Skocz do zawartości

Trolling, kłusownictwo - wątek wydzielony z tematu o podwarszawskiej Wisle

urasenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wk... wia mnie tłumaczenie tych kłusowników przez ich kolegów, znajomych. Zakaz to zakaz i już. Jak pierwszy lepszy zostałby złapany na takim czynię, to by mu dopi... Lili, a Panowie z filmiku czują się bezkarni, bo... mają znajomości i im nic nie zrobią. Wobec prawa jesteśmy wszyscy równi!!! A może ja zacznę łowić w obrębach ochronnych? - każdy może sobie zaraz tak pomyśleć, bo przecież jest etyczny ????. Stanowcze: "Nie" - dla takich cwaniaków!!! Tyle w temacie.

Edytowane przez Flyman
  • Like 16

Po krytycznym wobec PZW programie w TV mamy "odwet"

- A Oni to na Wiśle trolują,,,,

" Stanowcze: "Nie" - dla takich cwaniaków!!! Tyle w temacie."

Normalnie jak za komuny - "nie dla zgniłego kapitalizmu" hahahahahaahahahahaah

I dlatego Tomku - Jak pisałem wczesniej - tam gdzie przepisy stoją w kontrze do zdrowego rozsadku - ja będę korzystał właśnie z niego. I Ty też tak robisz. I myślę, że to jest naturalny odruch każdego człowieka.

Mnie też wkurzają bzdurne przepisy np. W PZW Gorzów pomimo słabego pogłowia pstrąga i lipienia dalej nie zrobili nic by to poprawić np. zmniejszając limit dniowy. Nie korzystam z tego limitu, ale jest to przepis. Chodzi mi o równość wszystkich wobec przepisów. A moich słów do komuny proszę nie porównywać! Takie przyznawanie sobie prawa do interpretacji prawa jest nikczemne. Popatrzcie na przepis o prędkości na drodze. Wielu jeździ o wiele za szybko i jakie mamy tego wyniki. Jazda po "jednym piwku", to samo! Limit dzienny ryb nonsens: ilu jest takich co kilka razy wraca nad wodę po zniesieniu "limitu" do domu czy auta. Brak kręgosłupa moralnego to polska przypadłość. Wodom cześć!

• Like 4

Mnie też wkurzają bzdurne przepisy np. W PZW Gorzów pomimo słabego pogłowia pstrąga i lipienia dalej nie zrobili nic by to poprawić np. zmniejszając limit dniowy. Nie korzystam z tego limitu, ale jest to przepis. Chodzi mi o równość wszystkich wobec przepisów. A moich słów do komuny proszę nie porównywać! Takie przyznawanie sobie prawa do interpretacji prawa jest nikczemne. Popatrzcie na przepis o prędkości na drodze. Wielu jeździ o wiele za szybko i jakie mamy tego wyniki. Jazda po "jednym piwku", to samo! Limit dzienny ryb nonsens: ilu jest takich co kilka razy wraca nad wodę po zniesieniu "limitu" do domu czy auta. Brak kręgosłupa moralnego to polska przypadłość. Wodom cześć!

Różni różnie plotą... U nas jedno piwko jest bee, ale w innych krajach dozwolone.

O jeździe zbyt szybkiej pisałem wcześniej.

Nie ma żadnego uzasadnienia utrzymywanie ograniczeń predkości. Ale nie czarujmy się, Władni to zmienić nie mają w tym interesu. Jest większe zużycie paliwa, czyli większy zysk dla producentów i większa akcyza dla skarbu państwa...No i jeszcze policja może sie wykazać....

Jak w piosence -

Za zakrętem stali, rower mu zabrali....

A obywatel ma w du...ę

Nie jestem bezwolnym golemem, żebym posłusznie akceptował wszelkie idiotyzmy którymi raczą nas władcy...

A twierdzenie o braku kręgosłupa jest absurdalne Kolego...

A równości wobec prawa - nie było , nie ma i nie będzie...

