Skocz do zawartości
  • 0

Falowanie aluminiowej podłogi pontonu.

count_martin3z

Pytanie

Cześć,

Czy ktoś zna na to sposób przy większych prędkościach? Balony jak i kil mam dobite naprawdę na max, aby ponton był jak najbardziej sztywny, a mimo wszystko powyżej 29 km/h podłoga się buja i czuć przez to, że guma jest średnio stabilna przy skrętach, ba nawet płynąc na wprost. Dłuższe profile do podlogi? Maweric 370 w wersji poszeżonej. Silnik 15 KM, a reszta chyba nie ma znaczenia?

Czy tylko RIB, żeby zapomnieć o problemie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W moim Mawericu 400 nic nie faluje. Może na fali czasami trochę zatrzeszczy jak na okręcie drewnianym.

Mam po dwie listwy na stronę  usztywniające podłogę.  Dwie krótkie i dwie długie. Jak to prawidłowo powinno być montowane patrząc od dziobu? Długa i krótka(tak montuję), czy odwrotnie, krótka i długa. 

• 0

Trym mam ustawiony na 1 czyli śruba jest najbliżej pawęży. wtedy najlepiej wchodzi w ślizg . A i tak muszę się troszkę do przodu pochylić. Przy pawęży mam linie paliwową i kotwice na tył no i ja sam 100 kg, Z przodu kotwica wędki i pasażer około 70 kg

Edytowane przez DominikBP

• 0

Za mały ponton, za głęboko siedzi w wodzie przy takim obciążeniu. Mam podobnie samemu latam do 41km/h Jak zabiorę drugą osobę przed 30 zaczyna strasznie kaczkować. Można wypaść z gumy :( Ja 95% pływam sam więc problem pomijam, jak pływałem z córką żeby rozwiązać problem siedzieliśmy na jednej ławce przodem do siebie dupami na balonach... Najlepszą pływalność mają pontony w okolicy 360cm. Choć znajomi mają Maveriki 330D i nie mają tego problemu. Ja mam 300D. 

Taka jest moja teoria, montowałem hydrostabilizator ale nie podobało mi się to, ponton zrobił się jakiś taki ociężały. Ciekawe jest to że najbardziej kaczkuje na tafli, im większa falka tym lepiej.

• 0

Za mały ponton, za głęboko siedzi w wodzie przy takim obciążeniu. Mam podobnie samemu latam do 41km/h Jak zabiorę drugą osobę przed 30 zaczyna strasznie kaczkować. Można wypaść z gumy :( Ja 95% pływam sam więc problem pomijam, jak pływałem z córką żeby rozwiązać problem siedzieliśmy na jednej ławce przodem do siebie dupami na balonach... Najlepszą pływalność mają pontony w okolicy 360cm. Choć znajomi mają Maveriki 330D i nie mają tego problemu. Ja mam 300D.

Taka jest moja teoria, montowałem hydrostabilizator ale nie podobało mi się to, ponton zrobił się jakiś taki ociężały. Ciekawe jest to że najbardziej kaczkuje na tafli, im większa falka tym lepiej.

Też zauważyłem, że lekkie pontony, mocne i ciężkie silniki, to słabe połączenie.
  • Like 1