kleniojazie Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Panowie macie jakieś pomysły ,patenty " a może istnieją gotowe systemy do montażu silnika dziobowego do pontonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Ja to tak rozwiazalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Witaj sharkfishingnapisz jak zachowuje sie ponton z tym silnikiem na przodzie. Dla mnie interesujące jest wykorzystanie silnika dziobowego przeznaczonego do trzymania kursu i kotwiczenia za pomocą GPS np. taki : https://www.ebay.de/i/362509624760 .Moje wątpliwości sa takie czy bezwładność na wodzie pontonu nie doprowadza takiego silnika do szalu i czy sobie z tym radzi aby utrzymać kurs z pamięci itp.Samo mocowanie podestu znalazłem tutaj : https://www.mybait.de/allroundmarin-bugplattform-fuer-schlauchboote . Czekam na info od osób które to testowały lub maja na swoich pontonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Z gps nie wiem recznie daje rade moze nie tak precyzyjnie jak zamontowany na fiberglass ale robi robote o ktora mi chodzilo a u mnie za gps robi moj syn Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) A z GPSem widzialem cos takiego wiec chybs daje rade moj to 13 na wodzie juz wiekszy 18 Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Ciężko podjąć decyzje bo niewiele osób cokolwiek tu pisze wiec można sadzić ze niewiele z tego korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Ano ciężko. Ktoś musi być pionierem, by kupić i opisać albo i nie - bo sam wcześniej nie doczekał odsieczy jak pytał.Na wschód od nas takie rozwiązanie jest spotykane, dziobowce na różnego rodzaju samodzielnych podstawach. Widziałem wersję dętki z panelem słonecznym do ładowania dziobowca. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Panowie, Chciałbym odświeżyć temat zamiast zakładać nowy Planuje zakup pontonu 430 i chce tam zamontować MG Xi5 Pochwalcie się proszę swoimi patentami jak zamontowaliście dziobówkę do pontonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Panowie, Chciałbym odświeżyć temat zamiast zakładać nowy Planuje zakup pontonu 430 i chce tam zamontować MG Xi5 Pochwalcie się proszę swoimi patentami jak zamontowaliście dziobówkę do pontonuLechu, najprostsze rozwiązanie to kupno podstawy wciągarki elektrycznej trac czy co tam innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Lechu, najprostsze rozwiązanie to kupno podstawy wciągarki elektrycznej trac czy co tam innego. Akurat to rozwiązanie odrzuciłem całkowicie jako niepraktyczne. Przy montażu silnika na takiej podstawie silnik w pozycji złożonej chowa się do środka pontonu ograniczając lub zabierając miejsce dla osoby z przodu.Szukam czegoś gdzie silnik schowa się na burtę" tak jak w łodziach. Widziałem fajne rozwiązanie na Łabie w CZ oraz na YT jak wklejono bow-step ale szukam dalej może, ktoś, coś ma fajnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Wstawilem just kiedys zdjecie jak to ktos mial zrobione po krotce profil aluniniowt o diameter jak ponton w krztalcie przodu i na tym trolling motor popatrz do gory postu Edytowane 1 Września 2021 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Robiliśmy coś takiwgo, pływa dalej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Robiliśmy coś takiwgo, pływa dalej Widziałem to na YT - ale to gotowy bow step kupiony w Tokarexie specjalnie do tego rozmiaru tuby - super wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Widziałem to na YT - ale to gotowy bow step kupiony w Tokarexie specjalnie do tego rozmiaru tuby - super wykonanie Dzięki ????A podstawa musiała być przerabiana, by spełniała pewne kryteria ????Cnc te sprawy, trochę było to skomplikowane ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas 235 Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Ja mam tak i jestem zadowolony, na czas transportu można zdjąć silnik, zajmuje to 10s Ja to zrobiłem na 2 płytach aby móc demontować na czas transportu i niechciało mi się wydawać 400zeta na podstawę, muszę tylko jeszcze tą gumę przykleić co na ostatnim zdj widać. . . Edytowane 2 Września 2021 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybens Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Witajcie, planuje zamontować dziobowke w pontonie gdzie szukam najlepszego rozwiązania do zrobienia podstawy. Z dostępnych gotowych rozwiązań jest niewiele dlatego tez chciałem poprosić o wasza pomoc w podzieleniu się pomysłami bądź rozwiązaniami. Z góry dziekujePiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Może coś takiego Allroundmarin Bugplattform Edytowane 5 Grudnia 2021 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) nie wiem po co tak kombinować i utrudniać sobie, jak są gotowe i sprawdzone rozwiązania, które jak ktoś