Skocz do zawartości

skręcająca się linka

Kaskader

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem dwa uzywane sznury, stan ogólnie spoko, miękkie śliskie itd. sznury z wyższej półki bo cena ponad 300zł za newki. Mam natomiast taki problem, że gdy je rozwinąłem to są poskręcane, nawijałem jeszcze raz, namaczałem, rozciągałem i średnio to pomogło, teraz wywiesiłem z 6 piętra z obciążeniem około 50g. 

sznur do ciepłej/gorącej wody z mydłem 
niech poleży parę godzin, dodawaj ciepłej wody 

potem przeciągnij przez szmatkę w zaciśniętej mocno dłoni 

potem weź obręcz od koła rowerowego 

przyklej jeden koniec sznura taśmą i prostując go (ile się da) nawiń na obręcz 
przyklej drugi koniec taśmą 
poczekaj 2 tygodnie 
potem nawiń na kołowrotek, prostując sznur 

nad rzeką puść cały sznur z nurtem - niech się rozprostuje 
i nawiń 

powodzenia 

• Like 1

Hej!

No tu nie jestem optymistą.Także kupiłem swego czasu podobne, markowe ponoć linki,W formie handlowej-zwinięte, były ok.Kłopot rozpoczął się gdy rozwinąłem i okazało się, że leżą w pętlach. Niewiele pomagały naciąganie, nagrzewanie i gotowanie wody w olbrzymim garnku na który nawinięta była linka...Chwilowa poprawa, nawinięcie na kołowrotek i rzut ujawniały powrót do pętli...

Otóż problemem był właśnie powrót do pętli.Ja te linki po prostu wyrzuciłem, były tylko utrapieniem.

Z drugiej strony mam bardzo leciwe linki kupione po prostu w sklepie, nawet starocie f-my Hardy, z czasów gdy kompletowałem całe wyposażenie właśnie od nich.Otóż linka może( otulina) pękać, zmieniać kolor, tonąć , ale skłonność do tworzenia pętli to raczej wada od początku wykluczająca.

Ciekaw jestem jak Tobie z tym pójdzie, ale wolę Jaxona spływającego prosto z przelotki niż cokolwiek co wymaga prostowania.

pozdrawiam Paweł

post-46397-0-17965900-1565721377_thumb.jpg

• Like 3

Najgorsze co może być również trafiło mi się to parę razy przy linkach dosyć drogich Rio Gold, Rio Trout LT, linki za 300 zł w górę po wyjęciu z pudełka wrażenie bardzo "Suchej otuliny" nie wiem jak to dokładnie nazwać ale wyglądało to jakby materiał stracił swoje właściwości na skutek przechowywania w złej temperaturze lub po prostu upływu czasu. Kolega się zawsze nabijał po co cudujesz kup Cortlanda 444 najlepsze linki faktycznie są to bardzo dobre linki, zakupiłem kilka szpul w rozmiarze od 3 do 6 wszystkie świeże miękkie. Sytuacja którą opisujesz mogła też powstać w skutek złego użytkowania przez kogoś wcześniej, lub używania kołowrotka zbyt małego, raczej tego nie cofniesz możesz na chwilę prostować linkę i tak po krótkim czasie wróci do spirali a tym się łowić nie da chyba że ktoś lubi utrudniać sobie życie.

Jeżeli gotowałeś linkę lub nawet trzymałeś w gorącej wodzie to możesz ją wyrzucic lub dac żonie na sznur do bielizny. Tak samo traktowanie linki większością chemikalii. Można umyć środkiem przeznaczonym do tej linki, tego producenta i wyprostować . Dlatego linki jak się dłużej nie używa powinno się przechowywać na specjalnym przyrządzie ( wystarczą dwa gwoździe wbite w deskę).

Kiedyś jak używałem tradycyjne kołowrotki i prawie zero podkładu tak robiłem co roku. Teraz używam kołowrotki LA i dużo podkładu i nie ma takiej potrzeby.

Gdy się podliczy koszty mydła, wody, gotowania(o czasie nie wspomnę, choć to podobnież pieniądz) to wychodzi, że lepiej nową kupić :)
Raz tylko kupiłem używaną linkę- tonącą czwórkę, którą rzadko używam, więc było mi szkoda kasy na nówkę- zgodnie z opisem jest jak nowa. Albo trzeba trafić, albo nową kupić- to drugie chyba łatwiejsze. Choćby nieco mniej prestiżowa(tak teraz w podstawówce się mówi), ale nowa, prosta, latająca i układająca się przy rzutach wprost proporcjonalnie do umiejętności. Używane, firmowe cudo cudów nie zdziała.

Witam.

Używam około 50 linek ... wiem - mam pierdolca  :P

3/4 z tych linek to używki lub "nówki niełowione" - niektóre nawet sprzed 10-ciu lat. Jak dotąd żadna linka nie sprawiała mi kłopotów, pomimo że faktycznie trafiły mi się też linki wymagające nieco troski i cierpliowści. Polegało to po prostu na ich przetarciu szmatką nasączoną płynem do czyszczenia linek.

Jedna linka Airflo trafiła mi się taka jak opisuje Adam i na wodzie widać było zwoje. Pomogła cierpliwość - po przetarciu silikonowym płynem i kilkukrotnym łowieniu (jakieś 4-5 razy) przy którym wypuszczałem z prądem wody całą linkę z kręćka, wróciła do życia i naprostowała się "sama".

Także uszy do góry ...  :rolleyes:

Pozdrawiam.

PS. Powtórzę się chyba co do zdania wielu innych kolegów - Cortland ... nawet 10-15-to letnie linki "nieużywane-nówki" można brać w ciemno. Po rozwinięciu ze szpulki wyglądaja i zachowują się tak, jak by wczoraj wyszły z fabryki - pachną świeżością, są mięcutkie i sprężyste ...

Ogólnie potrzebuję linke do suchej na rzeczki typu Solinka, Wołosatka, i innych niedużych rzeczek. Dużo rzutów rolowanych. Myślałem na cortlandem 444 classic DT, ego super (mam w 5 klasie i fajna linka) ego micro skagit?? - rozne opinie.

Kijek w 3 klasie.