Skocz do zawartości

Multiplikator niskoprofilowy

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może ktoś mi doradzić zakup multiplikatora. Posiadam wędkę Dragon Fatso Jerk Cast 195cm 25-60g. Będę głownie łowić woblerami

Salmo Slider 7 (17g,21g)

Salmo Slider 10 (36g,46g)

Salmo Slider 12 (60g, 70g)

Salmo Fatso 10 (48g, 52g)

Salmo Jack (60, 70g)

Sporadycznie koguty 18-40g oraz blachy 18-30g.

Planuje zakupić plecionkę Power Pro 30lb oraz wspomniany multiplikator. Na multik chce przeznaczyć 300-350zł maksymalnie. Zastanawiam sie nad zakupem Dragon HS 200iL ale nie wiem czy wytrzyma. Może kupić coś używanego z Abu C3/C4 albo Shimano Curado ? Jest to mój pierwszy zestaw castingowy, choć łowię już sporo lat.

Proszę o pomoc w doborze multika pod ten sprzęt, aby wytrzymał rzuty tymi przynętami. Będę łowić z brzegu i z łodzi.

Które z tańszych Shimano, Daiwa, Abu i Okuma możecie polecić, chodzi o to żebym nie zajechał multika na przynętach 60g.

Na Curado 350zł ci nie wystarczy. Kup C3 4601 albo Procastera Rojo i będzie git.

Ten Rojo wygląda dość ciekawie ale kosztuje 450zł (wytrzyma 60g ?), w tej cenie to myślę, że wolałbym chyba kupić używkę Curado...

Zapomniałem dodać że chodzi o multika na lewą rękę no i bardziej mi sie podoba niski profil...

SX i STX wytrzymają Obecnie posiadam premiera i działa lepiej niż shimano curado 201 D które posiadałem równy rok... jednak nie katowałem ich jerkami powyżej 50g ponieważ do tego celu zakupiłem Curado Bantam. Dlatego też polecam go bantama :D sporo osób jerkuje Revo i nie narzeka. AAA zapomniałem ze za tą kasę dostaniesz CITICE 201D !

Na Curado 350zł ci nie wystarczy. Kup C3 4601 albo Procastera Rojo i będzie git.

Ten Rojo wygląda dość ciekawie ale kosztuje 450zł (wytrzyma 60g ?), w tej cenie to myślę, że wolałbym chyba kupić używkę Curado...

Zapomniałem dodać że chodzi o multika na lewą rękę no i bardziej mi sie podoba niski profil...

Rojo za 450zł? To o jakieś 200zł za drogo :D Czy wytrzyma 60g? Mój wytrzymuje już 3 rok :D

30 lbs !! zaczynałem od 20 lbsów i fatso potrafiło zerwać plecionkę.

A jeśli chodzi o jakość i komfort rzutów? bardzo się to odbije?

Doświadczenia w rzutach mam - łowie ponad 10 lat z gruntu i rzucam 100-200g na ponad 100m, więc może 20lb wystarczy?

30 lbs !! zaczynałem od 20 lbsów i fatso potrafiło zerwać plecionkę.

A jeśli chodzi o jakość i komfort rzutów? bardzo się to odbije?

Doświadczenia w rzutach mam - łowie ponad 10 lat z gruntu i rzucam 100-200g na ponad 100m, więc może 20lb wystarczy?

W cieżkim zakresie przynet powyżej 50g ja różnicy miedzy 20 a 30lb nie zauważyłem: zawsze leci bardzo daleko :D

Co do Twojego doświadczenia z rzutami staloszpulowcem nijak ma to sie do multika.

Multik a korba to zupełnie dwie inne bajki:) zobaczysz sam na początku nauki... Ja zaczynałem od 20 lb i miałem już zrezygnować z castingu ponieważ co jakiś czas odstrzeliwałem przynętę. Z biegiem czasu nauczyłem się rzucać :D w obecnej chwili stosuje 40 lb, a brody (przy jerkowaniu) bardzo rzadko robię. Dla świętego spokoju lepiej wziąć 30 lb szczupakowi to nie będzie robiło różnicy, a Ty zaoszczędzisz na przynętach (które są z resztą drogie). Tak samo nie warto oszczędzać na przyponach, podstawa to dobry krętlik i agrafka (ja stosuję przypony dragona z serii BIG GAME). Zapamiętaj zwykły spinning i jerking to dwie inne bajki. Ze względu na uzycie multiplikatora,kaliber przynęt oraz częstotliwość rzutów stosuje się mocniejszy sprzęt niż w tradycyjnym spinningu.

Dziękuję za rady.... Obecnie używałem korby i 15lb maksymalnie (ograniczał mnie sprzęt którego nie chciałem uszkodzić). Odnośnie przyponów to ostatnio się nastawiłem na Dragona BigGame z Fluocabonu, który skutecznie stosowałem przez poprzedni sezon i sprawdzał się bardzo dobrze.

Macie jeszcze jakieś sugestie i rady?

PS. Jak dotąd łowiąc na jednym łowisku, które jest porośnięte na całej długości grążelem (szczególnie na środku zbiornika) mogłem dorzucić do niektórych zatok grążelowych tylko zestawem gruntowym. Rozumiem że teraz z multikiem powinienem osiągnąć 50-70-cio metrowe rzuty?

• 2 tygodnie później...

Witam. Czy multik DAIWA Luna 203 nada się pod przynęty z przedziału 20-70g.Czy lepiej będzie spisywał się multik niskoprofilowy np. Curado 207e? Multik będzie współpracował z wędką DRAGON MILLENIUM Fatso Jerk 1,95m 25-60g.

Witam.

Oba się zapewne nadadzą, a i pewnie więcej dźwigną, ale do takiego lekkiego zestawu wolałbym chyba niski profil :D Okrąglaczek zostawiłbym do zestawu na klocki

Pozdrawiam

Kamil