Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie akumulatora żelowego

grzesiu

Pytanie

Mam ładowarkę CTEK M15 i ma ona programy ładowania: Normal, AGM, Lithum? Którym programem powinienem ładować akumulator żelowy? (producent nie opisał tego w instrukcji użytkowania)

I jeszcze pytanie czy po naładowaniu akumulatora mogę ładowarkę odłączyć z sieci ale pozostawić podpiętą do akumulatora? Czy ładowarka staje się odbiornikiem prądu i rozładowuje akumulator?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sorry, słowo pusty było użyte w przenośni,poniewaz nie wiem ile w nim zostawało prądu.Silnik przestawał ciągnąć na 4 biegu to przełączałem go na ten mniejszy aku.Po tych ok 6h ładowarka wyświetlała End.Jak podpinałem wieczorem do ładowania na instalacji w łodzi dwa na raz, przy czym ten mniejszy zawsze po spłynięciu dawał jeszcze prąd bo silnk miał uciąg do końca to do rana ładowanie było zakończone.Przy tych dwóch nie wiem o której w nocy się skończyło.

• 0

Ten akumulator można podpiąć do napięcia 2,27 V/ogniwo na stałe 6x2,27=13,8V, wówczas po kilku dniach uzyskasz dobry poziom naładowania. Można baterię wstępnie naładowaną podłączyć do na dobę pod prąd do 0,02c, na ładowanie wyrównawcze. to będzie 0,3-0,4A Można to robić kilka razy w roku. Prostowniki przemysłowe ładują szybko najczęściej do spadku prądu na 0,05c (0,9A), po czym zmniejszają napięcie do wspomnianego 13,8V i tak już zostają.

Piszesz tu o ładowaniu jak do pracy buforowej. Czy te same zasady obowiązują przy pracy cyklicznej? Producent podaje różne wartości napięć.

Edytowane przez Sailfish

• 0

Pytanie brzmiało: przy jakim prądzie odłączyć zasilanie zakładając, że akumulator jest ładowany optymalnym napięciem i prądem 0,1c zasilacza laboratoryjnego?

W funkcji szybkiego ładowania, przy napięciu 2,4V/ogniwo prąd powinien w końcu spaść do 0,05C i ten moment uznaje się jako naładowany, mogą być różnice więc poeksperymentuj.

Ogólnie akumulatory ołowiowo-kwasowe powinny być wciąż na buforze, to będą żyć dłużej, a jeśli nie to przerwy max 2tygodnie. Szybkie ładowanie nie jest konieczne, lepiej trzymać na buforowym i czasem ładować wyrównawczo po użyciu. Na nap. buforowym akumulator do doładowania na 100% potrzebuje miesiąca, po szybkim ładowaniu ma 90%, po ładowaniu ładowarką automatyczną ? może 80, może 90%, ale nigdy 100%.

• Like 1

• 0

Czy wiecie gdzie można kupić elektrolit do akumulatora ? Próbowałem na stacjach paliw, różnych firmach sprzedających akumulatory i części samochodowe. Panie nie ma. W jednym miejscu któryś ze sprzedawców coś bąkał o zakazie obrotu - produkt niebezpieczny.

• 0

Czy wiecie gdzie można kupić elektrolit do akumulatora ? Próbowałem na stacjach paliw, różnych firmach sprzedających akumulatory i części samochodowe. Panie nie ma. W jednym miejscu któryś ze sprzedawców coś bąkał o zakazie obrotu - produkt niebezpieczny.

Może sklepy z asortymentem dla produkcji rolnej- Greene, tam też maja osprzęt elektryczny. 

• 0

Słyszałem że kupić można tylko na rachunek, a transakcja jest rejestrowana, czyli na działalność gospodarczą. Firma świadcząca usługi akumulatorowe może kupić kwas i następnie wymieniać elektrolit u klienta.

Normalnie nie dolewa się elektrolitu, tylko wodę destylowaną. Dolewać można też do żelówek i agm, tylko trzeba mieć mieć strzykawkę, koreczki gumowe i wiertarkę.

