Skocz do zawartości

Tajmień na chłyst

Gość Mysha

Rekomendowane odpowiedzi

W czasie rybałki na Muhtelu zostałem zainfekowany pomysłem pogoni za tajmieniem z muchówką. Powiedzmy, że dwuręczną muchówkę ogarniam dostatecznie. Mam Guideline LPXe 14' 9/10, ale używałem jej wyłącznie na łososie i łowiłem małymi muchami. Do dużych much (szczupak) używałem jakiegoś podstawowego Sage AFTM 9. Z linką Guideline Pike hulało to całkiem dobrze.Wiem, że znajomy (Bigos) w Mongolii używał jednoręcznej wędki w klasie 12 lub 13. Rosjanie twierdzili, że lepsza jest wędka dwuręczna. Jakieś sugestie Panowie?

Ja  lowilem jedynie na jednoreczna. Aczkolwiek widzialem osoby, ktore przyjechaly z dwurecznymi i ... mieli zestawy lososiowe , ktore oczywiscie nie byly w stanie pociagnac duzych much.

Jednak jakis ciezki skagit powinien zrobic robote z pociagnieciem sporego koltuna. Problem moze byc z typowym rzutem skagitowym, gdzie duza zmoczona mucha moze kleic sie totalnie do wody i bedzie problem z wyrwaniem. 
Nie probowalem ...
Dodatkowym problemem moze byc mala subtelnosc lowienia skagitem - po prostu sie chlapie.

Tajmienie bywaja plochliwe.

Co prawda nie mam doświadczeń jeśli chodzi o łowienie tajmieni, ale pewne próby łowienia skagitem ze większymi muchami mam.

Żeby to dobrze latało rzutami kotwicznymi to muchy muszą być odpowiednio zbudowane - raczej smukłe i max 18-20cm. Zapomnij o muchach 25cm, chyba że znad głowy, ale wówczas inny sznur niż do underhandu.

Próbowałem skagitem 600grain i wędką 13' #9.

W dziale rodbuilding jest wątek założony przez @Eluskę- switch dla kobiet na głowacicę. Kolega @mart123 pisał też o swoich dwuręcznych w wątku o szczupakach na muchę. Od siebie dodam, że w tym sezonie łowię switchem Orvisa #9 z linką RIO Pike #11- można cały dzień naparzać bez zakwasów na drugi dzień. Rzuty łatwiejsze, powtarzalne, dłuższe i nieżyłowane. Dwa międzywymachy i leci na 30 metrów.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Dwie rzeczy do rozważenia na podstawie własnych doświadczeń z łowienia głowacic zestawami XXL i kumpla prób łowienia syberyjskich tajmieni na zestawy łososiowe DH:

1. Trzeba sobie wybić z głowy ciężkie speyowanie luśniami 4m i ponad. Zestawy łososiowe są do łowienia łososi a nie tajmieni a rzuty kotwiczone nie nadają się do miotania much +20cm. Szarpanina, strata czasu, nerwów i często sprzętu.

2. By móc łowić komfortowo muchą we wspomnianym rozmiarze potrzeba minimum, powtarzam minimum 450-500 grainów głowicy rzucanej znad głowy. Tu obowiązuje zasada im ciężej (głowica) tym lżej (rzuty). Jest jeszcze kwestia wielkości rzeki i stylu jej obławiania. Dlatego pod rozwagę poddaję dwie opcje:

A - duża rzeka, rzuty +25m, całodzienne czesanie dużych obszarów - najmocniejszy switch (chociaż nazwa switch w tym przypadku jest kompletnie nieadekwatna, powiedzmy krótka, mocna DH), przykładowo Vision Salt&coś tam w klasie #10. 

B - mniejsza rzeka, krótsze rzuty, precyzyjne obrabianie punktowych miejscówek  - jednoręczna, morska #10-12

• Like 2