• Like 2

I dlatego Tomku - Jak pisałem wczesniej - tam gdzie przepisy stoją w kontrze do zdrowego rozsadku - ja będę korzystał właśnie z niego. I Ty też tak robisz. I myślę, że to jest naturalny odruch każdego człowieka.

Dałby Ci Bozia z miesiąc pojeździć po Niemczech z tą kontrą do przepisów i bazowaniem na SWOIM zdrowym rozsądku... byś szybko zrozumiał w jakim wspaniałym kraju żyjesz. Choć sądzę, że miesiąca byś nie ujechał. ;) ;) ;)

• Like 7

Popieram tn wątek w 100% trolling jest najlepszą metodą do zwalczania kłusownictwa, ile ja juz połamałem zesatwów kłusowniczych na suma , ile siatek pociąłem to szok. kolejna kwestia to że  oczywiście PSR w weekendy nie pracuje i zero odzewów na żadne telefony czy to lubelskie czy mazowieckie. Także tylko trollingowcy mają szansę walczyć z tą plagą , oczywiście Ci którzy mają grosz odwagi a nie odwracają głowę i płyną dalej.

• Like 3

Sprawdźcie czy w okręgu mazowieckim na wieszaku nie wisi gdzieś "czapka krakuska" ;)

Kilka lat temu wprowadzili w krakowskim sowchozie zakaz trolingu. Wszędzie i zawsze. Pisałem wnioski, do ZO, do koła. Żeby choć na jednym odcinku Wisły. Ch. Du*a i kamieni kupa. Nie bo nie i tyle.

Do tego zabronili spiningowania wiosną. Olałem krakowski związek i przeniosłem się do katowickiego, bo do najbliższej wody 10km, a (bez)rybostan identyczyny.

Po roku wypisałem się całkiem, jakiś miesiąc temu pomyślałem że może bym zapłacił dniówkę, za stawkę jakby w Wiśle było z rybami dobrze, no i co ja pacze(sic!)?! Trolling na Wiśle dozwolony. Nie łudzę się że to brak moich składek ich przekonał, ale teraz się zastanawiam czy aby ten działacz co lobbował za zakazem nie awansował do stolycy! ;-)

Za  dwa tygodnie planuję trzy dni orać Wisłę, słoiczki na filety już przygotowane :rockon: :whistling: :P :D ;) 

• Like 3

...przecież w tej waszej  "stolycy południa" swego czasu pomimo wszystkich zakazów mieliście swojego "gwiazdora/janosika" , który mając wszystkich i wszystko w du......  robił co chciał  i czuł się bezkarnie  :whistling: ...  

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

...przecież w tej waszej  "stolycy południa" swego czasu pomimo wszystkich zakazów mieliście swojego "gwiazdora/janosika" , który mając wszystkich i wszystko w du......  robił co chciał  i czuł się bezkarnie  :whistling: ...  

Każdy ma swoich "gwiazdorów" (wiem o kim piszesz  :) ) Ale jest też kilku "mega gwiazdorów" ze stolycy tej prawdziwej co przyjeżdżają na południe i mimo wszystkich zakazów łamią go z premedytacją i jeszcze filmy nagrywają i czekają na oklaski i co o tym myśleć ? 

• Like 4

Każdy ma swoich "gwiazdorów" (wiem o kim piszesz  :) ) Ale jest też kilku "mega gwiazdorów" ze stolycy tej prawdziwej co przyjeżdżają na południe i mimo wszystkich zakazów łamią go z premedytacją i jeszcze filmy nagrywają i czekają na oklaski i co o tym myśleć ? 

No właśnie .... 

Jak to jest ??? ...

... , że jeżeli łowią "wszyscy" , są nazywani kłusownikami , mięsiarzami itd.... ;  ale jak sprawa dotyka "celebrytów" , to się przymyka oko i udaje , że nic przecież takiego się nie dzieje.

... a ludzie oglądają te "instruktażowe"  filmiki i chcą / robią dokładnie To samo  ;)  :) ... 

