Skocz do zawartości
  • 0

Patent na NIE kupowanie dwóch akumulatorów :-)

witoldn

Pytanie

Witam,

Na początku zaznaczę, że nie jest to patent dla ekologów :D

Chciałem podzielić się swoim patentem na niekupowanie dwóch aku.

Otóż kupiłem sobie porządną ładowarkę, 400W przetwornicę 12V/220V i jak spływam, a jestem w głuszy, odpalam auto i zostawiam na wolnych obrotach, podłączam do gniazda zapalniczki przetwornicę, do przetwornicy ładowarkę i po 4-5 godzinach ładowania, zanim pójdę w kimono, to mam 90-100% naładowania i na drugi dzień spokój ducha :D paliwo mnie kosztuje przy tym 10-15 złociszy, więc da się żyć, a przetwornica to wydatek ok stówki.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W alternatorze jest regulator napięcia i to on dba o prąd ładowania. Jednak problemem może być tu fakt, że alternator

wyładowanemu akumulatorowi podaje prąd ile wlezie a to niestety jest szkodliwe. Podniesienie napięcia do 230V i ładowanie dedykowana ładowarka na pewno wydłuża czas do pełnego naładowania a taki stan powinno się uzyskiwać po każdym wyładowaniu akumulatora inaczej za każdym razem kiedy nie zostanie naładowany do pełna tracimy część jego pojemności.

Można by tu się pokusić o używanie regulowanej ładowarki 12v / 12V

z możliwością ograniczenia natężenia do powiedzmy 20A czy nawet 30

wtedy i naładujemy szybko i nie zniszczymy akumulatora o ile nie będzie za często traktowany w ten sposób. W poprzednim aucie miałem takie rozwiązanie i korzystałem z ładowania w czasie jazdy po wędkowaniu do domu.

ps. Są takie przewody z auta do auta wykorzystujące gniazda zapalniczki do podładowania akumulatora w drugim samochodzie warto by to obejrzeć jakie ma funkcje.