• Like 1

• 0

Mogę kupić na firmę, ale nikt tego nie ma. Robert mam pytanie skierowane bezpośrednio do ciebie, czy w twojej opinii jest możliwe naładowanie AGMa który pokazuje napięcie 10,85V a po podłączeniu ładowania zaczyna wydzielać wodór ? AGM ma pojemność 18Ah, nawet po spięciu dwóch takich szeregowo nadal wydzielają wodór chwilę po podłączeniu. Ładowarka podaje na samym początku 1,12 A potem dosyć szybko spada do 0,6 A. Rozumiem, że wydzielanie wodoru oznacza, że akumulator już się nie ładuje? 

• 0

Taaaa z busa dach wyrwało, a koledze łupież z głowy się nie posypał? To mój jest jakiś chujo.., nie jebł..o nawet jak zapalniczką rurki termokurczliwe opalałem. Przecież tego wodoru przy elektrolizie z akumulatora nie wydziela się wagon.

Na marginesie, balony pompuje się helem, no chyba, że ktoś jest zdolny inaczej i użyje wodoru (pytanie gdzie go dostał)

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 3

• 0

Przed chwilą sprawdziłem. Na allegro występuje pod zaskakującą nazwą "elektrolit do akumulatora" nie chce podawać linków, bo za chwilę będą nieaktualne.

Z tym, że jakoś sobie nie wyobrażam uzupełniania braków elektrolitem.

Jeśli już to wodą destylowaną, żeby dojść do wyjściowego stężenia.

A woda destylowana to już na każdej stacji benzynowej jest.

Jeśli coś z akumulatora uciekło, to woda...... a nie kwas.

Zawsze uzupełniałem akumulatory wodą, a tylko nowe suche akumulatory zalewałem kwasem (czyli elektrolitem)..... takie małe aku 6V do starych motorowerów w takiej postaci są sprzedawane....

Jakoś sobie nie wyobrażam, zlania całego starego elektrolitu z żela, czy innego agm'a i zalania nowym...

uzupełnienie wodą, jeszcze może tak... ale akurat w tym przypadku to wyższa szkoła jazdy i jeśli chciałes uzupełniać żywym elektrolitem, to lepiej się za to nie zabieraj. (bez złośliwości to mówię)

Poza tym, jeśli AKU doszedł już do takich stężeń elektrolitu, to obawiam się, że tam już nic z tego akumulatora nie zostało...

• 0

Taaaa z busa dach wyrwało, a koledze łupież z głowy się nie posypał? To mój jest jakiś chujo.., nie jebł..o nawet jak zapalniczką rurki termokurczliwe opalałem. Przecież tego wodoru przy elektrolizie z akumulatora nie wydziela się wagon.

Na marginesie, balony pompuje się helem, no chyba, że ktoś jest zdolny inaczej i użyje wodoru (pytanie gdzie go dostał)

@Paprykarz , musze przyznać ze Twoje riposty są zawsze THE BEST :))

• 0

Przed chwilą sprawdziłem. Na allegro występuje pod zaskakującą nazwą "elektrolit do akumulatora" nie chce podawać linków, bo za chwilę będą nieaktualne.

Z tym, że jakoś sobie nie wyobrażam uzupełniania braków elektrolitem.

Jeśli już to wodą destylowaną, żeby dojść do wyjściowego stężenia.

A woda destylowana to już na każdej stacji benzynowej jest.

Jeśli coś z akumulatora uciekło, to woda...... a nie kwas.

Zawsze uzupełniałem akumulatory wodą, a tylko nowe suche akumulatory zalewałem kwasem (czyli elektrolitem)..... takie małe aku 6V do starych motorowerów w takiej postaci są sprzedawane....

Jakoś sobie nie wyobrażam, zlania całego starego elektrolitu z żela, czy innego agm'a i zalania nowym...

uzupełnienie wodą, jeszcze może tak... ale akurat w tym przypadku to wyższa szkoła jazdy i jeśli chciałes uzupełniać żywym elektrolitem, to lepiej się za to nie zabieraj. (bez złośliwości to mówię)

Poza tym, jeśli AKU doszedł już do takich stężeń elektrolitu, to obawiam się, że tam już nic z tego akumulatora nie zostało...