składa ponton, może bez problemu zdemontować uchwyt Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Mateos_74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womar Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) nie wiem po co tak kombinować i utrudniać sobie, jak są gotowe i sprawdzone rozwiązania, które jak ktoś składa ponton, może bez problemu zdemontować uchwyt A podeślesz jakiś konkretny link co to za gotowe i sprawdzone rozwiązanie? wygląda dobrze, ale po zdjęciach nie sposób zgadnąć co to jest Edytowane 22 Grudnia 2021 przez womar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Og2 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Koledze chyba chodzi o przyklejaną pawęż, coś takiego:https://sklep-pontony.pl/akcesoria/749-pawez-do-pontonu-kolibri-wioslowego-kazdego-pvc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PABL0 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Chciałbym kupić środek pływający na szybkie poranne wypady i myślę o małym pontonie (180cm - 200cm). Chciałbym zamontować do niego dziobówkę motorguide xi3, którą mam przy łódce. Stosował ktoś taki patent? Nie wiem czy będzie to dobrze śmigało przy tak małym gumiaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Chciałbym kupić środek pływający na szybkie poranne wypady i myślę o małym pontonie (180cm - 200cm). Chciałbym zamontować do niego dziobówkę motorguide xi3, którą mam przy łódce. Stosował ktoś taki patent? Nie wiem czy będzie to dobrze śmigało przy tak małym gumiaku.bądź pionierem, ja planowałem do niewiele większego 230cm ale nie starczyło czasu. Problem będzie gdzie indziej- jak złożysz silnik na sanki ,to nie masz miejsca na pontonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Chciałbym kupić środek pływający na szybkie poranne wypady i myślę o małym pontonie (180cm - 200cm). Chciałbym zamontować do niego dziobówkę motorguide xi3, którą mam przy łódce. Stosował ktoś taki patent? Nie wiem czy będzie to dobrze śmigało przy tak małym gumiaku.odnośnie pływania nie będzie jakiegoś tam większego problemu - kwestia gdzie go zamontujesz. Jeśli równo na środku dziobu - nie będzie miał tendencji myszkowania na boki przy pływaniu. Druga kwestia przy montażu na środku przy złożeniu silnia kolumna będzie ci "wchodziła" do środka na pół pontonu. Jak kupisz ponton bez kila będzie latał na boki, ale czy do tak małego pontonu potrzebujesz kli. Na pewno będzie to działało, kwestia przyzwyczajenia się do delikatniejszego sterowania.Jak nie, to pozostaje ci zakup specjalnych rękawic do wyciągania kotwicy na jesień i zimę (to taki mały żart z kolegów, który uważają że dziobówka jest zbędna do łowienia ryb - długo tłumaczyć :D ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Koledze chyba chodzi o przyklejaną pawęż, coś takiego:https://sklep-pontony.pl/akcesoria/749-pawez-do-pontonu-kolibri-wioslowego-kazdego-pvc.htmldokładnie to co w linku wyżejhttps://allegro.pl/oferta/mocowanie-silnika-uchwyt-pawez-do-pontonu-tokarex-5525350680 dodatkowo jeszcze tohttps://www.mc-sklep.pl/mocowanie-do-pawezy-silnika-cayman-p-742.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michcio Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Panowie,ktoś z Was zaadaptował stelaż Stronger do silnika dziobowegom? jak to u Was wygląda i jak się zachowuje w trakcie pływania po wzburzonej wodzie ?Dodatkowo, prosiłbym o poradę odnośnie uchwytu mocowanego na balonie do przytrzymania kolumny w trakcie szybszego przepływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kleniojazie
Panowie macie jakieś pomysły ,patenty " a może istnieją gotowe systemy do montażu silnika dziobowego do pontonu ?
Top użytkownicy dla tego pytania
12
10
7
7
Popularne dni
14 Lip
10
1 Wrz
8
23 Paź
5
17 Maj
5
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 12 odpowiedzi
siarq 10 odpowiedzi
michcio 7 odpowiedzi
Mateos_74 7 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lip 2024
10 odpowiedzi
1 Wrz 2021
8 odpowiedzi
23 Paź 2017
5 odpowiedzi
17 Maj 2025
5 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
na zdieciu cos tam widac. jesli chodzi o ekonomie montazu to nic tanszego chyba sie nie da zrobic. czas montazu/demontazu 10 sekund.na tyle musi byc spiete z podloga. poprzez linke badz inne ustrojstw
Lucas 235
Ja mam tak i jestem zadowolony, na czas transportu można zdjąć silnik, zajmuje to 10s Ja to zrobiłem na 2 płytach aby móc demontować na czas transportu i niechciało mi się wydawać 400zeta na podstaw
siarq
Tak jak napisał Maciek gruba sklejka z Castoramy 20mm z klinem zaciętym co wejdzie w rączkę i z drugiej strony kawałek linki spinajacej to z podłogą. Mam tak z kotwica trac lata bez problemów. Najpro
Opublikowane grafiki
99 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi