Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie akumulatora żelowego

grzesiu

Pytanie

Mam ładowarkę CTEK M15 i ma ona programy ładowania: Normal, AGM, Lithum? Którym programem powinienem ładować akumulator żelowy? (producent nie opisał tego w instrukcji użytkowania)

I jeszcze pytanie czy po naładowaniu akumulatora mogę ładowarkę odłączyć z sieci ale pozostawić podpiętą do akumulatora? Czy ładowarka staje się odbiornikiem prądu i rozładowuje akumulator?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mogę kupić na firmę, ale nikt tego nie ma. Robert mam pytanie skierowane bezpośrednio do ciebie, czy w twojej opinii jest możliwe naładowanie AGMa który pokazuje napięcie 10,85V a po podłączeniu ładowania zaczyna wydzielać wodór ? AGM ma pojemność 18Ah, nawet po spięciu dwóch takich szeregowo nadal wydzielają wodór chwilę po podłączeniu. Ładowarka podaje na samym początku 1,12 A potem dosyć szybko spada do 0,6 A. Rozumiem, że wydzielanie wodoru oznacza, że akumulator już się nie ładuje? 

Mi to wygląda na jedną zwartą celę. Prawdopodobnie pięć jest naładowanych a jedna zwarta - 10,85V. Raczej bez szans.

Główną przyczyną szybkiego zasiarczania baterii bezobsługowych jest celowe utrudnienie dolewania wody. Gęsty elektrolit podnosi SEM baterii, ale ładunku już nie. To powoduje konsekwentne niedoładowywanie akumulatora i zasiarczenie. Jeśli jest niewielkie zasiarczenie to można powiercić otworki, wlać nieco wody destylowanej i ładować długo zwykłą prymitywną ładowarką bez automatyki, niewielki prąd ale długo. Trochę będzie gazować (wentylacja potrzebna). Usprawnia aku w sensie zmiękczenia siarczanów, ale ubytków masy w płytach nie uzupełni.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Mogę kupić na firmę, ale nikt tego nie ma. Robert mam pytanie skierowane bezpośrednio do ciebie, czy w twojej opinii jest możliwe naładowanie AGMa który pokazuje napięcie 10,85V a po podłączeniu ładowania zaczyna wydzielać wodór ? AGM ma pojemność 18Ah, nawet po spięciu dwóch takich szeregowo nadal wydzielają wodór chwilę po podłączeniu. Ładowarka podaje na samym początku 1,12 A potem dosyć szybko spada do 0,6 A. Rozumiem, że wydzielanie wodoru oznacza, że akumulator już się nie ładuje? 

Napiszę dla potomnych - jeżeli aku pokazuje 10,85v i gazuje przy ładowaniu, czyli ogniwa są w pełni naładowane, to ma urwaną jedną celę i jest na śmietnik.

• Like 1

• 0

Mam akumulator żelowy 12Ah i ładowarkę która ma funkcje ładowania baterii AGM, kwasowo ołowiowych i lifePo4. Czy w trybie AGM mogę ładować akumulator żelowy? Wydaje mi się że tak ale wolę wcześniej zapytać i się upewnić

Ktoś pomoże, nie chcę baterii zniszczyć przez nieprawidłowe ładowanie

• 0

Chodzi mi czy ktoś to testował i ma jakąś opinie o tym Aku żelowym . Jak po pływam to opinie napiszę dla innych . Lepiej wiedzieć co mnie czeka niż pływać z duszą na ramieniu . Mówisz cena o niczym nie świadczy , to co stoi za tym że jedne kosztują tyle a drugie dwa razy droższe nie jakość i materiał jaki jest użyty 

Edytowane przez pawlo29

• 0

Ten aku służył  w ......... do podtrzymania napięcia w razie by brakło prądu , może być tak że nigdy  nie był wykorzystany  :) , wychodzi gwarancja  i wymieniają na nowe  . Dzisiaj przyszła mi ładowarka , podłączyłem niech się doładuje do jutra a potem podłączę żarówki tak jak napisałeś , sam jestem ciekaw wyników 

