Skocz do zawartości

SHIMANO Twin Power xt 2000 opinie

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

No to masz trochę czasu-przeczekaj może Ci przejdzie... :)

wydaje się,że pasują szpulki 1000 i 2000 do tego samego body

oceniając proporcje z grafiki google.

A tak konkretnie na czym Ci zależy?!

nawój,hamulec,moc koła?

Edytowane przez darek1

Ok dzięki. To znaczy że chce mi wcisnąć rozmiar 1000 jako 2000.

Wątpie aby Ci chciał cokolwiek wcisnąć B)

Zwyczajnie Cię właściwie uświadomił o wielkości tego TP.

Dokładnie...body jest identyczne w modelu 1000 i 2000,różnice jedynie w wielkości szpulki i rotora,co do samej wagi to różnica niewielka w granicach 10-15g.Serie shimano z tamtych lat miały taki schemat wielkości np. Biomaster XT,Ultegra XT czy późniejsze czarnuchy Super X.

W rozmiarze 1000 rotor i szpula mają nieznacznie mniejszą średnicę - jak to Paavo już wyjaśnił.

Rozmiar 1000 jest lżejszy od 2000 o kilkanaście gram, ze względu na mniejszy rotor i szpulę.

Co sprawia, że przy identycznym korpusie i bebechach siłą rzeczy teoretycznie musi być nieco mocniejszy - wynika to choćby z mniejszej ilość nawijanej linki na szpulę i oczywiście wagi szpuli.

Tak dla wyjaśnienia średnica rantu szpuli w roz. 2000 to 42mm,szpulka w roz. 1000 jest sporo mniejsza i średnica jej rantu wynosi 37mm i nie ma fizycznej możliwości aby szpula od modelu 2000 pasowała by do rotora modelu 1000.Ogólnie rzecz biorąc szpula z TP 1000XT (i innych modeli z tamtego okresu) jest  mniejsza (węższa) od dzisiejszych 1000 (40mm) które oferuje Shimano.

Edytowane przez Paavo

Tak dla wyjaśnienia średnica rantu szpuli w roz. 2000 to 42mm,szpulka w roz. 1000 jest sporo mniejsza i średnica jej rantu wynosi 37mm i nie ma fizycznej możliwości aby szpula od modelu 2000 pasowała by do rotora modelu 1000.Ogólnie rzecz biorąc szpula z TP 1000XT (i innych modeli z tamtego okresu) jest  mniejsza (węższa) od dzisiejszych 1000 (40mm) które oferuje Shimano.

Dzięki, i o to mi chodziło.

A o ile chcesz się założyć, że doskonale pasuje ? nie obciera itd.

Natomiast prawdą jest, że szpula od rozmiaru 1000 nie pasuje na rotor 2000

Miałem masę tych kołowrotków wiem co piszę ;)

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 3 lata później...

Ja też ze swej strony mogę z czystym sumieniem polecić TP XT. Przy swoim małym rozmiarze jest naprawdę mocny i trwały, mogą się ewentualnie pojawić luzy na korbce.

Więc powodzenia w poszukiwaniach.

mogę z czystym sumieniem potwierdzić - kupiłem TP XT 2000 bodajże w 1996 albo 97 roku i używałem go intensywnie podczas spiningowania jeziorowego aż do 2013 albo 2014 roku na wędce daiwa shogun ok 2,4 do 30 gr - pewne używałbym dłużej tego zestawu ale nieszczęśliwie wędka wypadła mi z łódki na głębokości ok 10 m i nie udało mi sie jej odnaleźć. To był mój najbardziej eksploatowany zestaw wędkarski. Kołowrotek po 16 - 18 latach dostał luzu na korbce no i był mocno porysowany ale nigdy mnie nie zawiódł - dodam że kołowrotka od zakupu ani razu nie rozbierałem i nie smarowałem