Skocz do zawartości
  • 0

Nowy Garmin Echomap Ultra

psulek

Pytanie

Jako że ten model nie ma swojego tematu, a zanabyłem - wrzucam kilka screenów z pływania. Przetwornik na razie GT30, bo nie chce mi się wywlekać łajby. W każdym razie wiem, gdzie w tym sezonie się mocniej przyłożę. Zrzuty robione na Wiśle, woda 3-4m.

post-46318-0-35525200-1562890304_thumb.jpg

post-46318-0-95927300-1562890311_thumb.jpg

post-46318-0-82810600-1562890320_thumb.jpg

Lepsza rozdziałka tu

https://photos.app.goo.gl/HRPNHSKFhsPy7WiF9

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam wzdłuż sztycy poprowadzony kabel i obrobiony oczkiem miedzianym na końcu, podczas pracy końcówka jest w wodzie, pomaga, ale jak pisałem nie w 100%, obraz po wyłączeniu silnika lekko sie poprawia (ale ogólnie po zrobieniu uziemienia była przepaść na plus). Wolałbym aby tego w ogóle nie było, przy wypinaniu kabli z ekranu muszę też wypiąć uziemienie, zastosowałem szybkozłącze aby nie odkręcać śrubki z tyłu ekranu.

• 0

Jeżeli już mowa o uziemieniu to jak macie to rozwiązane w swoich ploterach? Uziemienie do minusa z aku zasilającego? czy może do sztycy? lub jeszcze inaczej?

Pytanie czy składasz ponton? Bo jak nie to wystarczy zrobić jak ja. Czyli pałąk na echo jest na stałe umocowany do pontonu i od niego mam wyprowadzony kabelek bo wody. Tam przecież jest specjalne gniazdo na uziemienie. Potem tylko display wpinam przy wodowaniu.

• 0

Uziemienie do wody. Jeżeli instalacja jest uziemiona do wody, to można podpiąć pod zacisk - właściwie gdziekolwiek. Ja mam przykręcone do kadłuba, a kadłub jest aluminiowy. Jeżeli instalacja nie jest uziemiona, to musisz jakoś "podłączyć kabelek do wody".

• 0

Jeżeli już mowa o uziemieniu to jak macie to rozwiązane w swoich ploterach? Uziemienie do minusa z aku zasilającego? czy może do sztycy? lub jeszcze inaczej?

Tu pokazałem to dość dokładnie. 

https://youtu.be/Zvy-He5LJC4?si=InI9Q_v6gS_ksbOV

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 1

• 0

Problem występuje przy "zwyklych" elektrykach z maxi (bez maximizera podłączałem pod jedno aku silnik+echo i zero zakłuceń)

A jak jest przy dziobówkach ?

Tak jak napisałem wyżej . Na gumiaku z Haswingiem jako dziobówką zakłócenia były na Tangiri z dziobówką zakłóceń brak

• 0

Problem występuje przy "zwyklych" elektrykach z maxi (bez maximizera podłączałem pod jedno aku silnik+echo i zero zakłuceń)

A jak jest przy dziobówkach ?

Zależnie od dziobówki, akumulatora i instalacji na łodzi. 

Ciekawostka jest taka, że ultry potrafiły zbierać interferencje na lifepo4 podczas gdy na kwasiaku, który stał  w tej samej instalacji żadnych incydentów nie było. 

• Like 1

• 0

Widać że każdy egzemplarz inaczej reaguje na maximizery. Osobiście nie mam problemów z zakłóceniami na swojej 122svx na pontonie z zasilaniem od lifepo4 a silnik to Protruar 5.0 też z lifepo4. Lecz fakt, uziemienie podciągnąłem zarówno od blackbox jak i displaya. Również pozakładałem ferryty-te nie wiem czy coś dają, nie testowałem tylko od razu założyłem.

• Like 1