• 0

Ten aku służył  w ......... do podtrzymania napięcia w razie by brakło prądu , może być tak że nigdy  nie był wykorzystany  :) , wychodzi gwarancja  i wymieniają na nowe  . Dzisiaj przyszła mi ładowarka , podłączyłem niech się doładuje do jutra a potem podłączę żarówki tak jak napisałeś , sam jestem ciekaw wyników 

Jak z podtrzymania w serwerowni to powinien być prawie jak nowy. Pewnie coś tam traciły, ale cały czas na 13.xV w podtrzymaniu były, więc niedużo. Pytanie jak były traktowane po demnotażu. Są wymieniane prewencyjnie co kilka lat. Szanujące się data center ma agregaty w gotowości, są nawet podgrzane do temperatury kilkudziesięciu stopni żeby można było od razu pracować na pełnej mocy,  UPS'y są tylko na czas, aż agregaty się rozkręcą do pełnej mocy - kilkadziesiąt sekund. UPS,y projektowane są na dużo więcej w razie W. Przynajmniej tak było w tych DC które ja widziałem.

• 0

Test   aku   12TD100F4  

Napięcie początkowe było 13.13 V  , żarówkę podłączyłem 35W i świeciła non stop . Po 20 godzinach napięcie na aku wynosiło 11.70 V   . Tak to wygląda , teraz się aku ładuje  , ale prawdziwy test zrobię na wodzie zobaczę ile na tym aku opłynę Zalewu Sulejowskiego   zaczynając do stanicy wędkarskiej w Barkowicach Mokrych    . Najwyższy bieg sobie  odpuszczę bo każdy szybko padnie   ;)

• 0

Wewnątrz UPS jest ciepło, około 30 C, odparowuje nieco wody i niestety też postępuje degradacja.

Myślę że możesz liczyć na 50Ah pojemności użytecznej.

U nas wymieniane są jeśli ich pojemność spada do 80% pojemności znamionowej, lub wtedy kiedy za krótko podtrzymują.

Te 100Ah jest owszem napisane, ale w praktyce to nie ma tego nawet w nowym, jest za lekki na 100Ah.

Zwykłe zalewane Hoppecke są ciężkie, ale nawet 10letnie mają większą pojemność niż nominalna.

• 0

Test pojemności wykonywany jest dość małym prądem, silnik bierze znacznie więcej i dlatego nie jest dostępna cała wartość pojemności, dodatkowo te automatyczne ładowarki nie ładują do końca, no i aku nie nowe. Jak poskładasz do kupy wszystkie elementy to wychodzi mniej.

Na postoju najlepiej sprawdza się ładowanie ciągłe napięciem buforowym - 2,25V/ogniwo.

Wędkarskie żelówki zabija niedoładowanie w martwym okresie.

• 0

+ zbyt duże prady względem pojemnosci. Do silnikow są potrzebne akumulatory trakcyjne ,które są drogie...

Te do UPS są specjalnie budowane do szybkiego rozładowania, oznaczane są bodajże literami HR na końcu, ale też prawda że nikt nie oczekuje od nich więcej niż 5 lat pracy. Mieliśmy kiedyś baterię do centrali telefonicznej polskiej produkcji (agm lub żel) która wytrzymała około 10 lat w chłodnym miejscu i na napięciu buforowym 2,25V/ogniwo.

Większość płyt powstaje przez wciskanie pasty z masą czynną do kratownicy z ołowiu, ale są też z połową płyt z litego ołowiu (pancerne), ale to raczej ciężkie stacjonarne baterie. Pracują nieco dłużej ale są dużo droższe, może do elektrowni atomowych.

Nie sprawdzałem z jakimi płytami są trakcyjne, myślę że to nie kwasowo-ołowiowe ale zasadowe akumulatory.

Edytowane przez Stołczynianin