi ekran więc brand może być dowolny).

Czy lvs34 z echomapą to teraz najlepsze wyjście biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości obrazowania?

Czy jak podłączę pod jeden aku dwa różne plotery będą jakieś zakłócenia obrazu?

Pływam na zestawie HDS live 12 + Ultra 12 z LVS 34 (bez standardowego przetwornika). Jak odpalę LVS widać delikatne zakłócenia na ekranie HDS, na bocznym sonarze. Minimalne i pomijalne. Obydwa urządzenia mam podpięte pod jedną baterię 100 Ah lifepo4. Moim zdaniem combo idealne. HDS dobry boczny + mapy społecznościowe+maximapa. Ultra 12 wystarczający ekran pod LVS, jedyny minus to jasność ekranu, parametr mógłby był trochę lepszy. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Z tego co przejrzałem oferty chyba najlepsza opcja jest 106 poprzedniej generacji, ma większa rozdzielczość niż 93. Ekran jest jaśniejszy w 10tce?

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam Panowie. Jak bym kupił dwie Echomap Ultra 102sv i jeden przetwornik gt-56 mogę połączyć je kablem Ethernet i mieć wszędzie różne funkcje ? Czy obraz wyświetlany na drugim ekranie będzie taki sam jak na pierwszym?

• 0

Mam pytanie dotyczące Echomap Ultra 102sv. Czy jest podatna na zakłócenia od silnika elektrycznego? Striker jest, wiem, że pomaga kabel uziemiający ale nie chce mi się w to bawić to raz, dwa wydaje mi się, że nie do końca pomaga. Lowrance chyba nie ma takich problemów. Mam dylemat co wybrac, chciałbym coś bardziej zaawansowanego od striker'a.