Skocz do zawartości
  • 0

Silnik dziobowy (elektryczna kotwica) a ponton.

kleniojazie

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Michal Sz

Witaj  sharkfishing

napisz jak zachowuje sie ponton z tym silnikiem na przodzie. Dla mnie interesujące jest  wykorzystanie silnika dziobowego przeznaczonego do trzymania kursu i kotwiczenia za pomocą GPS  np. taki : https://www.ebay.de/i/362509624760 .

Moje wątpliwości sa takie czy bezwładność na wodzie pontonu nie doprowadza takiego silnika do szalu i czy sobie z tym radzi aby utrzymać kurs z pamięci itp.

Samo mocowanie podestu znalazłem tutaj :  https://www.mybait.de/allroundmarin-bugplattform-fuer-schlauchboote .

Czekam na info od osób które to testowały lub maja na swoich pontonach.

• 0

Ano ciężko. Ktoś musi być pionierem, by kupić i opisać albo i nie - bo sam wcześniej nie doczekał odsieczy jak pytał.

Na wschód od nas takie rozwiązanie jest spotykane, dziobowce na różnego rodzaju samodzielnych podstawach. Widziałem wersję dętki z panelem słonecznym do ładowania dziobowca.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Panowie,

Chciałbym odświeżyć temat zamiast zakładać nowy

Planuje zakup pontonu 430 i chce tam zamontować MG Xi5 

Pochwalcie się proszę swoimi patentami jak zamontowaliście dziobówkę do pontonu

Lechu, najprostsze rozwiązanie to kupno podstawy wciągarki elektrycznej trac czy co tam innego.  

• 0

Lechu, najprostsze rozwiązanie to kupno podstawy wciągarki elektrycznej trac czy co tam innego.  

Akurat to rozwiązanie odrzuciłem całkowicie jako niepraktyczne. Przy montażu silnika na takiej podstawie silnik w pozycji złożonej chowa się do środka pontonu ograniczając lub zabierając miejsce dla  osoby z przodu.

Szukam czegoś gdzie silnik schowa się na burtę" tak jak w łodziach.

Widziałem fajne rozwiązanie na Łabie w CZ oraz na YT jak wklejono bow-step ale szukam dalej może, ktoś, coś ma fajnego

• 0

Widziałem to na YT - ale to gotowy bow step kupiony w Tokarexie specjalnie do tego rozmiaru tuby - super wykonanie :good:

Dzięki ????

A podstawa musiała być przerabiana, by spełniała pewne kryteria ????

Cnc te sprawy, trochę było to skomplikowane ????????

• 0

Ja mam tak i jestem zadowolony, na czas transportu można zdjąć silnik, zajmuje to 10s

Ja to zrobiłem na 2 płytach aby móc demontować na czas transportu i niechciało mi się wydawać 400zeta na podstawę, muszę tylko jeszcze tą gumę przykleić co na ostatnim zdj widać.

post-73615-0-92168100-1630515801_thumb.jpg post-73615-0-39393900-1630560054_thumb.jpg post-73615-0-79145400-1630560167_thumb.jpg post-73615-0-37749400-1630560225_thumb.jpg post-73615-0-33691900-1630560489_thumb.jpeg post-73615-0-89618200-1630560624_thumb.jpg.

.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

• 0

Witajcie, planuje zamontować dziobowke w pontonie gdzie szukam najlepszego rozwiązania do zrobienia podstawy. Z dostępnych gotowych rozwiązań jest niewiele dlatego tez chciałem poprosić o wasza pomoc w podzieleniu się pomysłami bądź rozwiązaniami.

Z góry dziekuje

Piotr

• 0

nie wiem po co tak kombinować i utrudniać sobie, jak są gotowe i sprawdzone rozwiązania, które jak ktoś składa ponton, może bez problemu zdemontować uchwyt

A podeślesz jakiś konkretny link co to za gotowe i sprawdzone rozwiązanie? wygląda dobrze, ale po zdjęciach nie sposób zgadnąć co to jest :)

Edytowane przez womar

• 0

Chciałbym kupić środek pływający na szybkie poranne wypady i myślę o małym pontonie (180cm - 200cm). Chciałbym zamontować do niego dziobówkę motorguide xi3, którą mam przy łódce. Stosował ktoś taki patent? Nie wiem czy będzie to dobrze śmigało przy tak małym gumiaku.

bądź pionierem, ja planowałem do niewiele większego 230cm ale nie starczyło czasu. Problem będzie gdzie indziej- jak złożysz silnik na sanki ,to nie masz miejsca na pontonie. 

• Like 1

• 0

Chciałbym kupić środek pływający na szybkie poranne wypady i myślę o małym pontonie (180cm - 200cm). Chciałbym zamontować do niego dziobówkę motorguide xi3, którą mam przy łódce. Stosował ktoś taki patent? Nie wiem czy będzie to dobrze śmigało przy tak małym gumiaku.

odnośnie pływania nie będzie jakiegoś tam większego problemu - kwestia gdzie go zamontujesz. Jeśli równo na środku dziobu - nie będzie miał tendencji myszkowania na boki przy pływaniu. Druga kwestia przy montażu na środku przy złożeniu silnia kolumna będzie ci "wchodziła" do środka na pół pontonu. Jak kupisz ponton bez kila będzie latał na boki, ale czy do tak małego pontonu potrzebujesz kli. Na pewno będzie to działało,  kwestia przyzwyczajenia się do delikatniejszego sterowania.

Jak nie, to pozostaje ci zakup specjalnych rękawic do wyciągania kotwicy na jesień i zimę (to taki mały żart z kolegów, który uważają że dziobówka jest zbędna do łowienia ryb - długo tłumaczyć :D :D :D)

post-64358-0-09900300-1638730384_thumb.jpg

• 0
  • 0

Panowie,

ktoś z Was zaadaptował stelaż Stronger do silnika dziobowegom? jak to u Was wygląda i jak się zachowuje w trakcie pływania po wzburzonej wodzie ?
Dodatkowo, prosiłbym o poradę odnośnie uchwytu mocowanego na balonie do przytrzymania kolumny w trakcie szybszego przepływania.

•