Skocz do zawartości
  • 0

Falowanie aluminiowej podłogi pontonu.

count_martin3z

Pytanie

Cześć,

Czy ktoś zna na to sposób przy większych prędkościach? Balony jak i kil mam dobite naprawdę na max, aby ponton był jak najbardziej sztywny, a mimo wszystko powyżej 29 km/h podłoga się buja i czuć przez to, że guma jest średnio stabilna przy skrętach, ba nawet płynąc na wprost. Dłuższe profile do podlogi? Maweric 370 w wersji poszeżonej. Silnik 15 KM, a reszta chyba nie ma znaczenia?

Czy tylko RIB, żeby zapomnieć o problemie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, oczywiście pod falę wszystko skacze jak cholera ale na to nie ma lekarstwa.

Jak sam pływasz to dziób Ci leci do góry i tniesz wodę. Jak mam kolegę 110 kg na dziobie to jednak się inaczej to rozkłada. Kuźwa, przetestuję sam... Czuję, że problemu nie będzie, ale dla ciekawości.

• 0

Miałem 330 i dwa 470. W każdym podłoga falowała kiedy nie wcisnąłem odpowiednio dużo powietrza w kill (ile dałem rady). W bańki oczywiście z umiarem jak w instrukcji napisane czyli 0.25. 

W drugim 470 miałem stabilizatory długie tzn jeden na stronę ale przy prędkościach jakie osiągałem różnicy nie czułem (max 30km/h) 

• 0

Miałem 330 i dwa 470. W każdym podłoga falowała kiedy nie wcisnąłem odpowiednio dużo powietrza w kill (ile dałem rady). W bańki oczywiście z umiarem jak w instrukcji napisane czyli 0.25.

W drugim 470 miałem stabilizatory długie tzn jeden na stronę ale przy prędkościach jakie osiągałem różnicy nie czułem (max 30km/h)

Też walę ile wlezie. Balony twarde jak kamień. Dupa boli od siedzenia po godzinie dosłownie.

• 0

Wam faluje podłoga. Kolega ma kolibra 360 zakupił 25 kucy i jak powoli dodaje gazu to mu się ponton zagina... :)

Dopiero jak da odrazu gaz w podłogę wyskakuje w górę w ślizg i leci ponad 40 i przerażenie w oczach... :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Wam faluje podłoga. Kolega ma kolibra 360 zakupił 25 kucy i jak powoli dodaje gazu to mu się ponton zagina... :)

Dopiero jak da odrazu gaz w podłogę wyskakuje w górę w ślizg i leci ponad 40 i przerażenie w oczach... :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ja się do mojego KM330D boję się 15 KM w 2T założyc jak teraz jest 35 km/h na 9,9 4T.  Bankowo będzie ponad 40 km/h.

• Like 1

• 0

Falowanie podłogi ,zginanie i takie tam inne, rozwiązywanie jest banalnie proste

Kupcie łódki i po problemie.

W moim przypadku pomysł bez sensu.

Każdy ma inne potrzeby i możliwości i dla mnie ponton jest OK.

• 0

A to nie... U mnie podłoga się rusza bez fali. Ale w każdym tak kuźwa miałem i nie wiem o co chodzi. Silnik źle wytrymowany? Też nie bardzo, bo miałem 320, 360 i 370.

Dobij powietrza do kila , powinno pomóc. Temperatura wody jest niższa i ciśnienie w kilu spada.

Kolega troche bliżej pawęży i moim zdaniem po problemie.

Między płytą aluminiową , a wzmocnieniem bocznym masz 2mm różnicy , (po 1mm od góry i 1 od dołu). Więc to nie problem.

Przy dużych prędkościach jak dziób jest obciążony walisz w fale i guma się poddaje ( amortyzuje uderzenia ) .

Edytowane przez maweric

• 0

Dobij powietrza do kila , powinno pomóc. Temperatura wody jest niższa i ciśnienie w kilu spada.

Kolega troche bliżej pawęży i moim zdaniem po problemie.

Spróbuję w ogóle nabić balony do możliwego maksa, czyli o ile pamiętam 0.2 bara. Mam manometr, to będzie dokładnie przynajmniej.