Skocz do zawartości

Parsęta-otwarcie sezonu

lorbas

Rekomendowane odpowiedzi

Kto może podać dokąd obecnie troć w Parsęcie dociera względnie swobodnie.Czy przepławka w Roscine jest sprawna ?Czy powyżej Rościna są przeszkody nie do pokonania dla troci.Sporo lat nie chodziłem za trocią stąd słaba znajomość rzeki obecnie.Mam zamiar 31 -go otworzyć sezon.Nie znoszę tłoku.Mam nadzieję że powyżej Rościna będzie lużniej.??Pozdrawiam. :wacko:

No właśnie, artykulik coś nie coś może Ci podpowiedzieć.

Ale nie opisywałem rzeki powyżej tamy w Rościnie.

Czy warto się tam wybrać ?

Owszem, warto, ale większa szansa jest poniżej Rościna, a szczególnie poniżej Karlina, tam już jest tez szansa na trotki spływające z Pokrzywnicy i Radwi :D .

Największe szanse mógłbyś mieć zaraz powyżej Białogardu, chociaż sam miałem kiedyś na kiju letniego srebrniaka aż na wysokości Starego Dębna - ale z pewnością nie będzie jej tam tyle co na niższych odcinkach.

:unsure: orion B)

Przy okazji też zapytam o Radew.Prezed laty nieżle połowiłem na odcinku między Białogorzynem a Nosowem.(wprawdzie tylko kelty)Bardzo mi 'leży' ten odcinek rzeki.Ostatnio dotarła do mnie wieść że troć tam już nie wchodzi bo powstała jakaś hydrobudowa na Radwi powyżej Karlina??Czy to prawda ?

@Rognis i@Orion piękne dzięki.Ale jesli mam wybierać to wolę mniej ryb i mniej ludzi niż odwrotnie.Pozdrawiam :wacko:

Próg na Radwi w Karlinie istnieje, ale to rybom nie przeszkadza.

Szczególnie, że osobiście brałem udział budowie małej przepławki. :unsure:

Ryby w Radwi są napewno :mellow: na 200% !

Sam je tam łapię wraz ze znajomymi. :mellow:

Także chyba lepiej abyś się wybrał na Radew niż na Parsętę powyżej Rościna.

orion B)

@Rognis

Ciekawy jestem jak zapatrują się łowcy troci w dniu otwarcia sezonu oraz na zawodach organizowanych na Parsęcie i Słupii czy Wieprzy na zasadę C&R ?A może inaczej w stosunku do keltów a inaczej do srebrniaków ?Z wiadomości jakie do mnie docierają to w powyższych przypadkach zasada nie jest stosowana ??.Olbrzymia większość ponoć twierdzi ,że jak wrócą do morza to i tak rybacy je wyłowią ?Czy Wiesz coś na ten temat i co otym sądzisz.Pozdrawiam :(

@Lorbas,

będąc na trociach nigdy nie widziałem aby ktokolwiek wypuścił złowioną trotkę, a tym bardziej łososia.

Zasada C&R w stosunku do tych rybek na pewno istnieje ale są to bardzo znikome przypadki i raczej sporadyczne...

Sfotografowana i wypuszczona w dobrej kondycji troć czy łosoś na pewno będzie się miała dobrze, wróci do morza i w następnym sezonie znowu popłynie na tarło. Jestem o tym przekonany.

To, że ktoś ją skłusuje lub wyłowi siecią to już inna sprawa. My wędkarze tego nie przeskoczymy...

Będę 3 dni nad Słupią i będę wszystko bacznie obserwował. Jeżeli zobaczę chociaż jeden objaw stosowania C&R to na pewno napiszę o tym w relacji. :D

Pienkny dzien,

jestem z czech i chce se zapytac jake mozlivosci som spiningowac

na Parsete dla nas.Ci jest jakas akcia v 1 miesencu,zezwolenie do lowienia itp.

Przeprasam za gramatike :)i pozdrawiam.

Na tej stronie:

http://www.zopzw.koszalin.pl/

Znalazłem takie informacje.

5. Składka okresowa na wody górskie :

zrzeszeni nie zrzeszeni - cudzoziemcy

- za l dzień . - 25,00 zł - 45,00 zł

- za 2 dni (kolejne) - 40,00 zł - 70,00 zł

- za 3 dni (kolejne) - 45,00 zł - 85,00 zł

- za 14 dni (kolejnych) - 70.00 zł -200,00 zł

Zawsze mozesz zadzwonic : +48 94 342 50 66

i dowiedziec sie dokladnie.

No właśnie trochę lipa :(

Narazie pojedyńcze ryby :(

A na Radwi zupełnie beznadziejnie.

Chyba wszystko przez tą pogodę :angry:

Dodam, że przez dwa dni jedynie słyszałem o pojedyńczych sztukach, a żadnej nie widziałem na oczy,

co normalnie się nie zdarza. :(

Sądzę, że jak woda się podniesie, to zaczną brać, ale wiadomo, to tylko spekulacje.

:( orion B)

Witam.

No to mam i ja :lol:

Dzisiaj walczyłem na Parsęcie z ekipą @lososia z Czech.

Dzięki Jego pomocy szczęśliwie zakończyłem hol Trotki.

63 cm / 2,20 kg :mellow: - nie za duża ale ważne, że jest :mellow:

@losos miał wyjście do woblera a jego kolega puścił 50-tkę pod nogami.

Ważne, że ryby są i . . . walczymy dalej jutro . . . :mellow:

orion

post-35-1348913335,3651_thumb.jpg

post-35-1348913335,4355_thumb.jpg