• Like 3

Cały czas dyskusja  o  dwóch delikwentach, którzy zostali nagrani i którzy złamali zakaz. Nie tu jest problem. Choć ich złamanie zakazu nie podlega dyskusji.

Problemem jest cały czas PZW i patologia tego związku.

Przez ich zaniedbania i brak dobrym zagospodarowaniem wodami, mamy to co mamy. Ubogi rybostan, brak ich walki z nieuzasadnionym i durnym meliorowaniem rzek, wątpliwe i nieczytelne zarybiane, brak kontroli i surowych kar. itd.

To wszystko sprawia, że przy tak ubogich wodach w ryby,  my rozpatrujemy dwóch delikwentów łamiących zakazy. To wynika z naszej frustracji, bo gdyby ryb było dużo nikt nie zwracałby na nich uwagi, ale jest jak jest i oni są teraz na widelcu.

Dlatego cały czas powtarzam trzeba się skupić na  PZW tym relikcie peerelu. Jego trzeba zmienić. 

Edytowane przez silurus
  • Like 3

tjaaa - wprowadzić trolling z nokilem. zadowolonych będzie część, tych którzy i tak wypuszczają, cała reszta która lubi rybkę czasem zabrać, będzie się awanturowała dokładnie jak Wy teraz.

W innym wątku ju napisałem kiedyś, wszyscy są za ograniczeniami, presji, ilości itp itd, dopóki takie ograniczenie nie dotyka ich. Wtedy jest krzyk o zdrowym rozsądku, o własnych zasadach i innych takich. 

Wywalczcie, wychodźcie, wylobbujcie zmianę niekorzystnego da Was zapisu i będzie git. Póki co na wodach z zakazem, każdy trol jest kłusolem. Proste.

Edit - jeśli ryb byłoby duzo to na kłusola/celebryte można przymknąć oko ?? hmmm ciekawe podejście.

Edytowane przez venom_666
  • Like 9

"Wywalczcie, wychodźcie, wylobbujcie zmianę niekorzystnego da Was zapisu i będzie git. Póki co na wodach z zakazem, każdy trol jest kłusolem. Proste."

Wiesz doskonale, że to jest praktycznie niemożliwe.Niemożliwe na wodach administrowanych przez PZW.

"Wywalczcie, wychodźcie, wylobbujcie zmianę niekorzystnego da Was zapisu i będzie git. Póki co na wodach z zakazem, każdy trol jest kłusolem. Proste."

Wiesz doskonale, że to jest praktycznie niemożliwe.Niemożliwe na wodach administrowanych przez PZW.

Oczywiście, że możliwe, wszystko można.

Uprzedzając pytanie, tak, ale jeszcze nie teraz.

• Like 1

tjaaa - wprowadzić trolling z nokilem. zadowolonych będzie część, tych którzy i tak wypuszczają, cała reszta która lubi rybkę czasem zabrać, będzie się awanturowała dokładnie jak Wy teraz.

W innym wątku ju napisałem kiedyś, wszyscy są za ograniczeniami, presji, ilości itp itd, dopóki takie ograniczenie nie dotyka ich. Wtedy jest krzyk o zdrowym rozsądku, o własnych zasadach i innych takich. 

Ad rem.

Ja należę do takich co czasem rybę zabierają. Pisałem o tym kilka razy, ale zostałem skarcony że nie powinienem o tym wspominać bo to niezgodne z polityką forum. Dla mnie niezgodne z przyzwoitością byłoby ściemnianie że wyłącznie C&R, więc pomijałem wątek wypuszczania i zabierania w swoich wypowiedziach.

Nie mam nic przeciwko wprowadzeniu obowiązkowemu C&R w czasie łowienia z trola, z zakazem posiadania ryb przy sobie, na łodzi, w bagażniku auta etc.

Tak jak uważam że pozwolenia na trolling wyłącznie na Wiśle w okręgu krakowskim jest słuszne. Ze względu na nikczemną wielkość pozostałych łowisk.

