Skocz do zawartości

Buttcup / zakończenie dolnika

dzas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od dłuższego czasu nurtuje mnie takie pytanie - jak zakończyć dolnik nie nawierconym plastrem korka bądż korkogumy? Nie mam pomysłu ani jak to toczyć nie mając w nim otworu, ani jak dopasować do rękojeści już wytoczonej i sklejonej z blankiem. Rękojeść nakładamy od góry blanku, więc musi być w niej otwór na przelot. Żadne zaślepki do wierconego kawałka korkogumy czy korka też w grę nie wchodzą... Więc jak to robicie?

no i w czym problem :D toczysz rękojeść na tokarce, wklejasz na blank, zostaje ci koniec nie zaślepiony z dziurką w środku - tak? dalej przyklejasz plasterek np. korkogumy i nie używając tokarki obrabiasz go w kółko w ręku :D jak dużo korkogumy wystaje to obcinasz nażykiem do tapet lub czym tam masz i krawędzie obrabiasz papierem - i to wszystko :mellow:

Zastanawiam się dlaczego korkiem z korkogumy nie możesz tego zaślepić? W praktyce wyglada to tak, że wklejasz zgrubnie wycięty nożykiem korek, grubym papierem gładzisz jego krawiędzie. Po wklejeniu i wyschnięciu odcinasz to co wystaje

i szlifujesz na wiertarce papierem. Po wyszlifowaniu nie widać żadnego wklejenia, ponieważ korkokuma ma taką specyficzną strukturę.

Ja szlifuję już gotową dolną cześć wędki z doklejonym zakończeniem na wiertarce, stosując jedną podpórkę. Nie ma żadnego problemu. Oczywiście nie wkręcam blanku w głowicę, a dopasowaną rurkę osadzoną na blanku, wcześniej oklejonym taśmą, czasami doklejam plaster z otworem, bo nie mam innego, z dopasowanym koreczkiem, który po wklejeniu i wyszlifowaniu nie różni się od całego (tyczy się korkogumy)