Skocz do zawartości
  • 0

Silnik dziobowy (elektryczna kotwica) a ponton.

kleniojazie

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wczoraj odebrałem. Wspnie pospawane. DO Haswing cayman gps. POnton 460 Kraken. 
PO odebraniu wpadłem na to, że to grube ( pawęż) dam pod kątem jeszcze żeby przespawali. 

Ogólnie skręca się to na uchwytach pontonu i trzyma w beton. W wekend może testy to dam znać. 

post-47831-0-41003300-1683811872_thumb.jpg

Edytowane przez Robert Wolf
  • Like 2

• 0

Co do rozwiązania jakie zrobiłem, koszty wyglądają następująco:

- stronger baza montażowa 315zl

- płyta montażowa haswing 350zl

- sklejka plus śruby 40zl

I jak pływałeś, będę montował na tej podstawie. Chodzi mi czy jest stabilnie i czy przy zwrocie nie za mocno ugina się podstawą?

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Testy już za mną. Rozwiązanie bardzo dobre i działa!  Czy mocno się ugina? Niekoniecznie. Trzeba pamiętać że guma pracuje i zawsze będzie odczucie uginania, ale jestem bardzo zadowolony.

Zaliczyłem wpadkę, gdzie przy 31km/h silnik się "otworzył", ale nic się nie wygięło i nie odkleiło. 

• Like 1

• 0

odnośnie pływania nie będzie jakiegoś tam większego problemu - kwestia gdzie go zamontujesz. Jeśli równo na środku dziobu - nie będzie miał tendencji myszkowania na boki przy pływaniu. Druga kwestia przy montażu na środku przy złożeniu silnia kolumna będzie ci "wchodziła" do środka na pół pontonu. Jak kupisz ponton bez kila będzie latał na boki, ale czy do tak małego pontonu potrzebujesz kli. Na pewno będzie to działało, kwestia przyzwyczajenia się do delikatniejszego sterowania.

Jak nie, to pozostaje ci zakup specjalnych rękawic do wyciągania kotwicy na jesień i zimę (to taki mały żart z kolegów, który uważają że dziobówka jest zbędna do łowienia ryb - długo tłumaczyć :D :D :D)

To nie żart rękawice są potrzebne. Edytowane przez rafaldslbi
  • Like 1

• 0

Kupowałem. Zobacz sobie w wątku dedykowanym Caymanowi. Generalnie bez problemu i polecam. Cenę można jeszcze ponegocjować. 

Edytowane przez rower26

• 0

Do niedawna mam na pontonie Maweric 370 zamontowany silnik dziobowy MotorGuide Xi3.

I gdy jest spokojnie lub jest niewielki wiatr działa super, natomiast przy mocniejszych podmuchach zaczyna waryjować. Obraca się w koło na maksymalnych obrotach.

Chciałbym się spytać jak u Was to wygląda .

Czy to jest normalne zachowanie ponieważ ponton jest lekki czy może nie powinno tak być ?

• 0

Lekkość zestawu też może mieć na to wpływ. Mam motorguide sparowany z echo. Nie jestem pewny czy ma to znaczenie ale z pozycji echa jest opcja gdzie podaje się wielkość łodzi i zanurzenie. Dodam jeszcze raz - nie mam pewności czy to wpływa na reakcje silnika. W minn kota i garmin robi się to z pozycji pilota.

Co do kalibracji i trzeba zrobić kalibracja GPS i silnika względem kila.

Edytowane przez Lucas

• 0

Do niedawna mam na pontonie Maweric 370 zamontowany silnik dziobowy MotorGuide Xi3.

I gdy jest spokojnie lub jest niewielki wiatr działa super, natomiast przy mocniejszych podmuchach zaczyna waryjować. Obraca się w koło na maksymalnych obrotach.

Chciałbym się spytać jak u Was to wygląda .

Czy to jest normalne zachowanie ponieważ ponton jest lekki czy może nie powinno tak być ?

Masz go na dziobie jak rozumiem. Czy coś wisi na pawęży , w sensie jakiś silnik czy nie ma tam żadnego ciężaru ? Standardowo jest tak jak na każdej kotwicy że tył ma być cięższy , jeżeli nie jest to będzie obracało

• 0

Moim zdaniem to efekt zbyt małego ciężaru tego pontony i dalej ewentualnie rozkladu jego. Tutaj by się przydała kalibracja ceizaru jednostki dla silnika ale takiej w MG nie ma. Możesz spróbować wypuścić coś za rufę , np ciężka kotwice w pół wody. Wtedy wzrośnie opór przy próbie obracania