Skocz do zawartości

Białe Shimano rocznik 1995

godski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pomocy!!! Rozkręciłem go i za cholerę nie mogę zdjąć ło?źysk z koła napędowego. Zrosło się czy co. WD 40 nie pomaga. Najgorsze jest to, ?źe jedno ło?źysko nie chce te?ź wyść z plastikowego gniazda w panelu .

Pamiętam, ?źe w czasach grafitowych (plastikowych) obud?łw, wklejaliśmy ło?źyska na distal w celu eliminacji luz?łw, bo niestety te latały w gniazdach. pomagało

Witam! No jak wklejone na distal to ju?ź na amen w tym przypadku. Wydaje mi się , ?źe to odkryte ło?źysko dałoby się ściągnąć jeszcze ( trochę kombinowania ) ale z tym zakrytym to lipa. Pozostaje moim zdaniem opcja z wiertłem ( ostateczna ) bądź zamiast WD 40 polecam płyn hamulcowy. Tylko delikatnie na styk metali bo nie wiem jak w reakcji z plastikiem będzie to wyglądać.

Witam! No jak wklejone na distal to ju?ź na amen w tym przypadku. Wydaje mi się , ?źe to odkryte ło?źysko dałoby się ściągnąć jeszcze ( trochę kombinowania ) ale z tym zakrytym to lipa. Pozostaje moim zdaniem opcja z wiertłem ( ostateczna ) bądź zamiast WD 40 polecam płyn hamulcowy. Tylko delikatnie na styk metali bo nie wiem jak w reakcji z plastikiem będzie to wyglądać.

No to p?łźniej nowe ło?źysko i distal ;)

Ten plastik to grafit o wdziecznej technicznej nazwie XT

biomaster xt, twin power xt - tak sa kolowrotki z tego plastiku.

Jednak nie dramatyzowalbym, bo ten material spelnial swoje zastosowanie bardzo dobrze, przez wiele wiele lat uzytkowania tych maszyn.

Osobiscie wolalbym maszyne z lat 90 czy stradicka, biomastera czy twin powerka xt niz najnowsze wytloczki w cenie kilku stow.

Tak, ten plastik jest zadziwiająco cię?źki i mało kruchy. Po takich cudach jakie tam robiłem z uzyciem r?łznych niebezpiecznych narzędzi pokazało sę tylko małe pękniecie.

Ju?ź sobie daruję ściąganie ło?źysk. Tylko coś uszkodzę. Przesmaruję to i zło?źę o ile mi się uda bo ten mechanizm blokady obrot?łw wstecznych wygląda na dość skomplikowany.

Ten panel z 2 ło?źyskami i z kołem wa?źy 35 gram.

W środku zardzewiałe ło?źysko tego frezowanego wałka i ło?źysko rotora. Muszę zam?łwić nowe. I dość skomplikowany mechanizm opor?łwki.

Okazało się ?źe ktoś wcześniej zgubił ło?źysko teflonowe podtrzymujące od strony dupki wałek.

Mo?źe ktoś podmieniał ten teflonik na ło?źysko i gdzieś le?źy niepotrzebny lub gdzie mo?źna coś takiego kupić?

średnica zewnętrzna to 3,5 mm.

A mo?źe jakieś inne rozwiązanie.

Pechowy młynek. A tak chciałem doprowadzić go do świetności.

Rolka prowadząca i mechanizmy wewnątrz w doskonałym stanie.

A tu rdza, brak mozliwości ściągnięcia koła i ło?źysk i jeszcze ten teflonik.

Zdjęcia:

.

post-3131-1348916863,0726_thumb.jpg

post-3131-1348916863,3107_thumb.jpg

jakaś plaga z ta częścią :lol: ,własnie tą część miałem zgubiona tez w modelu 2000,u mnie tak to rozklekotało cały układ napędowy ?źe ząbkował masakrycznie,serwisant wepchnął tam kawałek koszulki z kabelka ?źeby bolec nie wypadał i tym zmęczył napęd chyba ju?ź nie do odbudowy.

Mo?źe uda mi się tam dobrać łozysko. Tylko nie chce mi sie rozkręcać go ponownie aby zmierzyć średnice wałka, ale chyba będę musiał.

Mo?źe wystarczy odkręcić tylko dupkę, przynajmniej w stradicu FC tyle wystarczy. Jeśli średnica wew. ma 1,5mm, to mo?źe podejdzie coś takiego

http://www.modelarski.com/produkt-%C5%81o%C5%BCysko_3,5x1,5m m_Micro_Twister_Swift,8832.html

Kupiłem specjalnie ściągacz do łozysk. I prawe ło?źysko puściło. A p?ł?źniej udało mi sie wybić koło wraz z ło?źyskiem po lewej stronie ;) . Strasznie zardzewiałe :angry: . Uparłem się aby ten kołowrotek przywr?łcić do ?źycia. Dwa ło?źyska to typowe 7x13x4 to zaraz je zam?łwię i po ptokach.

Jednak największy problem to ta brakująca tulejka ośki. Ma wymiary 2,30x3,50 , więc ło?źysko 1,5 x 3,5 zaproponowne przez kolegę odpada. Ma ktoś jakiś pomysł??? Szmatka odpada.

Poszukam ło?źyska 2,50x3,50.

A tak sobie zajrzałem... Mnie ten kołowrotek wygląda wypisz, wymaluj na Symetre FD.. :D Dość nawet popularny swego czasu w Uesowie.. :mellow:

http://fish.shimano.com/media/fishing/SAC/techdocs/en/Spinni ng/97SY4000FD_v1_m56577569830642068.pdf

z ło?źyskiem jak sam napisałeś będzie problem,mo?źna sobie jednak poradzić inaczej,mało profesjonalnie ale idzie dopasować idealnie coś innego mianowicie docinasz końc?łwkę wkładu od długopisu ?źelowego koszulka jest bardzo sztywna i do 2000 dało się idealnie dopasować,średnicę wewnętrzną i zewnętrzną,weź bolec i idź do jakiegoś empiku czy papierniczego i dopasujesz,ja miałem sporo pisak?łw i dopasowałem idealnie,dasz troszkę dłu?źszą,ewentualnie koniec rozetniesz i zagniesz w ten otw?łr prostokątny i będzie siedziało.

Niestety w moim naprawianym bebechy były ju?ź za mocno pokrzywione by go ratować,pewnie mo?źna by ale roboty masa a efekt nie w 100% gwarantowany.

ale akcja z ustabilizowaniem bolca w 100% zakończona powodzeniem

• 3 miesiące temu...

Zreanimowany. Kręci cię?źko - wysokie przeło?źenie ale bez zbędnych hałas?łw. Wszystkie ło?źyska nowe opr?łcz du?źego ło?źyska rotora.

Do dupki poszła rozwiercona tulejka do zaciskania przypon?łw.

Dziekuję wszystkim za rady.

Teraz na p?łłce do smarowania czekają ju?ź grzecznie TP 4000H i SuperX 2500 GT.