Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie akumulatora żelowego

grzesiu

Pytanie

Mam ładowarkę CTEK M15 i ma ona programy ładowania: Normal, AGM, Lithum? Którym programem powinienem ładować akumulator żelowy? (producent nie opisał tego w instrukcji użytkowania)

I jeszcze pytanie czy po naładowaniu akumulatora mogę ładowarkę odłączyć z sieci ale pozostawić podpiętą do akumulatora? Czy ładowarka staje się odbiornikiem prądu i rozładowuje akumulator?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, kupiłem jakiś czas temu prostownik z ali HTRC 10A, zapłaciłem około 100zł i jest super, ładuje nim akumulatory AGM 100AH i jest ok, daje rade. Zastanawiam się jednak nad wygodnym rozwiązaniem ładowania poprzez isolator napięcia aby po naładowaniu jednego akumulatora ładownie automatycznie przełączało się na drugi akumulator, ktoś może miał styczność z tym produktem z Chin?

55,08 zł 32%OFF | 12V 140A inteligentna podwójna bateria izolator wrażliwy na napięcie dzielony przekaźnik ładowania VSR część samochodowa 2 ładowanie akumulatora czerwona dioda LED

https://a.aliexpress.com/_vc4ajq

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• 0

Koledzy, mam prośbę, mianowicie posiadam od trzech lat ten akumulator:

https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-105ah-p-813.html

Do tej pory byłem przekonany że jest "żelowy" i ładowałem go w trybie zwykłym (14,4V.)  No i jakoś działał, fakt że nigdy specjalnie go nie "nadwyrężałem" i tyle.. Ale teraz to sam już nie wiem.., a może jednak powinienem go traktować jak AGM i raczej używać programu dla takich aku.. (14,7V)

Co to za Akumulator, Żelowy czy AGM..?

• 0

Witam, kupiłem jakiś czas temu prostownik z ali HTRC 10A, zapłaciłem około 100zł i jest super, ładuje nim akumulatory AGM 100AH i jest ok, daje rade. Zastanawiam się jednak nad wygodnym rozwiązaniem ładowania poprzez isolator napięcia aby po naładowaniu jednego akumulatora ładownie automatycznie przełączało się na drugi akumulator, ktoś może miał styczność z tym produktem z Chin?

55,08 zł 32%OFF | 12V 140A inteligentna podwójna bateria izolator wrażliwy na napięcie dzielony przekaźnik ładowania VSR część samochodowa 2 ładowanie akumulatora czerwona dioda LED

https://a.aliexpress.com/_vc4ajq

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

To nie będzie działać tak jak sobie myślisz. Równie dobrze możesz sobie spiąć te aku równolegle w czasie ładowania i będzie działać tak samo jak ten przekaźnik.  Po prostu ładowarka będzie dłużej pracować, ale nic się nie stanie. Przekaźnik który zalinkowałeś służy do czego innego.

• 0

Ja robie quasi campera z mojego vana. Zakupilem ten rozlacznik po zobaczeniu kilku filmikow na yt. Dokupilem tez tani voltomierz lcd i do zabezpieczenia zapasu regulowany pierdolnik do odcinania baterii by jej ponizej x.x V nie rozladowac.

€ 2,85 | DC 12V Battery Undervoltage Low Voltage Cut off Automatic Switch Recovery Protection Module Charging Controller Protection Board

https://a.aliexpress.com/_mtFF6hq

Jak wroce to sprawdzw, ale chyba oba aku sa ca 60-75Ah i oba AGM. Co mnie ciekawi jaki gruby przewod uzyc. Obstawiam, ze mozna sie conajmniej 5-8A @ 15V spodziewac. Jak aku ma byc na pace to kabel trzeba nielichy....

• 0

te 10A na przekaźniku i cienkie ścieżki może być mało, jak zepniesz aku jedno rozładowane a drugie naładowane to może upalić przekaźnik. Podobnie jakbyś startował z rozrusznika a oba będą spięte, te układy działają ze zwłoką. Lepiej dokupić jakiś 40A i sterować nim przez ten układ. 4mm przewodu będzie dosyć bezpieczenie.

• 0

No jesli do mnie piszesz, to ja daje oba. Tzn bateria zapasowa jest odpieta od glownej przy odpalaniu. Plus bedzie z niej "osobny" przez ten wylacznik z linku. Mam zamiar tylko do ladowarki usb/ lampek led uzywac zapasowej baterii bo kupilem tez generator 230/12 spalinowy i on bedzie to grubszej roboty.

A € 15,39 20%OFF | Digital Display Voltage Sensitive Split Charge Relay VSR 12V 140A for Camper Car RV Yacht Steamer Smart Dual Battery Isolator

https://a.aliexpress.com/_mKVFmis to bedzie do laczenia baterii

• 0

Ładowarka będzie działać poprawnie, ale ładowanie będzie trwało długo. Jak masz fundusze, to poszukaj czegoś ~ 15A. Zazwyczaj jest i tak regulacja typu 6/10/15A. Normalne kwasy ładuje się najlepiej prądem = pojemność/10, ale AGM można ładować w razie czego większym prądem (pojemność/5 czy 4 też jest OK), 95Ah łyknie bez problemu te 15A a czasami taki szybki strzał typu 30% pojemności w dwie godziny może ci się przydać.

Edytowane przez psulek

• 0

Witajcie. Stoję przed dylematem zakupu ładowarki do akumulatora (żel, 100ah). Poprzednia, za jakieś pewnie 100-150zł nagle odmówiła posłuszeństwa u nie da się jej reanimować. Dlatego chciałbym kupić raz, a porządnie. Patrzyłem na Toyamę 10A, jak i na Noco Genius 10. Warto dopłacić do Noco? Ktoś z Was używa? Jakim trybem wtedy ładować żel? Zwykłym, czy AGM? Chciałbym, aby ładowarka docelowo mogła też ładować aku LiFeP04, bo może kiedyś się człowiek "przesiądzie" :)