Nie zamierzam zlewać elektrolitu z AGMa, to se ne da pane Havelka ( a może nie wiem jak). Bawię się starymi akumulatorami i próbuję różnych rozwiązań. Jakiś magik na youtube uzupełniał takiego małego AGMa właśnie elektrolitem a nie wodą i akumulatorek zaczął wracać do życia. Kilka dni z nim jeszcze walczył ale wstał z kolan, chciałem powtórzyć ten spektakularny sukces :) 

Wody wlałem całkiem sporo do tych akumulatorów pewnie po 50/60 ml na celę (może nawet trochę więcej) ale to nic nie wniosło.

• 0

Dzięki Gar4field za namiar na allegro. Do głowy by mi nie przyszło, że jakaś firma kurierska przyjmie to do przesyłki. Przy akumulatorach kwasowych płakali, że to ADR i musi być drogo.

SPRZEDAŻ Z OGRANICZENIAMI:

Na podstawie aktu prawnego: ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2019/1148 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 i uchylające rozporządzenie (UE) nr 98/2013 sprzedaż tego produktu jest realizowana wyłącznie na rzecz podmiotów prowadzących działalność gospodarczą a zakupiony produkt handlowy oraz zawarta w nim substancja lub mieszanina będą stosowane wyłącznie we wskazanym celu, który jest zgodny z prawem.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Mondralińskie  , siedzę w branży 30 lat i wiele widziałem  , tak balony napełnia się helem  ale ludzie z pazerności pompowali wodorem  bo jest dużo tańszy od helu  i były przypadki  na Śląsku  bo tam tak gupieli  ,  dziecią balon gumowy dokleił się do buzi  bo ktoś kiepem dotknoł balona  a ten się zapalał . Co do busa to znajomy z Radomia miał taki przypadek , uratowało ich że zaraz za kabiną mieli zwinięty wielki zamek dmuchany i siła  wybuch poszła w górę  tak straż z policją ocenili  , riposta nie trafiona  bo to są fakty do sprawdzenia . Wodór w butlach możesz kupić tylko trzeba mieć podpisaną umowę na gazy 

• 0

Nie zmienia to faktu, że natura wypracowała mechanizm który ma eliminować takie osobniki - (nazywa się on naturalna selekcja). W tym przypadku osobniki zagrażające reszcie stada. Rozmawialiśmy osobiście przez telefon i myślę, że doświadczenie w branży zacząłeś liczyć od pierwszego balonika jaki dostałeś w życiu. Nie jest to złośliwość, ale nie pomyliłbym bym się w ocenie wieku w rozmowie telefonicznej o 30 lat. A co do sprawdzenia faktów podaj link, chętnie poczytam o tym zdarzeniu bo taki przypadek musiał odbić się szerokim echem. 

Nie przyjmuj tego jako osobisty atak na siebie bo tak nie jest.

• 0

Nie rozmawialiśmy pomyliłeś mnie z kimś innym ,co do wieku to prawie połowę lat mi uiołeś ale ok .Teraz wszystkie imprezy nam zamknęli i nie mam z nim kontaktu .W gazecie były zdjęcia bo miał na kipie piłeczki co dzieci w basenie skaczą i to wszystko wyleciało i zablokowało przejazd na autostradzie jak znajdę to fotki wstawię . Po tych przypadkach robili kontrolę butli , ale i tak z czerwonej malowali na szarą ,, teraz to ukrucili bo jeden drugiego pilnował bo zakazali by sprzedaży

• 0

Witam, co moze być przyczyną że akumulator ładuję się tylko do połowy? Gdy go podłączałem była tylko 1 kreska naładowania w skali 4kreskowej. Akumulator 100ah ładowany ładowarką 3.8A przez około 18h. Zazwyczaj po tym czasie był w pełni naładowany.

post-70107-0-95665500-1616843838_thumb.jpg

• 0

weź normalną i sprawdzoną ładowarkę coś co ma 10A lub chociaż 5A, 18 godzin po 3,8A to nie więcej niż 70Ah

po naładowaniu i odczekaniu kilku godzin najlepiej zrobić test pojemności ale do tego trzeba już sprzętu , to powiedziałoby Ci ile realnie pojemności ma aku