Skocz do zawartości

Krótka jerkówka 180-190cm do 100-140g., dwuskład, krótki dolnik, waga max. 150g.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje kijka jak w temacie do przewożenia rowerem bez zbędnych problemów. Oczywiście cast

Sztywna ale sprężysta pała 1,75 do 1,90 m z krótkim dolnikiem ogarniająca 75 gramów bez problemow czyli z zapasem.

Ma to jeździć w stanie gotowym do boju czyli z multikiem więc wieloskłady odpadają.

Długość transportowa max 80- 90 cm 

Takie rzeczy tylko w erze ?

Mam Daiwa Ryukon 180cm 50-100gr waga 155gr dwa kawałki łączone w spigot  ;)

Edytowane przez BOB

Nie jest to typowy kij od szczotki choć to typowa jerkowka, nie kij pod gumy gdzie musi się naładować podczas wyrzutu. Jako ciekawostkę napiszę najniżej rzucałem 17g choć to nie ma sensu, nie do takiej gramatury została stworzona ale od 30g już lata całkiem fajnie. Ja stosuję ją od 50-60g wzwyż. W tym roku spróbuję 40g jak będzie latać choć do 60g mam inne kije.

Nie jest to typowy kij od szczotki choć to typowa jerkowka, nie kij pod gumy gdzie musi się naładować podczas wyrzutu. Jako ciekawostkę napiszę najniżej rzucałem 17g choć to nie ma sensu, nie do takiej gramatury została stworzona ale od 30g już lata całkiem fajnie. Ja stosuję ją od 50-60g wzwyż. W tym roku spróbuję 40g jak będzie latać choć do 60g mam inne kije.

Dzięki,

Do 50/60 jerków i gum mam inne kije, pytałem pod kątem tonących busterów 15 i big banditów ????

Aha jeszcze apropo wagi by nie wprowadzać w błąd;

Savage Gear Skinny Water 198cm Big Lure&Jerk 130g waga 149g nieźle pojechali z oszustwem bo faktycznie ma 188g.

A koledze ,,godski" jestem winny whiskacza.

Savage Gear Skinny Water Casting 249/20-60 według katalogu ma 180g a w rzeczywistości 187g. wersja 274/120g według katalogu 212g w rzeczywistości 217g a więc tu rozminęli się tylko o 7g. Najmniej oszukańczy jest Savage Gear Butch Light XLNT2 8'6" 258cm 30-80g/198g a w rzeczywistości 200g.

,,Adasio" nada się do bustera czy bigbandit jeśli nie przeszkadza rzeczywista waga choć tej wagi się nie odczuwa, dolnika 40cm nawet niski profil multika coś 225g dobrze wyważy bo góra to tylko 160cm nie mówiąc o cięższym okrąglaku.

Edytowane przez Mirek*
  • Like 2

• 2 lata później...

Używam tego Slider Sticka drugi sezon i nie narzekam.Szukałem coś krótkiego do brodzenia i w miarę możliwości budżetowego, akurat trafił się z drugiej ręki za 1/3 ceny. Kij dobrze opisany moim zdaniem,wszystkie jerki do 16cm obsługuje bez problemu, mniejsze typu Slider 10 też już fajnie miota. Nie gubi ryb i nie jest sztywną pałą. Jedyne co mi się nie podoba to uchwyt i pazur lakierowany na połysk. Przy mokrych dłoniach trochę przeszkadza, kwestia przyzwyczajenia. Sparowany mam z lew's super duty 300, z zestawu jestem zadowolony, wcześniej łowiłem W3 do 80 g.

• 2 tygodnie później...

Po rozejrzeniu się po necie, znalazłem kilka budżetowych pozycji spełniających moje założenia ewentualnie o przybliżonych parametrach :

- Abu Venerate VE-2 190cm 60-100g

- Quantum Ultra Jerk TR 180cm do 100g

- Abu Vendetta Jerk 2 189cm 60-100g

- Mitchell Traxx R Jerk 190cm 80-120g

• 3 miesiące temu...

Odświeżę temat.

Przez sezon zimowy zebrało mi się na zakupu poszukuje jerkowki maks 2m +/- 120 g - w oko wpadły mi kije dragona z serii big bait 90 lub 120 zastanawiam się tylko czy 90 da radę z farso 14 s - może ma ktoś doświadczenia lub inny kij sprawdzony w boju hloqnie z fatso lub sweeperami 17

Polecam DRAGON ProGUIDE X-series 1.98m 40-90g x-fast cast. Za 400pln nowy ale ja kupiłem używkę na olx za 140 i jestem zadowolony. Sweeper17 lata aż miło. Fatso 14f też a wersji 14s nie posiadam niestety. Kij bardzo lekki i curado k 201 świetnie pasuje.

Dragon big bait do 120g to też super wędka ale w ręku pro guide lepiej leży. Pozdrawiam