Mnie się nie musi zwrócić karta, a jak ograniczenie za bardzo mnie wkurzy to zagłosuję portfelem i będę kupować tam gdzie mam możliwość łowić jak lubię (choć zapewne rzadziej niż bym chciał).

Prawdziwi kłusownicy się z tego śmieją ... 

Chciałbym zwrócić uwagę na to , że darmowe i łatwo dostępne obecnie białko rybie , które ma coraz większy popyt w dzisiejszych czasach w dobie "ogólnego bałaganu nad naszymi wodami" co niektórzy przekuwają w atut.... ;) Znaleźli tanie i sezonowe źródło szybkiego dochodu... 

"Bisnesmeni" owi czy to w ramach hobby- wędkami  , czy prawdziwe "przedsiębiorstwa kłusownicze" czyszczą wszystko i praktycznie wszędzie bez wyjątku. 

ŚMIEM twierdzić , że nad naszymi wodami prym wiodą już PRAWDZIWE MAFIE , zorganizowane lepiej niż niejedna straż , a i czasami z nimi współpracujące.... :(

W niektórych rejonach ekipy "elektryków" walą na legalu ryby...i aż dziw bierze , że one jeszcze nie świecą...

Są na tyle pomysłowi , że ostatnio do połowu za pomocą prądu używają do wabienia sumów jak większość-  kwoków... :) .

W innych TO samo robią za pomocą wędek.... usprawiedliwiając się panującymi przepisami o ograniczeniu występowania "szkodników"  ;) ...

Tak czy siak efekt jest ten sam...

Dopiero to co zostanie mamy na sumieniu MY - wędkarze   :whistling:

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Czy ta kalkulacja i przemysłówka  o której piszesz, to była związana z odsprzedażą złowionych ryb.?

Oczywiście, że tak. Koszt, zestawu do pływania, wedka, slammer, urwane w zwaliskach wobki, to się musiało zwrócić. Wrażenia bezcenne. Wiem, że RAPR zabrania odsprzedawania złowionych ryb. I co z tego? Uchwała OM zabrania trollingu:). Bohaterowie filmu wiadomo, że wypuszczają. Myslisz, że nie ma takich co dalej trolingują na lewo i walą ryby w łeb? Jak ,nam nasz kraj to mało prawdopodobne.
  • Like 1

a gdzie masz napisane, że można by przymknąć oko, bo ja tego nie napisałem. 

""To wynika z naszej frustracji, bo gdyby ryb było dużo nikt nie zwracałby na nich uwagi, ale jest jak jest i oni są teraz na widelcu.""

Nie zwracanie uwagi na takie zachowania to nie jest przymykanie oka??

Dalej też nie rozumiem połowy tej dyskusji bo mimo iż sam mieszkam na terenie OM po przejęciu przez nich Okręgu Włocławskiego, to już dawno temu, nie zgadzając się z polityką swojego okręgu, przeniosłem się tam gdzie mi ta polityka pasuje. Jeżdżę rzadziej, dalej, ale nie mam połowy dylematów i zostawiam skłądki ludziom, którzy o wodę dbają.

• Like 7

""To wynika z naszej frustracji, bo gdyby ryb było dużo nikt nie zwracałby na nich uwagi, ale jest jak jest i oni są teraz na widelcu.""

Nie zwracanie uwagi na takie zachowania to nie jest przymykanie oka??

Dalej też nie rozumiem połowy tej dyskusji bo mimo iż sam mieszkam na terenie OM po przejęciu przez nich Okręgu Włocławskiego, to już dawno temu, nie zgadzając się z polityką swojego okręgu, przeniosłem się tam gdzie mi ta polityka pasuje. Jeżdżę rzadziej, dalej, ale nie mam połowy dylematów i zostawiam skłądki ludziom, którzy o wodę dbają.

Tak nie zwracałby uwagi, bo przy zdrowo działającym i skutecznie PZW i karach jak w Czechach nikt by się nie odważył, bo by nie było problemu. To był skrót myślowy  ;)

• Like 2

Marian. :)

Czyżby forma obywatelskiego nieposłuszeństwa ? :D

• Like 1