cru5h Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam Może ktoś mi doradzić zakup multiplikatora. Posiadam wędkę Dragon Fatso Jerk Cast 195cm 25-60g. Będę głownie łowić woblerami Salmo Slider 7 (17g,21g)Salmo Slider 10 (36g,46g)Salmo Slider 12 (60g, 70g)Salmo Fatso 10 (48g, 52g)Salmo Jack (60, 70g) Sporadycznie koguty 18-40g oraz blachy 18-30g. Planuje zakupić plecionkę Power Pro 30lb oraz wspomniany multiplikator. Na multik chce przeznaczyć 300-350zł maksymalnie. Zastanawiam sie nad zakupem Dragon HS 200iL ale nie wiem czy wytrzyma. Może kupić coś używanego z Abu C3/C4 albo Shimano Curado ? Jest to mój pierwszy zestaw castingowy, choć łowię już sporo lat. Proszę o pomoc w doborze multika pod ten sprzęt, aby wytrzymał rzuty tymi przynętami. Będę łowić z brzegu i z łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Na Curado 350zł ci nie wystarczy. Kup C3 4601 albo Procastera Rojo i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Poszukaj Shimano Curado Bantam nówki nawet za 280zł można było kupić. Abu C3 jest w porządku tylko to okrąglak... sam zaczynałem jerkować od C3, stwierdziłem później ze lepszy będzie niski profil. Poszukaj jeszcze młynków z rodziny Revo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Które z tańszych Shimano, Daiwa, Abu i Okuma możecie polecić, chodzi o to żebym nie zajechał multika na przynętach 60g. Na Curado 350zł ci nie wystarczy. Kup C3 4601 albo Procastera Rojo i będzie git. Ten Rojo wygląda dość ciekawie ale kosztuje 450zł (wytrzyma 60g ?), w tej cenie to myślę, że wolałbym chyba kupić używkę Curado... Zapomniałem dodać że chodzi o multika na lewą rękę no i bardziej mi sie podoba niski profil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Jeśli chodzi o Abu to każdy który wymieniłeś spokojnie poradzi Sobie z 60g tylko trudno będzie Ci je znaleźć w cenie która podałeś, a o używany w ostatnich czasach ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 SX i STX wytrzymają Obecnie posiadam premiera i działa lepiej niż shimano curado 201 D które posiadałem równy rok... jednak nie katowałem ich jerkami powyżej 50g ponieważ do tego celu zakupiłem Curado Bantam. Dlatego też polecam go bantama sporo osób jerkuje Revo i nie narzeka. AAA zapomniałem ze za tą kasę dostaniesz CITICE 201D ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Na Curado 350zł ci nie wystarczy. Kup C3 4601 albo Procastera Rojo i będzie git. Ten Rojo wygląda dość ciekawie ale kosztuje 450zł (wytrzyma 60g ?), w tej cenie to myślę, że wolałbym chyba kupić używkę Curado... Zapomniałem dodać że chodzi o multika na lewą rękę no i bardziej mi sie podoba niski profil...Rojo za 450zł? To o jakieś 200zł za drogo Czy wytrzyma 60g? Mój wytrzymuje już 3 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Zobacz to, http://www.multiplikator.pl/forum/index.php?topic=7897.0 Co prawda okrąglak, ale w Twoim przedziale cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 A co mozecie powiedzieć o Abu Garcia Ambassadeur Silver Max LH ? http://www.tacklewarehouse.com/Abu_Garcia_Silver_Max_Casting _Reel/descpage-ASMC.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 the Silver Max features a lightweight one-piece graphite frame plastik fantastic odpusc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 zdecydowanie lepiej i pewniej - http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=312918 msg_312918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ile jest wart mniej więcej nowy Abu C3 4601 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ile jest wart mniej więcej nowy Abu C3 4601 ? http://www.szczupak.pl/produkt,510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Kupiłem Team Dragon HS 200iL, 5 lat gwarancji robi swoje , poza tym okazyjna cena za 300zł - 5% tez przeważyła Pytanie bo mam nową Power Pro 15lb, czy wystarczy do 20-70g czy lepiej kupić 20lb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Moim zdaniem zdecydowanie 20lb a jeśli zaczynasz dopiero zabawe w casting to celowalbym spokojnie w 30lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 30 lbs !! zaczynałem od 20 lbsów i fatso potrafiło zerwać plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mare7 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 ja bym ci proponowal daiwe lune jest niezla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 30 lbs !! zaczynałem od 20 lbsów i fatso potrafiło zerwać plecionkę. A jeśli chodzi o jakość i komfort rzutów? bardzo się to odbije? Doświadczenia w rzutach mam - łowie ponad 10 lat z gruntu i rzucam 100-200g na ponad 100m, więc może 20lb wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 30 lbs !! zaczynałem od 20 lbsów i fatso potrafiło zerwać plecionkę. A jeśli chodzi o jakość i komfort rzutów? bardzo się to odbije? Doświadczenia w rzutach mam - łowie ponad 10 lat z gruntu i rzucam 100-200g na ponad 100m, więc może 20lb wystarczy? W cieżkim zakresie przynet powyżej 50g ja różnicy miedzy 20 a 30lb nie zauważyłem: zawsze leci bardzo daleko Co do Twojego doświadczenia z rzutami staloszpulowcem nijak ma to sie do multika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Multik a korba to zupełnie dwie inne bajki:) zobaczysz sam na początku nauki... Ja zaczynałem od 20 lb i miałem już zrezygnować z castingu ponieważ co jakiś czas odstrzeliwałem przynętę. Z biegiem czasu nauczyłem się rzucać w obecnej chwili stosuje 40 lb, a brody (przy jerkowaniu) bardzo rzadko robię. Dla świętego spokoju lepiej wziąć 30 lb szczupakowi to nie będzie robiło różnicy, a Ty zaoszczędzisz na przynętach (które są z resztą drogie). Tak samo nie warto oszczędzać na przyponach, podstawa to dobry krętlik i agrafka (ja stosuję przypony dragona z serii BIG GAME). Zapamiętaj zwykły spinning i jerking to dwie inne bajki. Ze względu na uzycie multiplikatora,kaliber przynęt oraz częstotliwość rzutów stosuje się mocniejszy sprzęt niż w tradycyjnym spinningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Dziękuję za rady.... Obecnie używałem korby i 15lb maksymalnie (ograniczał mnie sprzęt którego nie chciałem uszkodzić). Odnośnie przyponów to ostatnio się nastawiłem na Dragona BigGame z Fluocabonu, który skutecznie stosowałem przez poprzedni sezon i sprawdzał się bardzo dobrze.Macie jeszcze jakieś sugestie i rady? PS. Jak dotąd łowiąc na jednym łowisku, które jest porośnięte na całej długości grążelem (szczególnie na środku zbiornika) mogłem dorzucić do niektórych zatok grążelowych tylko zestawem gruntowym. Rozumiem że teraz z multikiem powinienem osiągnąć 50-70-cio metrowe rzuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 mozesz nawet osiagnac 100 metrow... ale... nie wiem czy nastapi to tak hop siup niemal z marszu... <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam. Czy multik DAIWA Luna 203 nada się pod przynęty z przedziału 20-70g.Czy lepiej będzie spisywał się multik niskoprofilowy np. Curado 207e? Multik będzie współpracował z wędką DRAGON MILLENIUM Fatso Jerk 1,95m 25-60g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam. Czy multik DAIWA Luna 203 nada się pod przynęty z przedziału 20-70g.Czy lepiej będzie spisywał się multik niskoprofilowy np. Curado 207e? Multik będzie współpracował z wędką DRAGON MILLENIUM Fatso Jerk 1,95m 25-60g. Witam.Oba się zapewne nadadzą, a i pewnie więcej dźwigną, ale do takiego lekkiego zestawu wolałbym chyba niski profil Okrąglaczek zostawiłbym do zestawu na klocki PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi